Stoofperen horen wat mij betreft echt bij de kerst, daarom is dit nagerecht, een crumble van stoofperen, uitermate geschikt om te serveren na een zwaar kerstdiner. Het is een niet al te zwaar nagerecht en je kan er naast de crumble ook nog een heerlijk bolletje (kaneel)ijs serveren.
Is crumble maken moeilijk?
Nee een crumble maken is echt heel erg simpel en je kan het met allerlei soorten fruit doen. Zo maken wij in de herfst vaak deze appelkruimel, in de zomer is een crumble met bijvoorbeeld perziken heel erg lekker. Eigenlijk ga je met een crumble nooit de mist in en iedereen lust het.
Je hebt er ook niet zoveel voor nodig, voor de crumble heb je maar 3 ingrediënten nodig (bloem, boter, suiker) en dan heb je het fruit nodig wat je wilt gebruiken. In de appel crumble gebruik ik vaak ook nog hazel- of walnoten, dit geeft de appelkruimel net even iets extra’s.
Recept voor stoofperen
Wanneer je echt lekkere stoofperen wilt kan je dit recept gebruiken, maar wellicht heb je zelf wel een heel lekker recept voor stoofperen, dan kan je uiteraard ook dat recept gebruiken. Maar geloof mij, zelfs mensen die zeggen niet van stoofperen te houden, houden wel van mijn stoofperen. Dat is geen opschepperij, dit compliment kreeg ik van een vriend toen ik bij de kerstmaaltijd stoofperen had geserveerd. Hij zei dat hij eigenlijk geen stoofperen lustte, maar eenmaal die van mij geproefd zei hij dat hij vanaf die dag wel stoofperen lustte, maar dan wel alleen die van mij. Een groter compliment kon ik uiteraard niet krijgen.
Hoe maak je het?
Zoals ik al zei, het is echt niet moeilijk om te maken. Ik gebruikte een vierkante ovenschaal van 26 cm. Wil je een kleinere of grotere ovenschaal gebruiken? Pas dan ook de ingrediënten voor de kruimel aan, anders heb je te veel of te weinig en dat is zonde.
Crumble van stoofperen
Equipment
- Ovenschaal van 26 cm
Materials
- 6 stoofperen
- 300 gram bloem
- snufje zout
- 125 gram kristalsuiker
- 200 gram ongezouten boter in blokjes gesneden
Instructies
- Bereid de stoofperen zoals je gewent bent of gebruik het recept uit de link in deze blog.
- Laat de stoofperen afkoelen
- Verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht
- Snijd de stoofperen in blokjes
- Meng de bloem met de suiker in een grote kom
- Wanneer dit goed gemengd kan je de boter toevoegen
- Wrijf met je handen de boter door het bloemmengsel net zolang tot er grove kruimels ontstaan
- Ga niet te lang door want dan veranderen je kruimels in deegklompen
- Vet de ovenschaal in met een beetje boter
- Verdeel de stoofperen over de ovenschaal
- Verdeel de kruimels over de stoofperen
- Zet de ovenschaal in de oven en bak 30-40 minuten, tot de kruimels goudbruin zijn.
- Het is erg lekker om een bolletje vanille-ijs erbij te eten en daar overheen de siroop van de stoofpeertjes te schenken.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.Â