De kersttijd nadert met rasse schreden en dus werd het weer eens tijd om er een heerlijk kerstrecept in te gooien. Dit keer een recept van Sablés de Noel, oftewel kerstkoekjes met hazelnoot, sinaasappel en speculaaskruiden.
Ma Petite Patisserie
Het recept bedacht ik niet zelf, maar dit heerlijke koekjesrecept komt uit het boek Ma Petite Patisserie van Audrey Krief. Dit boek is doordrenkt met allerlei heerlijke Franse klassiekers zoals de Tarte latin, Eclairs, Creme a la vanille, Pain perdu, Dunes, Tartelettes enz enz. Kortom een must have voor in je boekenkast.
Naast heerlijke recepten uit de Franse patisserie staan er in het boek ook hele mooie foto’s, niet alleen van de recepten maar ook van authentieke Franse patisserie zaakjes waarbij je direct zin krijgt om in je auto of het vliegtuig te stappen en naar Parijs te gaan. Je wordt als ware het boek in gezogen en kunt de het geroezemoes al horen en ruik je die heerlijke koffie en het zoete van de gebakjes die in de vitrine liggen? Dat is Ma Petie Patisserie.
Audrey Kieft
Wie is Audrey Kieft? Audrey verhuisde op 18 jarige leeftijd naar Parijs om daar te studeren. Terwijl ze door de straten van Parijs liep verbaasde zij zich dat er op iedere hoek van de straat een Patisserie te vinden was. Elke week sprak ze met haar vriendin af in een ander gedeelte van de stad, het doel? Rondlopen en de beste tartelette a la fraise of een eclair au chocolat vinden.
Uiteindelijk belande Audrey in Amsterdam maar daarvoor heeft ze op heel veel plekken op de wereld gewoond. Zo werd ze geboren in Chartres, verhuisde toen naar Parijs om bedrijfskunde te studeren en besloot om haar eerste werkervaring in het buitenland op te doen waardoor ze naar Australië en Nieuw-Zeeland verhuisde, daarna verhuisde ze weer terug naar Parijs waar ze besloot om zich in te schrijven voor een cursus patisserie.
Audrey verhuisde naar Amsterdam om werkervaring op te doen in een patisserie. Het was bedoeling om meer ervaring in de patisserie op te doen en dan weer terug te gaan naar Australië om daar een eigen winkel te openen, maar dit liep anders. In Amsterdam ontmoete zij de vader van haar kinderen en werd op slag verliefd op zowel hem als Amsterdam. Daardoor veranderde zij haar plannen en besloot om in Amsterdam te blijven en daar een patisserie te openen in plaats van in Australië.
Wil je nog meer weten over Audrey? Koop dan haar boek Ma Petite Patisserie, daar vind je een interview met Audrey waarin zij nog meer verteld over haar leven en de patisserie.
Winactie
Ben je ook zo enthousiast geworden op dit boek en wil je graag zelf Sablés de Noel of één van de andere heerlijke recepten maken? Je kan een exemplaar van Ma Petite Patisserie winnen.
Wat moet je doen?
- Laat in een reactie weten waarom jij dit boek wilt winnen
- That’s all
- Ik zou het wel super leuk vinden als jullie deze winactie delen onder al je vrienden, familie, collega’s, bekenden enz.
Ik maak er een sinterklaasfeestje van, want de winnaar maak ik op 5 december bekend via mijn site en Facebookpagina
Sablés de Noel
In samenwerking met Audrey en Uitgeverij Becht mag ik alvast 1 recept uit het boek met jullie delen en dat zijn deze heerlijke Sablés de Noel geworden (kerstkoekjes).
Sablés de Noel
Equipment
- Rubberen spatel
- Fijne rasp
- deegroller
- Koekjesuitsteker in een kerstvorm
Materials
- 70 gram boter op kamertemperatuur, in blokjes van 1 cm
- 70 gram poedersuiker
- 35 gram hazelnootmeel
- ⅔ ei op kamertemperatuur. Ongeveer 30 gram
- 140 gram bloem
- snufje zout
- 1 eetlepel koek- en speculaaskruiden
- rasp van 1 biologische sinasaapel
- 1 eidooier
- 25 gram rietsuiker
Instructies
- Meng in een kom met een spatel (of met je handen) de boter en poedersuiker tot een glad mengsel.
- Voeg het hazelnootmeel, ei en vervolgens langzaam de bloem, het zout, de koek- en speculaaskruiden en sinasappelrasp toe, en meng tot een samenhangend deeg.
- Vorm een bal van het deeg en rol deze uit op bakpapier tot een dikte van 4 millimeter. Dek af met bakpapier en leg minimaal 1 uur in de koelkast
- Verwarm de oven voor op 180 graden (heteluchtoven) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Gebruik koekjesuitstekers om koekjes te vormen en leg deze met wat tussenruimte op de bakplaat. Blijf het overgebleven deeg samenvoegen en weer uitrollen tot een dikte van 4 millimeter tot al het deeg is gebruikt. Leg het deeg als het zacht begint te worden 10 minuten in de koelkast en rol het daarna opnieuw uit.
- Bestrijk de koekjes met eidooier en strooi er rietsuiker overheen. Bak ze 15 minuten in de oven of tot ze goudbruin zijn.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.
Wat een prachtig boek heb je geschreven met heerlijke recepten en duidelijke uitleg. Ik mag graag wat heerlijks op tafel zetten voor vrienden en familie. Met dit boek kan ik mijn vaardigheden mooi uitbreiden en mijn gasten laten meegenieten van jou recepten.
Het is niet mijn boek maar van Audrey Kieft (zie de blog). Ik zet je op de lijst erbij.
Goede bakboeken heb je nooit genoeg, al was het maar om je te vergapen aan alle inspirerende, mooie foto’s!
Leuk dat je meedoet Henny, ik zet je op de lijst erbij. Hou op 5 december deze site of mijn Facebookpagina in de gaten, dan trek ik een winnaar.