Soms heb je gewoon zin in comfort food en heb je geen zin in poespas. Deze soep is echt ideaal voor die dagen.
Uiteraard maakte ik hem weer in de slowcooker, maar deze soep is (net als veel andere gerechten) ook heel goed in een gewone soeppan te maken.
Broccolisoep had ik al vaker gemaakt en ondanks dat deze lekker is miste ik wel iets. Ik ben dus wat gaan experimenteren door eerst een broccolisoep te maken met cheddar, want broccoli met kaassaus is gewoon heel erg lekker. Deze soep was al erg lekker, maar nog miste ik wat. Ik dacht na, probeerde wat dingen uit maar kwam er maar niet achter wat ik nu eigenlijk miste. Tot mijn man met het verlossende antwoord kwam…mosterd. Dit bleek het ontbrekende ingrediënt te zijn voor een waanzinnig lekkere soep.
Eet je kindje wat lastig groente, probeer deze soep eens. Bij een verjaardag waarvan we weten dat er veel kinderen komen maak ik eigenlijk altijd wel een pannetjes met deze soep en niet alleen de kinderen smullen ervan, maar ook kreeg ik regelmatig de vraag van de papa’s en de mama’s om dit recept te delen. Dus dacht ik, als het zo goed bevalt dan kan ik het net zo goed de wildewereld in gooien en er een blog over schrijven.
Leestip: Aardappelsoep
Kan je geen cheddar cheese vinden, je kan ook een andere kaas toevoegen die je lekker vindt. Ik zou persoonlijk wel gaan voor een kaas met een wat pittigere smaak, zoals een Old Amsterdam of andere oude kaas. Anders proef je de kaas niet terug in de soep en dat zou zonde zijn toch?
Kruiden en specerijen
In dit recept heb je niet veel kruiden en/of specerijen nodig. Het enige wat er in gaat als kruid is knoflookpoeder. Heb je geen knoflookpoeder in huis STOP!! Ren niet naar de supermarkt om daar knoflookpoeder te halen, vaak kan je nog zoveel knoflookpoeder gebruiken, je gerecht zal niet die smaak krijgen die je voor ogen hebt. Kijk eens op de website van Van Beekum Specerijen en vergaap je aan de vele soorten kruiden en specerijen die zij verkopen.
Nu hoor ik je denken, maar de kruiden uit de supermarkt zijn toch ook prima? Nou ehm nee, in de kruiden die je koopt in de supermarkt zit vaak een stofje die niet zo heel goed voor je is. Dit stofje zal je niet vinden in de kruiden en specerijen van Van Beekum Specerijen.
BESTEL MET DE CODE PUUR10 EN KRIJG 10% KORTING OP HET GEHELE ASSORTIMENT BIJ VAN BEEKUM SPECERIJEN (code is geldig t/m 31 maart 2023)
Hoe maak je deze broccolisoep met mosterd en cheddar?
Broccolisoep met mosterd en cheddar
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 40 gram boter voor de roux
- klontje boter om de groente in aan te fruiten
- 1 ui gesnipperd
- 1 prei in smalle halve ringen
- 2 teentjes knoflook geperst
- 1 liter kippenbouillon
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel zwarte peper
- ½ rode paprika in hele dunne reepjes
- 2 wortels in hele dunne reepjes
- 40 gram bloem
- 400 ml melk
- 200 ml kookroom
- 3 stonken broccoli in kleine roosjes gesneden
- 150 gram cheddar geraspt
- 2 eetlepels dijon mosterd
Instructies
- Smelt het klontje boter in een pan en voeg de ui, prei, paprika, wortel en knoflookpoeder toe en laat zachtjes voor 3 minuten bakken
- Voeg de knoflook toe en bak dit nog 1 minuut mee
- Doe alles in de slowcooker
- Voeg de bouillon en zwarte peper toe
- Zet de slowcooker op low
- Smelt in een steelpannetje de 40 gram boter (laat niet bruin worden
- Voeg de bloem toe en laat dit op een zacht vuurtje in ongeveer 3 minuten gaar worden. Waneer het nootachtig begint te ruiken is je bloem gaar
- Voeg de melk toe en roer goed met een garde. Blijf roeren tot je een dikke roux hebt. Voeg de mosterd doe en roer door. Voeg de kookroom toe en roer nog een keer goed door tot het weer begint in te dikken
- Voeg de roux toe aan de slowcooker en roer even goed door met een garde
- Voeg de broccoli en de cheddar toe
- Laat de soep ongeveer 3 uurtjes op low staan
Dit artikel bevat affilate links. Wanneer jullie een bestelling plaatsen via deze links krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.