Gegrilde ananas van de bbq

Gegrilde ananas van de bbq

Gegrilde ananas van de bbq, kan het nog zomerser? Ik maakte deze gegrilde ananas extra lekker en tropisch door rum en limoen te gebruiken. Ik weet zeker als je deze ananas hebt geproefd je dit voortaan bij elke bbq als toetje wilt eten.

Eten er kinderen mee?

Eten er kinderen mee? Dan kan je de rum voor de kinderen weglaten en voor hun alleen de ananas grillen, je kan de specerijen in wat ananassap oplossen en daar de ananas mee insmeren.  De ananas krijgt dan een super zoet smaak, wanneer je er een bolletje ijs bij serveert zullen ze net zo blij zijn als jij met de ananas met rum ;-).
De alchohol verdampt wel grotendeels of misschien wel helemaal, maar ik kan mij voorstellen dat je het risico niet wilt lopen. Dus laat de rum gewoon lekker weg.

Leestip: Zelf bbq saus maken

Heb je in de winter zin in een tropisch toetje? Je kan ook gegrilde ananas in de oven maken. Zet hiervoor de oven op 200 graden en leg de ananas op een bakplaat, volg verder de stappen uit dit recept.

You hate it or you love is

Wat is dat toch met warm fruit, de ene is er gek op en de ander gruwelt er van. Warme ananas op een pizza vind ik echt niet lekker, maar deze gegrilde ananas vind ik weer heel erg lekker. Ook voor ijs met warme kersen mag je mij altijd bellen. Maar ik ken ook veel mensen die er niet aan moeten denken. Ben jij een lover or hater van warm fruit? En deze gegrilde ananas vind je dat dan wel lekker?

Gegrilde ananas van de bbq

 

Bbq op kolen of gas?

Het maakt voor deze gegrilde ananas niet uit of je het maakt op een bbq met kolen of een bbq met gas. Wij zijn onlangs overgestapt van een bbq op kolen naar een bbq op gas. Maar dit is meer omdat onze oude bbq een beetje een kronkel had. Jullie weten vast wel dat wanneer je vuur hebt en je voegt er zuurstof aan toe dat het vuur grote zal worden, maar wanneer je minder zuurstof toevoegt het vuur kleiner zal worden. Nou zo werkt het ook met de temperatuur op een kolen bbq, voeg je zuurstof toe dan stijgt de temperatuur, verminder je de zuurstof zal de temperatuur dalen…niet bij onze oude bbq.

Onze oude bbq deed het precies andersom en was dus niet betrouwbaar. Lastig als je een groot en duur stuk vlees op de bbq hebt liggen en deze uiteindelijk wordt verpest omdat de bbq niet goed te hanteren is. Nu wij een bbq op gas hebben is dat probleem voorbij en is het heel makkelijk om een constante temperatuur te houden. We waren even bang dat de smaak minder zou zijn, want op een bbq op kolen heb je toch altijd een typische bbq smaak, maar wij hebben inmiddels gemerkt dat het vlees van de nieuwe bbq er net zo smaakvol van afkomt als op de kolen bbq. Wel voegen wij vaak wat rookhout toe voor dat extra gerookte smaakje.

Hoe maak je deze gegrilde ananas?

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

Gegrilde ananas van de bbq

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time15 minuten
Totale tijd25 minuten
Gang: bbq, Bijgerecht
Trefwoord: bbq
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur koken

Materials

  • 100 ml donkere rum
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ¼ theelepel gemalen piment
  • ¼ theelepel gemalen kaneel
  • 200 ml creme fraiche
  • 2 limoenen schil geraspt en uitgeperst
  • 1 ananas geschild en in wedges gesneden

Instructies

  • Verwarm de rum in een kleine pan op laag vuur met 50 ml water en roer de suiker erdoor tot die is opgelost. Zet het vuur hoger en breng aan de kook. Laat 2-3 minuten koken tot het mengsel iets dikker wordt. Haal van het vuur. Roer de kruiden erdoor.
  • Meng de crème fraîche met de limoenrasp en -sap in een aparte kom.
  • Schik de kolen aan één kant van de barbecue en steek ze aan. Wanneer de vlammen zijn gedoofd en de kolen asgrauw zijn, leg je de ananaspartjes op het rooster. Bak gedurende 2-3 minuten tot er sporen van verkoling verschijnen en draai ze dan om.
    Heb je een gas bbq verwarm de temperatuur dan tot 200 graden en volg dan de stappen als bij de bbq op kolen.
  • Bestrijk de ananas partjes met de rum siroop en bak nog 10 minuten, terwijl je ze met een tang over het rooster beweegt zodat ze niet verbranden. Als ze klaar zijn, zijn ze goudkleurig en zacht. Haal van de barbecue en serveer met de limoencrème fraîche.
  • Happy summer!

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s. 

(Visited 170 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept