Hoe je thuis de lekkerste zuurkool maakt

Zelf zuurkool maken is niet moeilijk dan het in de supermarkt kopen en in de pan te kiepen. Oké, toegegeven het kost je wel even wat tijd, maar daarna zal je een winter lang kunnen eten van je zelfgemaakte zuurkool.

Ja doei

Als je vorig jaar tegen mij gezegd zou hebben dat ik deze winter zuurkool uit eigen vat zou eten, dan had ik je voor gek verklaard.
Vorig jaar deden wij nog boodschappen bij de supermarkt en kochten we een zak aardappelen, een rookworst en de zuurkool allemaal in 1 winkel. Was het lekker? Ja dat vond ik op dat moment wel. Tot ik zuurkool uit eigen vat van de boer proefde, toen wist ik zeker, dit wil ik ook maken.

We kochten afgelopen zomer een keramiek zuurkool vat en het lange wachten kon beginnen. Want ja in de supermarkt kan je het hele jaar door witte kool krijgen, de echte tijd om witte kool te oogsten is eind september, begin oktober.
Dus toen wij 2 weken geleden eindelijk naar de boer konden om witte kool te halen was de teleurstelling groot toen hij zei, je moet de kolen nog wel even 2 weken laten liggen… Daar ging mijn plan om dat weekend zuurkool te maken.

De reden waarom je witte kool 2 weken moeten laten liggen ben ik door mijn teleurstelling helemaal vergeten te vragen. Maar aangezien deze boer altijd gelijk heeft als het op eten aankomt, geloofde ik hem op zijn woord.

Eindelijk was het zover

Gisteren was het dan eindelijk zover. De kolen werden uit de garage gehaald, het keramiek vat kwam tevoorschijn, mandolines, jeneverbessen, karnemelk en zout werd op het aanrecht gezet en het feest kon beginnen.

Na een uur snijden, raspen, stampen, snijden, raspen, stampen was ik er wel klaar mee, maar we zaten nog niet eens op de helft…oeps.
Gelukkig waren we met z’n tweeën, waardoor we de taken konden afwisselen. De ene keer liet mijn man zijn brute kracht te werk gaan om de kool te stampen en was ik aan het snijden en raspen en de andere keer draaide we het om.

Op een grote blaar en een opengesneden vinger na zijn we er verder heelhuids vanaf gekomen. Oh ja en de spierpijn van vandaag niet te vergeten.
Want dat stampen kost stiekem toch best wel kracht.
Maar na 2 1/2 uur zat alle kool erin en nu kan het lange wachten gaan beginnen.

Zelf aan de slag?

Wil je zelf aan de slag? Dan is nu de juiste tijd van het jaar en zul je rond de kerst kunnen genieten van je zelfgemaakte zuurkool.
Belangrijk is wel dat je een keramiek vat hebt of een donkere emmer die je goed luchtdicht kan afsluiten en waarin je de kool kan verzwaren met stenen.

Wat heb je nodig?

Voor een 15 liter vat of emmer heb je nodig:

  • 17 kilo witte kool
  • Natrium arm zout
  • Jeneverbessen
  • Karnemelk

Verder:

  • Mandoline of koolmes
  • Kermamiek vat of donkere emmer
  • Zuurkool stamper (je kan ook je handen gebruiken)

En dan?

  1. Strooi een laagje zout onderin het vat.
  2. Snijd de eerste kool in kwarten en rasp deze fijn op de mandoline, of snijdt hem fijn met het koolmes.
  3. Gebruik 20 gram zout voor iedere kilo kool die je in het vat doet.
  4. Giet een scheutje karnemelk op de eerste laag kool.
  5. Stamp iedere keer als je zuurkool in het vat hebt gedaan en het zout er op hebt gestrooid de zuurkool goed aan tot er vocht uit komt. De eerste twee lagen zal je nog niet veel vocht zien, maar na 3 lagen moet er zeker al een laag vocht op de kool komen te staan.
  6. Strooi regelmatig wat jeneverbessen tussen de lagen door.
  7. Ga zo door tot al je kool op is.
  8. Daarna stamp je de kool nog een keer goed aan, er moet zeker een 1 cm aan vocht bovenop de kool liggen. Is dit niet het geval vul het dan ook met wat karnemelk.
  9. Leg de verzwaringsstenen op de kool (wij hebben het met een steen uit de tuin extra verzwaard).
  10. Plaats de deksel op het vat en vul het waterslot met water.
  11. Zet nu de kool op een koele plaats neer
  12. Na twee weken schep je de schimmel (dit hoort zo, dus denk niet dat het is mislukt) eraf en doe je het deksel er opnieuw op en vul je het waterslot met water.
  13. Controleer om de 2 weken of er schimmel op de kool zit, schep dit er dan af.
  14. Na 7 weken is je kool klaar om gegeten te worden.

Zie, moeilijk is het niet! Dus ga gezellig met het gezin om de keukentafel zitten om de kool te snijden en te raspen, klets wat, drink er een lekker glaasje wijn bij en voor je het weet zit alle kool in het vat.
En 15 liter kool, daar kan je echt de hele winter van eten. Wij hebben inmiddels ook een voorraadje rookworsten en spekjes in huis, dus ik kan niet wachten tot de zuurkool klaar is om gegeten te worden.

(Visited 254 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 comment