We kennen vast allemaal wel de bekende pakjes en zakjes met iets van wat op een curry madras zou moeten lijken. Voor het gemak is het best lekker een keer een pak uit de kast te trekken, al moet ik zeggen dat ik mij niet kan herinneren wanneer wij voor het laatst iets uit een pak hebben gegeten. Onze kelder staat altijd helemaal vol met ingeweckte groente, soepen, pastasauzen enz. Dus als ik een keer wat minder tijd heb om te eten te koken, dan trek ik een pot van de plank die ik zelf heb ingeweckt en trek die open. Maar goed terug naar de curry madras, in plaats van kip probeerde ik het eens met rundvlees en dat was een groot succes.
Curry madras waar komt het vandaan?
In India heet deze curry helemaal geen Madras. Maar hoe komt deze curry dan aan zijn naam zal je denken? Dat komt door de Engelse, zij hebben deze curry vernoemd naar de stad Madras.
Het is een vrij pittige curry (dus let op als je kinderen mee eten), doordat er veel rode pepers gebruikt worden. Omdat ik zelf niet zo heel goed tegen heel pittig eten kan, heb ik de hoeveelheid rode pepers die origineel in het recept gaan flink naar beneden geschroefd. Maar kan het jou niet heet genoeg zijn voeg dan lekker nog wat extra rode pepers toe. Doordat er ook paprika en kurkuma wordt gebruikt, krijgt het gerecht zijn eigen typische smaak.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Kruiden
Heb je nou helemaal geen zin om het lijstje kruiden in huis te halen? Je kan het jezelf ook gemakkelijk maken. Bij Van Beekum Specerijen kan je kant en klare curry madras kruiden kopen. Of wanneer je het kruidenmengsel wel lekker zelf wilt maken heeft Van Beekum specerijen ook alles in huis wat je nodig hebt qua kruiden en specerijen.
Ik hou er altijd van om mijn eigen kruidenmix te maken, zo kan ik nog een beetje van dit extra toevoegen of een beetje van dat minder doen. Zo krijg ik altijd mijn eigen kruidenmix die altijd in de smaak valt. Al moet ik toegeven dat ik ook een paar heerlijke kruidenmixen van Van Beekum in huis heb. Onder andere voor de grillworst, kroketten, rookworst en verse worst. Want deze smaken zijn zo specifiek daar wil ik niet meer rommelen.
Hoe maak je curry madras met rundvlees?
Curry madras met rundvlees uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 750 gram riblappen neem geen mager vlees dat droogt snel uit
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de marinade
- 2 theelepels garam masala
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder
- 2 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gemalen fenegriek verkrijgbaar bij Van Beekum Specerijen
- ½ theelepel gemalen kaneel
- 2 theelepels gedroogde en gemalen koriander
- 4 teentjes knoflook uitgeperst
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
Voor de saus
- 1 ui gesnipperd
- 2 cm verse gember heel fijn gesneden
- 1 theelepel tamarinde pasta verkrijgbaar bij een toko
- 1 theelepel suiker
- 100 ml runderbouillon gemaakt van 1 bouillonblokje
- 1 blik tomatenblokjes a 400 gram
- 1 rode peper heel fijn gesneden
- handvol kerriebladeren verkrijgbaar bij een toko
- handvol verse koriander grof doorgehakt
Instructies
Marinade maken
- Doe de ingrediënten voor de marinade (kruiden, gedroogde koriander, knoflook, zout, tomatenpuree en yoghurt) in een kom en roer goed tot een pasta.
- Snijd het rundvlees in grote stukken (ongeveer 4 cm). Voeg de stukken rundvlees toe aan de marinade en meng goed (zorg dat al het vlees bedekt is). Dek af en zet minimaal 30 minuten in de koelkast, idealiter 1-2 uur. Je kunt dit een nacht laten staan als je het een dag van tevoren klaarmaakt.
- Zodra het rundvlees gemarineerd is, verhit je een koekenpan op hoog vuur, voeg je 1 eetlepel olie toe en schroei je de stukken rundvlees aan alle kanten dicht. Het kan nodig zijn om dit in gedeelte te doen om ervoor te zorgen dat de stukken rundvlees niet sudderen in de marinade. Haal het rundvlees uit de pan en doe het over in de slowcooker.
- Voeg vervolgens de rest van de marinadepasta, de gesneden ui, gember, tamarindepasta, suiker en de rundvleesbouillon toe. Giet vervolgens de tomaten erover en voeg de verse rode chilipeper toe. Strooi er een klein handje curryblaadjes over en roer voorzichtig. Dek af en laat 6-8 uur op low staan.
- Serveer met rijst en strooi er nog wat verse koriander blaadjes over.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.