Zomerse mini worstenbroodjes

Zomerse mini worstenbroodjes

Worstenbroodjes, ik ben er gek op. Deze zomerse mini worstenbroodjes serveer ik regelmatig op een goed gevulde borrelplank op bijvoorbeeld een verjaardag of wanneer wij visite krijgen. En elke keer zijn de reacties lovend, dus werd het tijd om het recept met jullie te delen.

Brabantse worstenbroodjes

Deze mini worstenbroodjes lijken in geen geval op de broodjes uit Brabant. De broodjes uit Brabant zijn super lekker, maar stiekem vind ik mijn eigen variant lekkerder (sorry Robert).
Een paar jaar geleden volgende ik een paar cursussen bij Robert en leerde daar ook de Brabantse worstenbroodjes maken. Deze maak ik nog steeds regelmatig bij een lekker kopje soep.

Wat is de geschiedenis van die beroemde broodje uit Brabant?
Vroeger maakte men deze broodjes met een vulling van worst om hun vlees langer goed te houden. Door het vlees in deeg te rollen bleef het vlees langer houdbaar. Het is niet bekend hoe oud het recept van het traditionele recept is, maar het gaat zeker terug naar begin twintigste eeuw. Vroeger werd deze lekkernij gegeten als men terug kwam uit de kerk met kerstmis, tegenwoordig is er altijd wel een gelegenheid te bedenken om een lekker worstenbroodje te eten.

Het vlees wat men vroeger gebruikte voor een worstenbroodje bestond voornamelijk uit slachtafval, men mocht toen nog thuis slachten en gebruikte dit vlees om deze broodjes te maken. Vroeger werd het broodje gegeten bij speciale gelegenheden zoals kerstmis, carnaval of tijdens de kermis.

Het recept is nagenoeg nog steeds hetzelfde gebleven, het traditionele broodje bestaat uit een mengsel van gehakt en kruiden en wordt vervolgens opgerold in deeg.

Zomers worstenbroodje

Terug naar mijn eigen recept. Ik gebruik voor de vulling een mengsel van kip en bacon. Kip heeft gauw de neiging om droog te worden, door het toevoegen van bacon voorkom je dit en blijft de kip heerlijk mals. Wil je liever geen bacon eten? Laat het dan gewoon weg, maar je hebt dan wel kans dat je worstenbroodjes wat droger van smaak worden.

Zomerse mini worstenbroodjes

Voorbereidingstijd20 minuten
Active Time20 minuten
Totale tijd40 minuten
Gang: Borrelhapje
Opbrengst: 20 broodjes
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • foodprocessor

Materials

 • 2 grote kipfilets
 • 1 teentje knoflook
 • 3 dunne plakjes bacon
 • 6 zongedroogde tomaatjes Even grof gesneden
 • handvol basilicum grof doorgehakt
 • 1 rol kant en klaar bladerdeeg
 • beetje bloem om het werkblad te bestuiven
 • 1 eigeel
 • 25 gram sesamzaadjes

Instructies

 • Doe de kip en knoflook in een foodprocessor tot de kip fijngemalen is. Voeg de bacon, zongedroogde tomaatjes en basilicum toe. Pulseer 5 seconden om het er net doorheen te mengen. Kruid goed met zout en peper.
 • Rol het bladerdeeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak en snijd in de lengte doormidden. Verdeel de helft van het kipmengsel over het midden van het deeg, rol het deeg op en knijp de uiteinden samen om het af te sluiten. Snijd met een scherp mes in stukken van 2,5 cm lang. Herhaal dit met het overgebleven bladerdeeg. Kan ongebakken voor 1 maand worden ingevroren.
 • Verwarm de oven tot 200 graden. Leg de broodjes op een grote bakplaat. Bestrijk ze met het ei en bestrooi ze met de sesamzaadjes. Bak 20 minuten tot ze goudbruin zijn.

In dit artikel staan affilate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s.

(Visited 287 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
1 comment