Ik ben gek op zelfgemaakte bouillon, zo maak ik regelmatig zelf runderbouillon en bottenbouillon de vriezer ligt er vol mee, dit doe ik in zakjes van een halve liter en in ijsblokjesvormen. Het voordeel van zakjes is dat je ze op elkaar kan stapelen. En zo kan je behoorlijk wat kwijt in de vriezer. Het voordeel van de ijsblokjesvormen is dat je hier kleinere porties bouillon uit kunt halen voor bijvoorbeeld een sausje. Kippenbouillon maakte ik ook al een tijdje zelf maar ik vergat steeds het recept met jullie te delen, dus bij deze.
Wij hebben 3 vriezers en deze liggen echt stampvol met groente, maaltijden die we gemaakt en ingevroren hebben, bouillon enz. Dus toen de kippenbouillon op was en ik in de vriezer keek of er nog plek was voor een paar liter, kwam ik van een koude kermis thuis. Dus besloot ik om de kippenbouillon te wecken en dit is heel erg goed gelukt. Ik tikte ruim 200 weckpotten voor weinig geld op de kop en heb deze op een koude zondagmiddag heerlijk staan vullen en wecken met kippenbouillon. Kippenbouillon geeft gelijk zoān huiselijk gevoel vind ik.
Kippenbouillon wecken
Wil je deze kippenbouillon wecken? Volg dan de volgende stappen nadat je de bouillon hebt gemaakt.
ā Zorg dat je weckpotten en rubber ringen brandschoon zijn
ā Vul de potten tot 2 cm onder de rand (het beste gebruik je hier een vultrechter voor)
ā Plaats de rubber ring in het deksel
ā Veeg eventueel de randjes van de pot met een keukenpapiertje met wat azijn schoon
ā Leg de deksel met rubber ring op de weckpot en sluit af met 2 klemmen (plaats deze klemmen recht tegenover elkaar)
ā Weck de bouillon 2 uur op 100 graden
Hoe maak je zelf kippenbouillon?
In dit recept geef ik aan dat je de bouillon minimaal 18 uur moet laten staan. Dit is echt het absolute minimale, bij ons staat de bouillon vaak 24 uur of langer heel zachtjes te pruttelen. Hoe langer je het laat pruttelen hoe intenser de bouillon zal worden.
Kippenbouillon
Equipment
- Slowcooker van minimaal 6 liter
Materials
- 4 kippenkarkassen of 2 kilo kippenvleugels
- 2 uien ongepeld door de helft gesneden
- 4 wortels in grove stukken gesneden
- 1 prei goed gewassen en in grove stukken
- 1 stengel bleekselderij in grove stukken
- 5 peperkorrels
- 3 pimentkorrels
- 80 gram peterselie fijn gehakt
Instructies
- Doe alle ingrediƫnten, behalve de peterselie, in de slowcooker en voeg 4 liter koud water toe. Zet op low. Voeg de peterselie toe zodra het water zachtjes kookt. Laat de bouillon minimaal 18 uur zachtjes koken. Schep af en toe het schuim en vet af met een pollepel.
- Zeef de bouillon door een vergiet. Laat afkoelen zodat het vet naar de oppervlakte komt. Verwijder dit vet. Ik gooi dit vet altijd weg, maar je kan het eventueel gebruiken om mee te koken.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extraās.Ā