Zelgemaakte naan

Zelfgemaakte naan

Ik kreeg een paar keer de vraag in mijn mailbox of ik een recept kon delen van zelfgemaakt naan. En toen dacht ik jeetje wat stom dat ik dit nog niet gedaan heb. Want ik maak altijd mijn naan zelf en dit is echt zo simpel. Dus hierbij het recept van heerlijk zelfgemaakte naan.

Wat is naan?

Veel mensen zeggen naan brood, maar dit betekent hetzelfde en dus zeg je eigenlijk brood brood.

Wat feitjes over naan:

1. Herkomst:
– Naan heeft zijn oorsprong in Zuid-Azië en het Midden-Oosten. Het is een oud brood dat traditioneel wordt geassocieerd met landen als India, Pakistan, Afghanistan, Iran en Oezbekistan.

2. Betekenis van de naam:
– Het woord “naan” is afgeleid van het Perzische woord “nan” dat brood betekent. Het wordt vaak gebruikt als een generieke term voor brood in verschillende regio’s.

3. Soorten Naan:
– Naan kent verschillende variaties en vullingen, afhankelijk van de regio en culinaire tradities. Voorbeelden zijn knoflooknaan, kaasnaan, en Peshawari-naan (gevuld met noten en gedroogd fruit).

4. Bijgerecht en Hoofdgerecht:
– Naan wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij hoofdgerechten zoals curry’s, kebabs of stoofschotels. Het wordt ook gebruikt als een basis voor het maken van wraps of als een alternatief voor rijst.

5. Internationale Populariteit:
– Door de groeiende populariteit van de wereldkeuken is naan in veel delen van de wereld bekend en geliefd geworden. Restaurants over de hele wereld serveren nu gerechten met naan.

6. Dieetoverwegingen:
– Naan bevat over het algemeen tarwebloem, wat gluten bevat. Voor mensen met glutenintolerantie zijn er echter ook glutenvrije varianten beschikbaar.

7. Culturele Betekenis:
– Naan is niet alleen een voedingsmiddel, maar het heeft ook culturele betekenis. Het is vaak een integraal onderdeel van feestelijke gelegenheden en wordt gezien als een traditioneel en sociaal bindend voedsel.

8. Commerciële Beschikbaarheid:
– Naast zelfgemaakte bereidingen is naan ook commercieel verkrijgbaar in supermarkten, vaak voorgebakken of bevroren voor gemak.

Naan heeft dus niet alleen culinaire betekenis, maar het weerspiegelt ook de rijke geschiedenis en diversiteit van de keukens in Zuid-Azië en het Midden-Oosten.

Zelfgemaakte naan, hoe maak je dat?

Naan

Voorbereidingstijd30 minuten
Active Time15 minuten
Opbrengst: 6 stuks
Auteur: Puur Koken

Materials

  • 7 gram gedroogde gist
  • 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
  • 300 gram bloem
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 70 gram ongezouten roomboter
  • olie om in te vetten
  • 150 ml yoghurt

Instructies

  • Doe 125 ml warm water in een kom en voeg de gist en 1 theelepel suiker toe. Roer door tot de suiker opgelost is. Laat 10-15 minuten staan.
  • Doe in een grote kom 1 theelepel suiker, de bloem, het zout en het bakpoeder. Meng en maak een kuiltje in het midden.
  • Smelt 25 g boter in een pannetje of in de magnetron en giet het samen met de yoghurt en het gistmengsel in het kuiltje.
  • Roer goed door en kneed het daarna goed met je handen. Het deeg moet zacht zijn maar samenkomen als een bal - voeg een beetje water toe als het te droog is, of een beetje meer bloem als het te plakkerig is.
  • Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrecht en blijf kneden tot het glad en elastisch is, maar nog steeds zacht (dit duurt ongeveer 10-15 minuten).
  • Doe het deeg in een grote licht geoliede kom. Dek af met huishoudfolie of een schone vochtige theedoek. Laat ongeveer 1 uur op een warme plek staan of tot het deeg verdubbeld is in omvang.
  • Als het deeg verdubbeld is, sla dan in het deeg om de lucht eruit te halen. Verdeel het deeg in 6 stukken en rol er balletjes van. Rol elk balletje op een met bloem bestoven werkvlak in de vorm van een traan. Hij moet ongeveer 15-18 cm lang en 0,5 cm dik zijn.
  • Smelt de resterende boter. Verhit een koekenpan met deksel en anti-aanbaklaag tot hij heel heet is. Bestrijk beide kanten van een naan met de gesmolten boter. Leg in de hete pan, dek af en bak 1 minuut tot je ziet dat er belletjes ontstaan. Draai om en bak 1-2 minuten aan de andere kant tot er grote geroosterde plekken op de onderkant verschijnen. Bestrijk de bovenkant eventueel met extra boter. Leg opzij op een schone theedoek. Herhaal dit met de resterende naans.
(Visited 554 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept