Het wildseizoen is net voorbij, maar bij de meeste goede poeliers kan je nog steeds hertenvlees krijgen. Deze hertenstoof stond eigenlijk al in december op mijn lijstje om te delen, maar toen kwam de griep en heb ik er eigenlijk niet meer aandacht om het recept uit te schrijven. Dus bij deze dan alsnog het recept van deze heerlijke hertenstoof. Kan je geen hertenvlees meer vinden dan hoop ik dat je dit recept bewaard en in het nieuwe wildseizoen alsnog dit gerecht gaat maken.
Geen wildeter
Ik ben geen wildeter, het enige wild wat ik tot voor kort lekker vond was wildzwijn. Maar afgelopen december nam mijn man mij voor mijn verjaardag mee naar ons lievelingsrestaurant en daar hadden zij hert op het menu staan.
Mijn man is wel een liefhebber van wild en bestelde dan ook het gerecht met hertenvlees. Ik ging voor veilig en bestelde iets met rundvlees.
Toen de gerechten op de tafel kwamen zat ik toch wel enigszins verlekkerd te kijken naar het bord van mijn man, want die hertenbiefstuk zag er toch stiekem wel heel erg lekker uit. Ik probeerde mijn man uit te laten leggen hoe hert smaakt en hij kwam niet verder dan het smaakt naar rijk rundvlees.
Oke dat wilde ik dan wel eens proberen, dus ik nam een muizenhapje van zijn hertenbiefstuk en vervolgens hebben wij ieder ons bord half leeggegeten en daarna de borden omgeruild haha. Ik vond het echt super lekker. En inderdaad wat mijn man zei klopt, hert smaakt echt naar rijk en mals rundvlees.
Weetjes over hertenvlees
Wist je dat..
…hertenvlees heel mager is
…hertenvlees daarom in een calorie- vet- cholesterolarm dieet past
…hertenvlees heel veelzijdig is
…hertenvlees rijk is aan ijzer, eiwitten en zijn
…hertenvlees boordenvol voedingstoffen zit
…hertenvlees gewichtsverlies bevorderd
…hertenvlees helpt om bloedarmoede te voorkomen
…hertenvlees erg ondergewaardeerd is
…hertenvlees je immuunsysteem versterkt
…hertenvlees de werking van de hersenen ondersteunt
…hertenvlees super gezond is
Hoe maak je deze hertenstoof?
Ik krijg vaak de vraag, maar wat eet je er dan bij?
Dus een aantal suggesties voor bij deze hertenstoof.
Heerlijke rode kool of lekkere spruitjes, ik wil het ook nog een keer proberen met hutspot. Want hutspot met hachee is heel erg lekker, dus ik ben benieuwd of hutspot met hertenstoof ook lekker is.
Hertenstoof
Materials
- 750 gram hertenpoulet In blokjes van ongeveer 3 x 3 cm gesneden
- ¼ knolselderij in kleine dobbelsteentjes gesneden
- 1 winterwortel geschild en in stukjes gesneden
- 2 uien in halve ringen gesneden
- boter om in te bakken
- 4 jeneverbessen
- 7 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstokje
- 100 ml rode port
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 250 ml krachtige wildfond
- 2 plakjes ontbijkoek in stukjes gesneden
- 2 eetlepels bloem
Instructies
- Heb je een theezeefje of ander middel om je kruiden in te doen, zodat ze niet door je hele gerecht gaan? Doe hier dan de laurierblaadjes, jeneverbessen en tijm in. Dat scheelt straks vissen ;-).
- Bestrooi het vlees met peper en zout en wentel door de bloem zodat om ieder stukje vlees een laagje bloem zit
- Smelt de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin, dit duurt ongeveer 5 minuten
- Leg het vlees in de slowcooker
- Deze stap kan je eventueel overslaan, maar ik vind het lekkerder als de groente is aangebakken. Bak in het vet van het vlees alle groente even aan voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg de groente toe aan het vlees in de slowcooker
- Voeg alle andere ingrediënten toe aan de slowcooker
- Zet de slowcooker voor 6-8 uur op low.
- Haal voor het serveren de kruiden en het kaneelstokje eruit
In dit artikel staan affilate links. Door via deze links een aankoop te doen krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Het kost jullie niks extra’s.
[…] winnaar zijn voor het nagerecht. Tweede kerstdag zijn we met z’n tweetjes en denk ik dat ik de hertenstoof ga maken met rode kool. Wat er op verder op het menu komt te staan…nog geen idee haha. Wanneer ik […]
Hallo,
Ziet er heerlijk uit!
Als ik een dubbele hoeveelheid wil maken, moet ik dan alles verdubbelen? Wordt dat niet teveel saus?
Hoi Cindy,
Ik zou dan inderdaad alles verdubbelen (behalve de tijd). Maar wil je juist veel vlees en wat minder saus dan zou ik alleen het vlees verdubbelen en de overige ingrediënten niet.