Ik ben gek op spinazie en ik ben gek op feta, deze twee gecombineerd in een krokante taart is voor mij de hemel op aarde. Mijn man is er iets minder van gecharmeerd en daarom eten wij het niet zo heel vaak. Mijn hart maakt altijd een vreugde sprongetje als ik voorstel om spanakopita te eten en mijn man zegt, dat is goed schat.
Wat is spanakopita en waar komt het vandaan?
Spanakopita is een Griekse filodeeg taart gevuld met spinazie en feta. Naast spinazie en feta worden er ook vaak andere ingrediënten aan toegevoegd zoals kip, gehakt, kruiden of zoals in deze vegetarische variant zongedroogde tomaatjes. Eigenlijk kan je alles wat je lekker vindt toevoegen zolang de basis maar bestaat uit spinazie en feta.
Filodeeg wordt al eeuwenlang door de Arabieren gebruikt om allerlei zoete baksels (zoals baklava) mee te maken. Wanneer je filodeeg bestrijkt met ei of met water en op elkaar legt krijg je hetzelfde effect als bij bladerdeeg, alleen dan veel krokanter en knapperiger (en persoonlijk vind ik het veel lekkerder).
Het is niet 100% duidelijk of de Grieken dit recept bedacht hebben. Er gaan ook verhalen rond dat het recept als eerste is ontstaan in de Balkan en weer andere beweren dat het spanakopita is ontstaan in Turkije. Maar waar het ook vandaan komt het is gewoon heel erg lekker ;-). Wel is bekend dat het recept in de 16e eeuw is bedacht, maar door wie daar bestaat dus nog steeds onduidelijkheid over.
Hoe maak je spanakopita?
Het werken met filodeeg vergt wellicht in het begin wat oefening. Maar heb je het eenmaal onder de knie dan is het super eenvoudig om deze heerlijke taart te maken. Zorg er altijd voor dat het filodeeg vochtig blijft door het onder een vochtige theedoek te bewaren als je met een ander stuk filodeeg bezig bent. Als het uitdroogt kan je er niks meer mee en zal het breken.
Als wij het eten maak ik er altijd een lekker kopje soep bij. Omdat wij maar met z’n tweeën zijn en ik het spannend vind om spinazie nog een keer op te warmen maak ik de helft van dit recept en gebruik ik kleine 1-persoons quichvormen
Spanakopita
Equipment
- quichevorm 22 cm
Materials
- 200 gram verse spinazie
- 175 gram zongedroogde tomaatjes
- 100 gram feta
- 2 eieren
- 125 gram filodeeg
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.Doe de spinazie in een grote pan. Giet er een paar eetlepels water over en kook tot ze net geslonken zijn. Schep in een zeef, laat een beetje afkoelen, knijp dan het overtollige water eruit en hak grof. Snijd de tomaten grof en doe ze samen met de spinazie, feta en eieren in een kom. Meng goed.
- Rol het filodeeg voorzichtig uit. Bedek met wat vochtig keukenpapier om uitdrogen te voorkomen. Neem een vel deeg en bestrijk het royaal met wat van de zongedroogde tomatenolie. Drapeer het deeg met de oliezijde naar beneden in de quichevorm zodat een deel van het deeg over de zijkant hangt. Bestrijk een ander stuk filodeeg met olie en leg het in de quichevorm over het andere filodeeg heen. Blijf filodeeg in de vorm leggen tot je ongeveer drie lagen hebt en schep de vulling erop. Vouw de zijkanten naar het midden en zorg dat de vulling bedekt is. Bestrijk met nog een beetje olie.
- Bak de taart 30 minuten tot het deeg knapperig en goudbruin is.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via deze links krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.
Hallo Marjolijn, leuk om via Facebook op jouw site te komen. Zag al aardig wat recepten die ik ga uitproberen. Al eerste ga ik de pompoentaart uitproberen en daarna het recept van de Spanakopita.
Ik doe ook graag mee aan de winactie!