Het werd weer tijd voor een lekkere taart. Over twee weken mag ik 42 kaarsjes uitblazen en dat doe ik dit jaar met onze Engelse vrienden in Engeland, super veel zin in. Maar ook daar kom ik er niet onderuit om een feestje te vieren haha en dus ben ik mij aan het oriënteren op verschillende taarten en deze omgekeerde bananentaart ga ik zeker maken.
Gelukkig hebben wij een vakantiehuisje met maar liefst 3 ovens, dus die ga ik mooi allemaal even uitproberen. Bananen zijn overal te krijgen, dus deze taart moet geen probleem zijn om in Engeland te maken. Ik heb nog 2 andere taarten in gedachten waar ik de spullen voor de zekerheid meeneem naar Engeland (appel-speculaastaart en gevuld speculaas), want ik weet niet of amandelspijs makkelijk te verkrijgen is, ik kan het uiteraard zelf maken, maar dan moet ik ook mijn foodprocessor gaan meeslepen en daar heb ik niet zoveel zin in. Koek- en speculaaskruiden zijn volgens mij wel te krijgen al moet ik even opzoek naar de juiste benaming, maar ook dit neem ik voor de zekerheid mee.
Speculaas kennen ze eigenlijk niet in Engeland, ik heb voor onze vrienden vaker speculaas gemaakt en als wij naar Engeland gaan vragen ze altijd of ik wat pakjes speculaas wil meenemen, ze zijn er gek op. Dus de appel-speculaastaart en gevuld speculaas gaan zeker op komen.
Voor de zoetekauw
Deze taart is wel voor de echte zoetekauwen onder ons. De bananen zijn van zichzelf al zoet en dan komt er ook nog eens een heerlijke karamelsaus overheen. Zo lekker allemaal, bananen en karamel is echt een gouden combinatie. Maar je moet wel een zoetekauw zijn haha. Wil je het zoete een beetje doorbreken? Dan kan je ook een snufje zout in de karamel doen, bananentaart met salted caramel is ook heel erg lekker.
Hoe maak je deze omgekeerde sticky bananentaart?
Alle kruiden kocht ik uiteraard bij Van Beekum Specerijen.
Omgekeerde sticky bananentaart
Equipment
- taart- of springvorm van 24 cm
Materials
Voor het cakebeslag
- 240 gram bloem
- 2 ½ theelepel bakpoeder
- 1 theelepel gemalen kaneel
- ½ theelepel gemalen gemberpoeder
- 300 gram kristalsuiker
- 120 gram ongezouten boter
- 3 grote eieren
- 150 ml zure room
Voor de topping
- 80 gram ongezouten boter
- 150 gram rietsuiker
- ½ theelepel vanillepasta verkrijgbaar in de meeste supermarkten, ik koop het bij de Jumbo
- 4 grote bananen
Instructies
- Verwarm de oven op 160 graden en vet een diepe, ronde taartvorm van 24 cm licht in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Om de topping te maken, doe je suiker in een steelpan en laat je dit op laag vuur zachtjes smelten (NIET ROEREN!!), wanneer suiker gesmolten is gaat het heel snel en moet je het goed in de gaten houden, beweeg af en toe het pannetje wat heen en weer. Is de karamel de juiste kleur voeg dan de boter toe en roer dit door de karamel. Voeg de vanille toe en meng dit door elkaar. Giet de karamel in de taartvorm en verdeel in een gelijkmatige laag. Snijd de bananen in de lengte doormidden en leg ze met de gesneden kant naar beneden op de karamel.NOTE: Heb je nog nooit karamel gemaakt? Doe het op een heel laag vuurtje en blijf erbij dan kan het niet mis gaan. Wanneer de suiker begint te verkleuren gaat het snel en moet je er echt bijblijven om verbranden te voorkomen.
- Om het beslag te maken, doe je alle ingrediënten in een grote kom met 1/4 theelepel zout. Klop met een mixer op lage snelheid tot een glad en gelijkmatig beslag.
- Giet het beslag op de bananen en strijk glad met een spatel.
- Bak 55 minuten-1 uur in de oven prik met een satéprikker in het midden als deze er schoon uitkomt is je taart gaar. Als de cake er te donker begint uit te zien, bedek hem dan na 45 minuten met folie.
- Laat 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem op een bord legt. Het lekkerste is het om de taart warm te serveren, maar het is ook heerlijk op kamertemperatuur. Eet deze taart zeker niet koud uit de koelkast, dan is hij niet lekker.
- Eet smakelijk!
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.