Zelfgemaakte bbq-saus is zoveel lekkerder dan de bbq-saus uit de flesjes in de supermarkt, en ook veel gezonder.
Heb je wel eens gekeken wat er achterop het etiket van zo’n flesje staat? Of maak het jou niet uit wat je eet en gooi je achteloos zo’n flesje in je winkelwagentje?
Ik daag je uit om de volgende keer eens achterop zo’n flesje te kijken en dan te kijken of je het flesje in je wagentje gooit of dat je toch gaat overwegen om het zelf te maken. Je kan gelijk een grote pot maken, dit kan je een aantal weken in een afgesloten pot in de koelkast bewaren, je kan het ook wecken, zo heb je altijd een heerlijke bbq-saus in huis.
Welke bbq-saus kies jij?
Nog even terugkomend op het etiket achterop de fles bbq-saus uit de supermarkt. Wordt jij vrolijk van termen als: ui-extract? Wat is ui-extract? Hoe wordt dit gemaakt? Hoeveel ui zit er daadwerkelijk in ui-extract? Of van gemodificeerd maiszetmeel? Huh? Wat? Dus je gebruikt maiszetmeel in je bbq-saus en dat is dan ook nog eens gemodificeerd? Laat maar, ik heb al geen trek meer. Zelf maken dus.
Kruiden
Voor dit recept heb je weer diverse kruiden nodig. Zoals bij jullie inmiddels bekend ben ik zeer te spreken over de kruiden van
kruidenspecialist Van Beekum. Zij verkopen echt goede kwaliteit kruiden, zonder rommel en andere vage schizzle.
Wil je meer zonder pakjes en zakjes gaan koken dan is het sowieso raadzaam om eens door je kruidenrekje te lopen en deze aan te vullen. Bij Van Beekum kan je ook basispakketten van kruiden en specerijen kopen, op deze manier heb je alle gangbare kruiden in huis. Loop mijn blog eens na en kijk welke kruiden ik graag gebruik voor mijn gerechten. Is je kruidenrekje eenmaal op orde dan is het heel simpel, veel lekkerder en gezonder en voordeliger om te koken zonder pakjes en zakjes.
Leestip: Spareribs van de bbq
Hoe maak je bbq-saus?
BBQ-Saus
Materials
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 2 theelepels suiker of zoetstof
- 3 blikjes tomatenpuree ongeveer 200 gram
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels witte wijnazijn
- 2 theelepels sojasaus
- ½ theelepel cacaopoeder Dit is een smaakversterker en je gerecht gaat niet naar chocolade smaken, echt toevoegen dus
- ½ theelepel kaneel ook dit is een smaakmaker
- ½ theelepel chilipoeder
- snufje zout
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- ½ theelepel komijn
- 300 milliliter water
Instructies
- Snijd de knoflook en ui heel fijn. Als je een keukenmachine hebt doe dit dan in de keukenmachine
- Doe de ui en knoflook in een pan en voeg de overige ingrediënten toen
- Laat 30-45 minuten zachtjes koken
- Vind je het hierna nog te dun laat het dan wat langer koken tot de juiste dikte
- Laat het volledig afkoelen en bewaar het in goed afsluitbare potten in de koelkast.
Overtuigd om eens geen flesje te pakken maar je eigen bbq-saus te maken? Laat mij vooral weten als je dit recept gemaakt hebt en wat je ervan vond.
Dit artikel bevat affiliate links van Van Beekum kruiden en specerijen. Wanneer jullie iets bestellen via zo’n link krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.
Leave a reply