Vandaag in deel 1 van de vaste blogs over streekgerechten wil ik met jullie het recept delen van Zeeuwsspek. Een streekgerecht uit Zeeland.
Dit Zeeuwsspek wordt langzaam gegaard maar voor de verandering gebruik ik hier niet de slowcooker voor, maar de oven. Op die manier kan ik de laatste minuten het Zeeuwsspek nog even lekker een bruin kleurtje geven onder de gril.
Wat is het?
Zeeuwsspek is een doorregen stuk spek zonder zwoerd die via slowcooking wordt gegaard. Vroeger deed men dat door het spek zachtjes te koken met kruiden, laurier, peper en zout.
Tegenwoordig wordt het vaak gegrild, waardoor het Zeeuwsspek bij een soort barbecue smaak krijgt.
Zelfmaken, niet zo moeilijk
Zelf een heerlijk Zeeuwsspek maken is niet moeilijk. Wij kochten bij de boer een stuk buikspek van ongeveer 1 1/2 kilo. Deze smeerde ik een dag van te voren in met een marinade en de dag daarna liet ik de oven 5 uur zijn werk doen door het spek op 90ºC langzaam te garen. Het laatste kwartier zette ik de temperatuur hoger naar 200 graden en zette ik de grillfunctie aan. Hierdoor kreeg het spek een mooi bruin korstje.
Je kan dit spek laten afkoelen en daarna heerlijk op een boterham eten, maar wij aten het warm bij de hutspot. Een hele goede combinatie al zeg ik het zelf.
Wat heb je nodig?
Je hebt niet heel veel nodig om zelf dit lekkere spek te maken, het enige waar je veel van nodig hebt is tijd en geduld.
Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.
- 1 tot 2 kilo buikspek
Voor de marinade:
- 2 el mosterd (ik gebruikte een wat pittige mosterd)
- 1 tl kurkuma
- 1 tl uienpoeder
- 1/2 tl knoflookpoeder
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl zout
- 1 1/2 tl zwarte peper
- Een paar gekneusde jeneverbessen
- 4 el olijfolie
Â
Hoe je het maakt?
- Meng alle ingrediënten voor de marinade door elkaar.
- Prik wat gaatje in de speklaag van het buikspek.
- Masseer het buikspek goed in met de marinade en zet het vervolgens in de koelkast.
- De volgende dag verwarm je de oven voor op 90ºC.
- Leg het buikpek op met bakpapier bekleed rooster en schuif het in de oven.
- Laat het buikspek voor 5 uur langzaam garen in de oven.
- Zet de laatste 15 minuten de temperatuur naar 200ºC en zet de grilfunctie van de oven aan.
- Laat een mooi bruin korstje op het spek komen.
Je kan hierna het spek eten bij je warme maaltijd, in ons geval bij de hutspot. Maar je kan het ook af laten koelen en het op een boterham eten.
Eten jullie wel eens Zeeuwsspek? En nu je dit recept kent ga je het dan ook eens zelf proberen te maken?