Deel 1 van wat is mijn favoriete kook- of bakboek

Als kookliefhebber heb ik uiteraard een kast vol met kook- en bakboeken. Mijn man wordt er af en toe gek van als ik vertel dat ik weer zo’n leuk kookboek heb gekocht.

Soms valt het tegen

Ik moet zeggen dat er een aantal kookboeken bij zitten die eigenlijk best tegenvallen. Er zijn 2 misschien 3 recepten die wel lekker zijn, maar verder is het boek, jammer genoeg, niks.
Deze boeken zou ik eigenlijk eens uit moeten zoeken en moeten weggeven of verkopen. Leuk klusje voor mijn weekje vakantie in november. Zijn hier mensen eventueel geïnteresseerd in kookboeken? Dan maak ik t.z.t. een aparte blog met de boeken die ik weg doe, misschien zit er dan wel iets voor je bij.

Maar van welke kook- en bakboeken word ik dan wel blij?
Ik vind het belangrijk dat het boek overzichtelijk is en dat de foto’s in het boek een goede weergave geven van de gerechten. En ook dat er geen moeilijke worden als ‘sauteren’, ‘arroseren’, ‘chapelure’ etc. Voor een echte kok zullen deze woorden gesneden koek zijn, maar voor de gemiddelde Nederlander zijn deze woorden niet makkelijk te begrijpen.

Ik kook al een aantal jaar met veel plezier, dus ook de meeste moeilijk woorden zijn geen uitdaging meer. Maar toch als je een kookboek schrijft vind ik dat je rekening moet houden met de gemiddelde Nederlander.

Mijn absolute favoriet

Als kookgek kijk ik uiteraard naar 24Kitchen en ben ik een enorme fan van Rudoph en Danny. Vooral Rudolph’s bakkery met Rudolph van Veen en Zoals alleen oma het kan met Danny Jansen zijn mijn favorieten.
Ik was dan ook erg verdrietig toen Rudolph besloot om 24Kitchen te verlaten, maar gelukkig is hij terug en kijk ik weer met veel plezier naar zijn programma’s

Zoals alleen oma het kan is er helaas ook niet meer, maar ik begreep dat ze wel bezig zijn met nieuwe afleveringen, die deze maand worden uitgezonden. Dus snel weer genieten!

Het is dan ook vast niet moeilijk te raden welk kookboek mijn absolute favoriet is….het kookboek van Danny Jansen, Zoals alleen oma het kan.

In dit kookboek vind je typisch Indonesische gerechten, die op authentieke wijze door de oma’s zijn gemaakt.
Sanjur Magut van oma Paula, Babi ketjap van oma Betty, Ajam pangang pedis van oma Meite en zo staat er van elke oma een aantal gerechten in.
Per oma zorgen de gerechten voor een goed gevulde rijsttafel. Ideaal als je eters krijgt, je tijd (en zin) hebt om in de keuken te staan (soms al dagen van te voren) en je echt iets lekkers op tafel wilt zetten.

Proefkonijnen

Ik heb nog geen hele rijsttafel op tafel gezet omdat ik daar nog geen tijd voor heb gehad. Maar dit ga ik zeker doen zodra wij weer de hele familie of vriendengroep thuis mogen ontvangen.
Wel heb ik een aantal losse gerechten uit het boek gemaakt, maar omdat het vaak erg veel is wat je maakt had ik proefkonijnen nodig.
Dus ik nodigde een aantal jaar geleden mijn ouders, broer en schoonzus en zus en zwager uit om bij ons te komen genieten van 2 Indonesische gerechten.

Ik maakte de Rendang van oma Ita samen met de Sajoer Tjampoer van oma Lotje, en ik kookte er een flinke pan rijst bij.
Ik had toen nog geen slowcooker en dus begon ik een dag van te voren al met het maken van de Rendang zodat dat alvast klaar was en het alleen nog op een klein vuurtje opgewarmd hoefde te worden.

het hele huis rook lekker naar de verschillende kruiden, bij binnenkomst was de familie het liefst direct aan tafel gegaan om te eten.
Toen ook de Sajoer Tjampoer klaar was konden we aan tafel. Ik heb mijn familie niet zien eten maar echt zien vreten. Dit vonden ze duidelijk erg lekker. Vooral mijn vader was een groot liefhebber van de Indonesische keuken en was het liefst in de pan Rendang gaan zitten.

Het kookboek roept mij telkens als ik langsloop,pak mij, open mij, dus ik denk dat ik het binnenkort toch maar weer een opensla en een lekker recept opzoek om te maken.

Wat is jullie favoriete kookboek?

Bron: https://www.endlessweekend.nl/zoals-alleen-oma-dat-kan-door-danny-jansen/
(Visited 35 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *