Klassieke pompoentaart

Klassieke pompoentaart

De pompoen is super veelzijdig en super lekker. Hij gaat erg goed in hartige gerechten maar is ook heel erg lekker in zoete gerechten zoals deze klassieke pompoentaart.

Pompoentaart en zijn geschiedenis

Pompoentaart, of zoals ze in Amerika zeggen “pumpkin pie,” is echt het ultieme herfst- en wintergerecht! Stel je voor: een goudbruine korst die knapperig is aan de randen, gevuld met een zachte, kruidige vulling die je meteen doet denken aan warme dekens, knisperende bladeren en gezellige avonden bij het haardvuur.

De klassieke pompoentaart vindt zijn oorsprong in Noord-Amerika, waar de inheemse bevolking al eeuwen geleden pompoenen verbouwde en kookte. Maar het was pas in de 17e eeuw dat kolonisten het idee kregen om pompoenen te pureren, te mengen met melk, suiker en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en gember, en er een taart van te maken. Het werd al snel een vast onderdeel van Thanksgiving, en tegenwoordig kunnen Amerikanen zich bijna geen herfst voorstellen zonder een puntje pompoentaart op hun bord.

Het geheim van een perfecte pompoentaart zit ‘m in de balans. De pompoenvulling moet romig en fluweelzacht zijn, met een subtiele zoetheid die de warme specerijen laat schitteren. Het is geen overdreven zoete taart, maar eerder eentje die je smaakpapillen streelt. Sommige mensen geven hun eigen twist aan de taart door er een beetje ahornsiroop of sinaasappelschil aan toe te voegen, maar de klassieke versie is al een genot op zich.

En dan heb je nog de korst! Een goede, boterige korst is cruciaal om de rijke, zachte vulling in balans te brengen. Als je erin snijdt, wil je die bevredigende ‘crunch’ horen van de korst die net genoeg meegeeft, maar niet uit elkaar valt.

Bij het serveren kun je kiezen: een dikke toef slagroom erbij, of misschien een bolletje vanille-ijs om het helemaal af te maken. Hoe dan ook, pompoentaart is als een knuffel in taartvorm – precies wat je nodig hebt op een koude herfstdag!

Hoe maak je deze klassieke pompoentaart?

Ik at pas voor het eerst pompoentaart toen wij in 2021 in New York waren. Dwalend door deze fantastische stad kregen wij zin in koffie en dus doken we een Starbucks binnen. Ook hadden we inmiddels wel weer zin in iets lekker en dus bestelde mijn man een donut erbij en besloot ik voor de Pumpkin pie te gaan. Ik denk dat ik sinds die tijd behoorlijk verslaafd ben geraakt aan pompoen en vooral aan pumpkin spice kruiden. Ik maak inmiddels mijn eigen pumpkin spice kruiden en ook mijn eigen pumpkin spice siroop die ik gebruik in de latte en ook bij desserts.

Inmiddels groeien de pompoenen bijna bij de buren in de tuin en werk ik me suf om deze pompoenen te verwerken. De pumpkin spice siroop is weer aangevuld, daar kunnen we weer een jaartje mee vooruit, ook staan er potjes met blokjes pompoen, pompoenjam, pompoen chutney en pompoensoep, maakte ik pompoenrisotto (recept volgt snel) en ook deze heerlijke klassieke pompoentaart. De meeste pompoenen zijn er inmiddels af, nog 11 te gaan en dan kan de plant geruimd worden.

Maar goed hoe maak je nu deze heerlijke pompoentaart?

Klassieke pompoentaart

Voorbereidingstijd40 minuten
Active Time1 uur 30 minuten
Totale tijd2 uur 10 minuten
Opbrengst: 8 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • taartvorm met losse bodem van 22 cm
  • Blindbakbonen
  • Foodprocessor of staafmixer

Materials

Voor het deeg

  • 150 gram patent bloem + extra om te bestuiven
  • 75 gram ongezouten boter
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 eigeel

Voor de vulling

  • 750 gram pompoen geschild, pitten verwijderd en in stukken gesneden
  • 140 gram kristalsuiker
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eieren geklutst
  • 25 gram roomboter gesmolten
  • 175 ml melk
  • 1 eetlepel poedersuiker

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor het deeg en kneed het door elkaar tot je een bal kunt vormen.
  • Leg de bal deeg voor 1 uur te rusten in de koelkast
  • Ondertussen maken we de vulling
  • Doe de pompoen in een grote pan, voeg water toe tot de pompoen onder staat en breng aan de kook. Dek af met een deksel en laat 15 minuten koken of tot het gaar is. Giet de pompoen af en laat afkoelen.
  • Haal na een uur het deeg uit de koelkast
  • Verwarm de oven tot 180 graden. Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven aanrecht en bekleed er de taartvorm mee. Zet 15 minuten in de koelkast.
  • Bekleed het deeg met bakpapier en vul met de bakbonen en bak het 15 minuten.
  • Verwijder de bonen en het bakpapier en bak nog 10 minuten tot de bodem lichtbruin is. Haal uit de oven en laat een beetje afkoelen.
  • Zet de oven hoger naar 220 graden. Pureer de pompoen in een foodprocessor of met een staafmixer.
  • Meng in een aparte kom de suiker, het zout, de nootmuskaat en de helft van de kaneel. Roer de losgeklopte eieren, gesmolten boter en melk erdoor en voeg dan toe aan de pompoenpuree.
  • Giet dit pompoenmengsel in de taartvorm en bak 10 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 180 graden. Bak nog 35-40 minuten tot de vulling net gaar is.
  • Laat de taart in de vorm afkoelen. Wanneer de taart is afgekoeld verwijder je de taartvorm.
  • Bewaar de taart in de koelkast
(Visited 41 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.