Nu de herfst echt is doorgebroken en we over een maandje alweer bijna de winter in gaan, dacht ik kom laat ik er nog eens een lekker zomers soepje in gooien.
Tomaten uit eigen tuin
Afgelopen zomer hadden wij heel veel tomaten uit eigen tuin en ik bestelde ook nog eens 26 kilo tomaten in Italië. Dus je begrijpt dat de kelder hier volstaat met potten pastasaus, tomatensoep, tomatenpuree en passata. Erg lekker allemaal. Ook roosterde ik een aantal tomaten en weckte deze droog in (je gebruikt dan geen water in de pot, maar alleen tomaten. Door de pot op 100 graden te wecken trekt deze vacuüm en kan je de tomaten heel lang bewaren) en uiteindelijk gebruikte ik deze tomaten voor deze soep.
Door er basilicum aan toe te voegen krijg je een heerlijke zomers gevoel bij het eten van deze soep.
Wij eten er het liefst en lekkere boterham kaas (ik) of boterham met salami (mijn man) bij of een lekkere dik belegde tosti. We hebben er ook wel een croque monsieur bij gegeten, maar dat was een beetje te veel. De soep is vrij machtig en ook de croque monsieur is erg machtig.
In dit recept voeg ik er geen balletjes aan toe zodat hij ook geschikt is voor vegetariërs, maar ik doe er altijd wel wat balletjes in. Een tomatensoep zonder ballen is in mijn ogen geen echte tomatensoep. Mijn moeder deed er ook altijd nog een flinke hoeveelheid vermicelli in, maar dat vinden mijn man en ik niet lekker. Maar wil je er vermicelli in doen, dan moet je dat uiteraard gewoon doen.
Slowcooker of gewone pan
Ik gebruikte (uiteraard) weer de slowcooker voor dit recept, maar je kan het ook heel goed in een gewone soeppan maken. Volg gewoon het recept en kijk tijdens het pureren van de soep of je eventueel nog wat bouillon of water wilt toevoegen. De soep mag best een beetje dik zijn, maar hoeft niet zo dik te zijn dat je lepel er recht in op blijft staan. Verlaag de kooktijd naar 20-30 minuten wanneer je het in een gewone pan maak.
Hoe maak je deze geroosterde tomaten-basilicumsoep?
Geroosterde tomaten-basilicumsoep
Materials
- 900 gram tomaten grof gesneden
- 1 rode paprika grof gesneden
- 1 ui grof gesneden
- 6 teentjes knoflook velletje eraf, wel heel laten
- olijfolie
- zout en peper naar smaak
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 1 theelepel tomatenpuree
- 500 ml groentenbouilion
- 20 gram verse basilicum
Instructies
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Leg de tomaten, paprika, ui en knoflook op een bakplaat en besprenkel met olijfolie.
- Rooster de groente 30 minuten in de oven
- Doe de geroosterde groenten over in de slowcooker. Voeg de oregano, tijm, tomatenpuree en groentebouillon toe.
- Laat 3 uur op low pruttelen
- Pureer de soep met een staafmixer of doe de soep in een blender en pureer de soep daar in.
- Snijd de basilicumblaadjes in reepjes. Dit gaat het makkelijkste als je de blaadjes oprolt en ze dan in reepjes snijdt.
- Bewaar wat blaadjes apart en roer de rest door de soep
- Schep de soep in kommen en garneer met de overige basilicum
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.
Lijkt me heerlijk, ook al is het herfst! 😁
Tomatensoep is altijd lekker 😉