Het werd wel weer eens tijd voor een lekker nieuw gehaktbrood recept. Daarom vandaag speciaal voor jullie dit recept van kruidig gehaktbrood uit de slowcooker.
Gehaktbrood uit de slowcooker
Ik ben echt gek op gehaktbrood uit de slowcooker, het vlees komt er zo ontzettend mals uit. En omdat het uren zachtjes staat te pruttelen trekken ook alle smaken lekker in het vlees. Je krijgt geen krokant laagje zoals je wel uit de oven zou krijgen, maar dat vind ik helemaal niet erg. Wanneer ik gehaktbrood omwikkel met spek doe ik het na afloop nog even onder grill om het spek krokant te krijgen.
Ik vind het ook ideaal om te maken als er bezoek komt die blijft eten. Je staat niet uren in de keuken om vervolgens niet bij je gasten te kunnen zijn. Gewoon ‘s morgens het gehaktbrood maken en een uurtje of 4 voor we aan tafel gaan in de slowcooker, slowcooker aan en klaar. Vervolgens hoef ik alleen nog maar groente en aardappeltjes te koken en klaar. Uiteraard leg ik het gehaktbrood wel in de koelkast voor het de slowcooker in gaat.
Kruiden
Voor dit gehaktbrood heb je niet veel kruiden nodig. Het enige kruid wat ik eigenlijk gebruik is gemalen piment. Deze kocht ik bij Van Beekum Specerijen omdat ik dan zeker weet dat ik kwalitatief goede kruiden koop zonder rotzooi en toevoegingen. Puur kruiden en specerijen en verder niks.
Wist je dat ze bij Van Beekum Specerijen tegenwoordig ook heerlijk noten, pepernoten, pitten, zaden en muesli/granola verkopen? Hiervoor moest ik eerst altijd een behoorlijk stuk rijden want ook dit koop ik niet in de supermarkt, maar nu kan ik het gewoon samen met mijn kruiden bestellen, ideaal. Granola maak ik trouwens ook bijna altijd zelf, ik zal het recept eens met jullie delen, want het is super simpel maar heel erg lekker. En door te spelen met verschillende kruiden en noten/zaden/pitten krijg je telkens weer een andere granola.
Hoe maak je kruidig gehaktbrood?
Kruidig gehaktbrood uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 theelepel piment
- snufje gemalen kruidnagel
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 500 gram half-om-half gehakt
- 90 gram gerookte spekjes
- 2 theelepels dijon mosterd
- ½ bosje verse peterselie fijn gesneden
- ½ bosje verse dille fijn gesneden
- 1 ei geklutst
Voor het "glazuur" laagje
- 80 gram tomatenketchup
- 1 eetlepel Worcestershire saus
- 1 theelepel bruine basterdsuiker
Instructies
- Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak heel zachtjes voor 5 minuten, de ui mag niet verkleuren. Voeg de knoflook en kruiden toe en bak nog een paar minuten.
- Schep alles in een kom en laat afkoelen. Voeg alle overige ingrediënten (behalve voor het "glazuur" laagje) toe aan de kom. Kruid royaal met peper en zout en voeg het ei toe. Meng het met je handen door elkaar.
- Vorm er een brood van en plaats in de slowcooker. Meng de ingrediënten voor het "glazuur" laagje en schep dit over het gehaktbrood.Laat 4 tot 6 uur op low garen.
- Ook koud is dit gehaktbrood erg lekker. Dus heb je wat over? Doe het de volgende dag lekker op een boterham.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard helemaal niks extra’s.