Wait… je kook toch seizoensgebonden? En het is nog geen kerst, toch? Hoe zit dat dan?
In deze blog wil ik jullie meenemen naar wat wij kerst op je bord of kerst in een pannetje noemen, of ook wel in de gewone volksmond….stoofpeertjes.
Door de toevoeging van allerlei specerijen en de wijn smaakt het echt naar kerst en wie wordt daar nu niet gelukkig van?
Dit recept kan je naar behoeven aanpassen, maar ik plaats het recept voor met 1 kg stoofperen dat is voldoende voor 4 personen.
Maar het is nu juist de tijd van stoofperen, dus koop ze in grote hoeveelheden en weck het, zo kan je het hele jaar (en de jaren daarna) genieten van de lekkerste zelfgemaakte stoofperen. Je kan de stoofperen ook invriezen, maar persoonlijk vinden wij dit minder lekker.
Stoofperen wecken
Ik maak in het seizoen altijd heel veel stoofperen, ik denk wel zon 10-15 kilo. We hebben zelf 3 Gieser Wildemans in de tuin staan en deze geven elk jaar meer en meer peren. Ik geef wat peren weg aan de buren, maar de meeste gebruiken we zelf.
Om de peertjes goed te kunnen bewaren weck ik de peertjes, dit hoeft niet perse want wanneer je ze heet in de pot doet en de deksel erop draait zijn ze ook lang houdbaar. Maar ik neem liever het zekere voor het onzekere en weck de peertjes altijd nog even 30 minuten op 100 graden. Op deze manier weet ik zeker dat ik de peertjes volgend jaar, of over 2 of 3 jaar nog kan eten, durf ik het ook weg te geven zonder bang te hoeven zijn dat mensen er ziek van gaan worden.
Hoe maak je stoofperen?
Zoveel mensen zoveel wensen, het is eigenlijk net als met erwtensoep het lijkt allemaal op elkaar en toch maakt iedereen het weer anders. Dit is mijn versie en bezoek vraagt altijd om het recept wanneer ik ze deze stoofperen laat proeven.
Het grootste compliment kreeg ik jaren geleden van een vriend van ons, hij zei: ik wilde niet onbeleefd zijn maar eigenlijk lust ik geen stoofperen, maar deze van jou zijn echt verrukkelijk, ik lust vanaf vandaag stoofperen maar wel alleen die van jou. Die kon ik toch maar mooi in mijn zak steken.
Stoofperen
Materials
- 1 kilo stoofperen
- 1 liter rode wijn
- 2 kaneelstokjes
- 2 steranijs
- 4 kardemomzaadjes
- 3 kruidnagelen
- zest van 1/4 sinaasappel
- suiker naar smaak wij houden van zoete peertjes en gebruiken op een liter wijn 100-150 gram suiker
- 1 vanillestokje
Instructies
- Schil de peren en snijdt ze in kwartje, stukjes of laat ze heel (met steeltje eraan)
- Doe de stoofperen in de pan (laat je ze heel zet ze dan met het steeltje naar boven)
- Schenk nu de wijn erbij tot de peertjes net onder staan en voeg alle specerijen, zest van de sinaasappel en de suiker toe
- Snijd het vanillestokjes doormidden, schraap het merg eruit en doe dit bij de peertjes, doe ook de uitgeschraapte vanillepeul erbij.
- Zet het vuur aan en wacht tot de peertjes koken. Zet daarna het vuur terug tot de peertjes heel zachtjes koken en laat ze voor 1,5 tot 3 uur staan.
- De peertjes zijn klaar wanneer ze diep donkerrood en zacht zijn.
Kijk hier voor nog een heerlijk recept van de allerlekkerste stoofpeertjes
Als je ook gek bent op de kerst, maak dan zeker dit recept en laat vooral een reactie achter als je dit gedaan hebt en wat je er van vond.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.
Ohh heerlijk! Manlief is dol op stockeren dus goed idee!
Comment*stoofperen????♀️
Mijn man zegt altijd: ik heb zin in “kerst” op mijn bord. Dan weet ik al dat hij zin heeft in stoofpeertjes .