Ingelegde rode kool

Ingelegde rode kool

Wij zijn gek op rode kool, het liefst maak ik deze in de slowcooker en dan ook nog het liefst elke week haha. Mijn man is er ook gek op, maar iedere week hoeft van hem dan ook weer niet. We eten het graag met hachee of heel simpel met gekookte aardappelen en een balletje gehakt.

Maar wist je dat ingelegde rode kool ook super lekker is. Wij eten dit graag op een broodje rookworst of broodje hot dog, of gewoon als bijgerecht bij bijvoorbeeld dit Belgisch stoofvlees met frietjes. Je kan er veel kanten mee op en daarom heb ik altijd een paar potten met ingelegde rode kool in de kelder staan.

Waarom inleggen?

Het inleggen van groente heeft veel voordelen. Wanneer de oogst het hoogtepunt bereikt krijg je niet alles opgegeten, tenminste wij niet haha. De vriezer zit al bomvol met vlees en maaltijden die we al eerder gemaakt hebben, dus ja waar moet je dan met je groente naar toe? We hebben heel veel weggegeven afgelopen jaar, maar daar hebben we uiteraard geen moestuin voor, dus legde ik ook veel groente in en ik weckte ook veel groente.

In de kelder staan geweckte potten met rode kool, bloemkool, zuurkool, sperzieboontjes, tomatensoep, mosterdsoep, groentesoep, hachee, chili con carne en nog heel veel meer. En ook staan er veel ingelegde groente o.a. courgette, rode kool, komkommer, piccalilly enz. Hier komen wij de winter wel mee door en het is heerlijk om de hele winter te kunnen genieten van wat je in de zomer hebt geoogst.

Komend moestuin jaar zal onze moestuin anderhalf keer zo groot zijn als afgelopen jaar, dan kunnen we nog meer variatie in de tuin aanbrengen en wat meer van alle groente zaaien. Ik heb er nu al weer zin in, ook al zijn de maanden juli en augustus super druk, ik kan er echt van genieten als ik al die potten met geweckte en ingelegde groente in de kelder zie staan.

Hoe rode kool inleggen?

Rode kool inleggen is heel erg makkelijk en echt een perfecte manier om rode kool te verwerken. Ik gebruik hiervoor gewoon conservenpotten die ik aan familie, vrienden en buren heb gevraagd. Je kan ook potten kopen, maar die zijn niet beter of werken anders dan gewone conservenpotten. Wat je niet moet doen is de nieuwe potten van HAK gebruiken, deze deksels sluiten niet meer goed vacuüm als ze eenmaal open zijn geweest en zijn dus niet geschikt om in te maken / in te leggen. Voor de foto gebruikte ik een mooiere pot, maar de rode kool op deze foto heb ik ingemaakt in een gewone conservenpot, maar deze pot vond ik net wat mooier voor de foto. We aten het hierna toch gelijk op dus het maakte niet meer uit dat het in een pot zat die eigenlijk niet schikt was.

Ingelegde rode kool

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time15 minuten
Totale tijd30 minuten
Opbrengst: 1 kilo
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 500 gram rode kool fijn gesneden
 • 1 eetlepel zout
 • 500 ml appelazijn
 • 200 ml rode wijn
 • 350 gram kristalsuiker
 • 2 theelepel peperkorrels
 • 6 laurierblaadjes
 • 2 eetlepels mosterdzaadjes

Instructies

 • Doe de gesneden rode kool in een vergiet boven de gootsteen en bestrooi met zout. Laat 2-3 uur staan, giet dan af en spoel het zout weg onder een koude kraan. Dep droog met een schone theedoek.
 • Doe de azijn, wijn en suiker in een pan en laat zachtjes koken tot de vloeistof tot ongeveer de helft is ingekookt.
 • Verdeel de peperkorrels en laurierblaadjes over de potten, vul de potten met rode kool en druk regelmatig goed aan. Schenk het hete azijnmengsel in de potten tot helemaal bovenaan. Doe direct het deksel erop en draai deze goed aan. Laat de potten staan (zet deze vooral niet op z'n kop, dit is niet nodig om de pot vacuum te laten trekken), ze zullen tijdens het afkoelen vacuum trekken.
 • Je kunt deze rode kool in gesloten pot ongeveer een jaar bewaren in een koele en donkere (geen koelkast) ruimte.

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 361 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept