De lekkerste goulash uit de slowcooker

Wie wel is in Hongarije is geweest heeft daar ongetwijfeld een heerlijk bordje authentieke goulash op. Maar wist je ook dat dit gerecht in Hongarije helemaal geen goulash heet? In Hongarije noemen ze het pörkölt.

Goulas vs PÖrkÖlt

Goulash, of pörkölt werd vroeger gemaakt door de runderherders in het veld. Vandaar dat dit gerecht met rundvlees wordt gemaakt, al zijn er tegenwoordig ook vegetarische varianten en is er ook een variant met lamsvlees.

Ik ben niet gek op lamsvlees, dus als jullie die variant willen proberen hoor ik graag wat jullie er van vinden en als je het recept wilt delen zou dat heel leuk zijn. De vegetarische variant wil ik wel een keer proberen, maar ik moet dan eerst uit zien te vinden wat ik i.p.v. rundvlees kan gebruiken.

Goed verder met de goulash met rundvlees.
De naam goulash komt van de naam gulyás, dit woord komt weer van gulyáshús wat koeherdersvlees betekent. Het wordt pörkölt betekent roosteren. Dus kort samengevat is goulash, of te wel pörkölt geroosterd rundvlees.

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Het roosteren van het vlees is de oorspronkelijke bereidingswijze, wij zouden dit barbecueën noemen. Tegenwoordig wordt het vlees langzaam gegaard op een laag vuurtje of in dit geval in de slowcooker met veel uien en paprikapoeder. Maar wij Nederlanders doen er ook vaak tomaten en paprika doorheen.
De Hongaren zeggen dat de paprika oorspronkelijk niet in dit gerecht hoort, maar wel de paprikapoeder.

Een stukje geschiedenis van de goulash

Toen de goulash voor het eerst werd gemaakt bestond het alleen uit rundvlees en uien. Later zijn er aardappelen en paprikapoeder aan toegevoegd.
Maar voordat de aardappelen en paprikapoeder konden toevoegen hadden wel Columbus nodig die in 1492 Amerika ontdekte en daarmee ook de aardappelen en paprika’s. Nog veel later, in de negentiende eeuw, werd er ook karwijzaad en peper aan toegevoegd.

Vroeger werd de goulash gemaakt in een diepe ketel die aan een driepoot boven een vuur hing. Het duurde uren voordat het gerecht klaar was, maar die tijd hadden de herders wel. Het vlees wat ze wilde gebruiken liep om hen heen, ze zochten een mooie koe uit die ter plekken werd geslacht en bereid.

Wat is dan het authentieke recept?

Het authentieke recept zoals het vandaag de dag nog steeds gemaakt wordt, bestaat uit rundvlees, vlees, vocht, uien, paprikapoeder. In Hongarije hebben ze een andere paprikapoeder dan bij ons. Wil je echt de authentieke smaak naar voren halen dan raad ik je aan om eens een Hongaars winkeltje binnen te stappen, of het eenvoudig te bestellen via deze website (no spon).
De echte Hongaarse paprikapoeder smaakt veel beter dan de paprikapoeder die wij hier in de supermarkt vinden. Ook kan je hier een compleet goulashpakket (excl. vlees en groente) kopen. Zo heb je de echte authentieke smaak zoals goulash hoort te smaken.

In dit recept gebruik ik gewoon de kruiden die je in de supermarkt kunt vinden. Maar het is zeker de moeite waard om eens wat kruiden via bovengenoemde webshop te bestellen.

Oke verder met ons authentieke recept.
Als je vlees voor goulash koopt is het belangrijk dat er veel vet aan het vlees zit. Dit vet is erg belangrijk voor de smaak en de malsheid van het gerecht. Magere stooflapjes zijn dus echt ‘not done’.
En zoals ik al vaker heb gezegd, zoek hier voor een boer die eigen koeien slacht of ga naar een goede slager. In de supermarkt zal je dit vlees niet vinden.

Mocht je geen boer of goede slager in de buurt hebben, en je hebt een stukje vlees gekocht wat achteraf toch niet zo mals is. Dan kan je een glas rode wijn aan het gerecht toevoegen. De wijn zorgt er voor dat de enzymen in het vlees afbreken en dat je alsnog een mals stukje vlees krijgt. Een paar eetlepels azijn toevoegen kan ook.

Laat je fantasie de vrije loop

Je kan met goulash heel veel kanten op. Je kan tomaten toevoegen, reuzel, knoflook, spek, chilipeper, paprika, alles is mogelijk, maak het zoals jij het lekker vindt.
Ik geef je hier de basis, maar varieer er lekker op los, jij bent de baas over jouw gerecht!

Mijn moeder at goulash altijd met aardappelen, mijn vader en ik vonden het lekkerder met rijst. Ben je meer een aardappeleter? Eet het dan lekker met gekookte aardappelen of aardappelpuree. Ben je meer een rijsteter? Eet het dan lekker met witte- of zilvervliesrijst.

Wat heb ik allemaal nodig om goulash te maken?

Om goulash te maken heb je een aantal standaard ingrediënten nodig. Wil je nog dingen toevoegen ga je gang. Ik maak de goulash altijd vrij uitgebreid, wil je dingen hieruit weglaten kan dat altijd. Als je basis maar vlees, ui en paprikapoeder is.

Ingrediënten:

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

  • 1 kilo lekker vet rundvlees (dit is genoeg voor 4 personen)
  • 3 uien
  • 2 rode paprika’s
  • 1 eetlepel milde paprikapoeder
  • 1 runderbouillon blokje
  • 500 gram tomaten
  • 2 theelepels karwijzaad
  • 3 teentjes knoflook
  • 40 gram tomatenpuree (uit blik of zelfgemaakt)
  • 2 laurierblaadjes
  • 3 eetlepels bloem
  • Zout en peper
  • Rijst

Hoe maak ik het dan?

  1. Kook wat water en snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in.
  2. Als het water kookt leg je de tomaten erin tot de velletjes beginnen om te krullen.
  3. Leg de tomaten in een kom met koud water en verwijder het velletje.
  4. Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm.
  5. Bestrooi het vlees met zout en peper en strooi de bloem erover.
  6. Meng het vlees goed met de bloem, op elk stukje vlees moet een laagje bloem zitten.
  7. Smelt wat boter in de pan en leg het vlees erin, bak het vlees rondom bruin aan.
  8. Snijd ondertussen de uien, paprika’s en snijd de knoflook fijn.
  9. Wanneer het vlees rondom bruin is gebakken bak je de uien, paprika en knoflook voor 2 minuten mee.
  10. Leg hierna alles in de slowcooker en zet deze op low.
  11. Strooi de paprikapoeder en de karwijzaad erover heen en leg het bouillonblokje erin.
  12. Leg de ontvelde tomaten tussen het vlees.
  13. Lepel de tomatenpuree over het vlees.
  14. Leg de laurierblaadjes bovenop en laat het voor 8 uur op low staan.
  15. Maak tussendoor de tomaten kapot zodat het vocht van de tomaten zich met het vocht van het vlees en kruiden mengt.
  16. Kook de rijst en serveer de rijst en goulash apart.

Eet smakelijk!!

Zijn jullie ook zo gek op goulash? En maak je het dan zelf of gebruik je een zakje? Ik hoop dat ik je het laten zien dat het heel eenvoudig is om het zelf te maken en hoop dat ik je geïnspireerd heb om ook eens een goulash zonder pakjes en zakjes te maken.

Heb je geen slowcooker? Geen probleem, je kan dit gerecht ook in een braadpan met dikke bodem maken.

(Visited 16.271 times, 13 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

17 comments