Falafel is tegenwoordig echt helemaal hip. Ik haalde het wel eens in de supermarkt maar vond deze vaak erg droog en smakeloos. Toen ik zag wat er allemaal in de falafel gaat dacht ik, dit moet ik ook heel goed zelf kunnen maken. Het was even oefenen, maar uiteindelijk is het gelukt om een heerlijke homemade falafel en uiteindelijk deze falafel burger te maken.
Wat is falafel?
Kort door de bocht zijn het vegetarische gehaktballetjes gemaakt van kikkererwten. Maar natuurlijk gaat dit veel verder.
Falafel komt uit het Midden-Oosten, het zijn balletjes gemaakt van kikkererwten en kruiden die gefrituurd worden. Vervolgens kan je ze op een broodje eten (zoals deze falafel burger), ik doe ze ook regelmatig door een salade of eet ze lekker op een boterham.
Mijn man moest lange tijd niks van falafel hebben, de supermarkt falafel vond hij echt heel smerig. Tot ik deze falafel burger voor hem maakte…nu vraagt hij regelmatig of ik voor de lunch wat falafel wil maken.
Haal de juiste ingrediënten in huis.
Voor een lekkere falafel heb je best wel veel kruiden nodig. Het is inmiddels algemeen bekend dat ik deze kruiden heel graag koop bij Van Beekum Specerijen. Binnenkort wil ik eens een blog wijden aan het verschil (en jullie dit ook laten zien) tussen supermarkt kruiden en de kruiden van Van Beekum Specerijen, want vertellen is 1 ding, maar het jullie met eigen ogen laten zien werkt veel beter.
Ook voor de kikkererwten geldt, koop een goede kwaliteit. Ik koop de kikkererwten altijd in een Islamitische supermarkt en denk (ik weet het niet 100% zeker) dat ik hiermee een goede kwaliteit kikkererwten in huis haal. Ik kocht een keer kikkererwten bij een goedkope winkel waarvan ik de naam niet zal noemen…maar dit mochten echt geen kikkererwten heten. Het was een smakeloze drap die uit de pot kwam, om over de geur nog maar te zwijgen.
Hoe maak je deze falafel burger?
Zelf falafel maken is niet moeilijk en dus zet je met dit recept ook binnen korte tijd een heerlijke falafel burger op tafel.
Falafel burger
Materials
- 1 blik kikkererwten van 400 gram uitgelekt
- 1 kleine rode ui grof gesneden
- 1 teentje knoflook
- handvol peterselie fijn gehakt
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- ½ theelepel harissa pasta
- 2 eetlepels bloem
- 2 eetlepel zonnebloemolie
- 4 hamburgerbroodjes
- sla, tomaat, komkommer om op het broodje erbij te doen
Yoghurt sausje
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 mespuntje komijnpoeder
Instructies
- Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Doe ze in een keukenmachine samen met de ui, knoflook, peterselie, komijn, koriander, harissa pasta, bloem en een beetje zout. Mix tot een redelijk glad mengsel en vorm er dan vier burgers van met je handen.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de burgers 3 minuten aan elke kant tot ze licht goudbruin zijn.
- Snijd de broodjes open en beleg met sla, tomaat en komkommer, leg hier bovenop de falafel burger.
- Meng alle ingrediënten voor het sausje door elkaar en top hier de burger mee af.
In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s.