Maak me gek met deze zomerse pavlova met lemoncurd. Als ik in een restaurant een toetje op de kaart zie staat wat begint met pavlova ben ik bij voorbaat al blij en hoef ik de rest van de toetjes eigenlijk al niet eens meer te zien (tenzij er ook crème brulee op de kaart staat, dan wordt het iene-miene-mutte).
Lemoncurd moeilijk om te maken?
Nee, lemoncurd is super makkelijk om te maken. Wel raad ik aan om biologische citroenen te gebruiken, deze zijn onbespoten en dat is een stuk lekkerder. En het scheelt je een hoop werk. Bespoten, en dus niet biologische citroenen, moet je in een badje leggen waar je wat azijn aan toevoegt, laat ze 10 minuten liggen en daarna flink boenen onder een stromende kraan om de pesticiden en de azijn te verwijderen. Biologische citroenen zijn wellicht iets duurder, maar het gaat je heel veel werk schelen en dat is toch ook wel fijn, want helemaal zal je de pesticiden nooit kunnen verwijderen. En een deel van de pesticide zal ook in de vrucht trekken, waardoor je altijd een beetje chemische troep binnen zal krijgen.
Maar lemoncurd is dus niet moeilijk om te maken en ik zal jullie in dit recept stap voor stap meenemen in het maken van jullie zelfgemaakte lemoncurd. Hou je wat lemoncurd over, dan kan je dit ook door de yoghurt of kwark doen en er zijn ook mensen die het al een jam op hun boterham smeren, van dit laatste ben ik iets minder gecharmeerd LOL.
Pavlova maken moeilijk?
Pavlova maken is in het begin wellicht lastig om te maken, maar heb je het een keer gemaakt dan zal het de volgende keer een stuk makkelijker gaan. Wat heel belangrijk is, zorg voor schoon en vetvrij gereedschap. Dus zorg dat de klopper van de mixer vetvrij en schoon is en zorg dat je kom vetvrij en schoon is. Ik maak het altijd schoon door een beetje citroensap (uit zo’n flesje) op een keukenpapiertje te doen en hiermee goed de klopper en de kom schoon te maken. Op deze manier is het eiwit schuin voor de pavlova nog nooit mislukt.
Hoe maak je pavlova met lemoncurd
Pavlova met lemoncurd
Equipment
- Mixer
Materials
Voor de pavlova
- 4 eiwitten gebruik de eigelen in een ander recept
- 250 gram kristalsuiker
- 1 theelepel maizena
- 1 theelepel witte wijnazijn
Voor de lemoncurd
- 200 gram kristalsuiker
- 2 eieren geklutst
- 2 grote citroenen schil geraspt
- 130 ml verse citroensap
- 125 gram roomboter
Ter garnering
- 300 ml slagroom
- 2 eetlepels poedersuiker
- schil van 1 citroen
- suiker voor in de slagroom naar smaak
Instructies
Pavlova maken
- Verwarm de oven voor op 120 graden
- Zorg dat de klopper van je mixer en je kom goed schoon en vetvrij is
- Teken op een bakpapier een cirkel van 20 cm en draai het bakpapier om zodat je de cirkel nog wel ziet maar je geen inkt in je pavlova krijgt
- Doe de eiwitten in de kom van de mixer en mix gedurende 2-3 minuten tot de eieren beginnen te schuimen
- Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe
- Voeg de maizena en de witte wijnazijn toe
- Blijf kloppen tot het eiwit stijve pieken heeft en mooi glanst
- Doe het eiwitschuim in een spuitzak en spuit hiermee over de cirkel die je getekend hebt en ga langzaam naar binnen tot je een mooie ronde gevulde cirkel van eiwitschuim hebt.
- Plaats het eiwitschuim in de oven voor gedurende anderhalf uur
- Zet daarna de oven uit en laat de pavlova in de oven met de ovendeur op een kiertje afkoelen (ik doe dit meestal de hele nacht en begin dus al een avond van te voren met het maken van pavlova)
Lemoncurd maken
- Zeef het citroensap even om pitjes en velletjes te verwijderen
- Zet een pan met water op (waar kom bovenop past) en breng het water aan de kook
- Doe de citroenrasp, super en boter in een kom en zet deze op de pan met kokend water
- Zet het vuur lager zodat het water zachtjes borrelt en niet tegen de onderkant van de kom komt
- Als je merkt dat de suiker is opgelost voeg je de citroensap toe en roer je dit er goed doorheen
- Voeg daarna ook de eieren toe, nu is het een kwestie van heel goed roeren, want je wil geen roerei in je lemoncurd krijgen.
- Blijf net zolang roeren tot de lemoncurd de juiste dikte (yoghurt) heeft en haal dan de kom van de pan af.
- Giet de lemoncurd in een grote schaal en plaats er een stukje vershoudfolie bovenop om te voorkomen dat er een velletje bovenop komt
- Laat nu rustig afkoelen
Pavlova opmaken
- Klop de slagroom met de suiker stijf
- Met een eetlepel drizzel je de lemoncurd over de pavlova. Gebruik zoveel als jij lekker vindt
- Lepel de slagroom over de pavlova en smeer het een beetje uit
- Drizzel er nog wat lemoncurd overheen
- Bestrooi met poedersuiker en garneer met citroenschil
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
[…] voren klaar hebben, dus maak ik iets wat ik 1 of 2 dagen van te voren kan maken, bijvoorbeeld een pavlova. Als het eiwitschuim klaar en afgekoeld is kan je deze een paar dagen in een luchtdichte trommel […]