crêpes met aardbeien en slagroom

Basisrecept Crêpes

Toen wij in 2012 voor het eerst samen naar Zuid-Frankrijk op vakantie gingen kon het niet uitblijven dat we een keer crêpes zouden gaan eten. Ik koos voor een variant met ragout, champignons, kip enz. Mijn man had een crêpe met bacon, brie en nog meer lekkere dingetjes. Ondanks dat de crêpes ons zo goed smaakte vond ik het te veel gedoe om het thuis te maken.

Tot ik een crêpemaker opgestuurd kreeg van debestekeukenmachines.nl, met deze crêpemaker maak ik in een oogwenk de lekkerste crêpes gewoon thuis. Dus geen excuses meer om geen crêpes te maken. Ben je niet op zoek naar een crêpemaker maar naar een goede keukenmachine? Dan zou ik zeker even een kijkje nemen op debestekeukenmachines.nl.

Geschiedenis van crêpes

De originele crêpes komen uit Bretagne en de geschiedenis gaat terug tot aan de Middeleeuwen. Een crêpe is een eigenlijk niet meer dan een hele dunne pannenkoek, maar toch vind ik de crêpe veel voller van smaak. Een voordeel dat ze zo dun zijn…je kan er lekker veel op haha.

In de 19e eeuw werden de crêpes ook bekend in en om Parijs, daar werd het hoofdzakelijk verkocht als streetfood. Daarna ging het snel en wordt er nu over de hele wereld genoten van de crêpe.

De vulling

Net als bij een pannenkoek kan je ook enorm los gaan met de vulling van de crêpe. Ik hou meer van een hartige variant bijvoorbeeld gevuld met bospaddenstoelen ragout of met ham, kaas en uien, heerlijk! Maar de crêpe met Nutella is ook enorm geliefd of gewoon met een lekkere jam.

Ik geef jullie in dit recept een basis mee, met deze basis kan je helemaal los gaan. Spinazie en feta is bijvoorbeeld een goede combinatie of appeltjes met kaneel, of wat dacht je dan gerookte zalm met roomkaas?

Het bakken van de crepes

Het bakken gebeurd in een zogenaamde crêpepan. Dit is een soort koekenpan met een hele lage rand, hierdoor kan je met en spatel de crêpe heel dun uitsmeren over de bodem van de pan. Ik heb een electrische crêpemaker waardoor je altijd de juiste temperatuur hebt om je crêpe te bakken, hierdoor hebben wij altijd perfecte crêpes.

Basisrecept voor crêpes

Met dit basisrecept ga jij ook hele lekkere crêpes maken. Heb je geen crêpepan? Gebruik dan gewoon een koekenpan en gebruik dan een kleine lepel om je beslag goed uit te smeren over de bodem.

Basisrecept voor crêpes

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd30 minuten
Gang: Lunch
Keuken: Frans
Opbrengst: 12 stuks

Materials

  • 140 gram bloem
  • 200 ml volle melk
  • 25 gram ongezouten boter gesmolten
  • 2 eieren

Instructies

  • Zeef de bloem met een snufje zout in een middelgrote kom en maak een kuiltje in het midden. Meng de melk en 100 ml water. Breek de eieren in het kuiltje en begin langzaam te kloppen. Voeg de melk en het water in een dunne stroom toe, terwijl je voortdurend klopt.
  • Klop tot het beslag glad is en alle bloem is opgenomen. Laat het beslag 30 minuten rusten en klop dan de gesmolten boter door het beslag.
  • Verwarm de pan op middelhoog vuur. Vet de pan heel licht in met gesmolten boter. Giet met een pollepel ongeveer 2 eetlepels beslag in de pan en draai het rond zodat de bodem van de pan gelijkmatig bedekt is. Je wilt precies genoeg beslag gebruiken om een fijne, luchtige pannenkoek te maken. Bak de pannenkoek ongeveer 45 seconden aan één kant tot hij goudkleurig is en draai hem dan om met een paletmes en bak de andere kant ongeveer 30 seconden tot je wat "sproetjes' ziet.
  • Schuif de crêpe uit de pan en serveer onmiddellijk of stapel op een bord met bakpapier ertussen. Ga zo door tot al het beslag op is.

 

 

 

(Visited 149 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept