Marokkaanse stoofpot van lam

Marokkaanse stoofpot met lam

Met deze Marokkaanse stoofpot met lam waan je je in 1 klap in een sprookje van 1001 nacht. Heerlijk kruidige lam met munt en couscous, kan het nog beter?

Nog steeds ben ik niet gek op lam, maar in stoofpotjes begin ik het steeds meer te waarderen. Maar lamskoteletjes daar doe je mij nog steeds geen plezier mee.
In Marokko wordt veel lam en rundvlees gegeten. De Marokkaanse keuken leent zich uitgebreid om met kinderen te eten, de gerechten zijn altijd erg lekker gekruid, maar zelden pittig. Een reis naar Marokko staat nog hoog op ons wensenlijstje, we willen het liefst een stedentrip maken naar Marrakech, maar een rondreis behoort ook zeker tot de opties. Mocht ik Marokkaanse volgers hebben, zouden jullie mij kunnen vertellen wat wij echt moeten zien in Marokko? Dan kunnen wij kijken of we het bij een stedentripje houden of toch liever voor een rondreis gaan.

De Marokkaanse keuken

Zoals ik al aangaf wordt er in Marokko veel lam- en rundvlees gegeten. Ook staat de keuken bol van de kruiden en specerijen. Ik kan mij nog goed onze vakanties in Zuid-Spanje herinneren. Elke dag was er markt en op deze markt waren veel Marokkaanse vrouwen te vinden met kruiden, specerijen, vlees en olijven. Die geur was echt onbeschrijfelijk lekker en ondanks dat ik nog maar en kind was, wilde ik het liefst mijn neus in al die kruidenpotjes stoppen en alles kopen. Mijn moeder was wellicht nog een tikje erger en dus verdwenen er altijd een paar potjes of zakjes kruiden in de koffer. Als je daarna de koffer open deed kwam de heerlijke geur van de kruiden uit de koffer drijven, happy memories.
Door de Berbers is de couscous nu een basisgerecht in de Marokkaanse keuken. En deze couscous is heerlijk bij deze stoofpot met lam.

Marokkaanse stoofpot van lam

Reizen

Sinds ik het huis uit ben gingen mijn vakanties niet langer meer naar Spanje, ik leerde mijn huidige man kennen en samen besloten wij dat we graag iets van de wereld wilde zien. Verre reizen kwamen op ons lijstje en een aantal van deze reizen hebben wij al mogen maken. Ook kamperen wij graag, dus wisselen we het kamperen af met een verre reis. Omdat wij vorig jaar verhuisd zijn en er weliswaar aan het huis weinig hoefde te gebeuren, was de tuin wel een grote kale grasvlakte waar het een en ander aan moest gebeuren. Langzaam zijn we toch wat dingen in huis aan het vervangen. Zo is de ketel aan vervanging toe, komt er in september/oktober een elektrische auto waardoor ook de meterkast vervangen moet worden en willen we graag zonnepanelen. Dus ook dit jaar voor ons geen verre reis, maar een heerlijke vakantie naar ons geliefde Engeland.

Hoe maak je deze Marokkaanse stoofpot met lam?

De kruiden en specerijen in dit gerecht kocht ik allemaal bij Van Beekum Specerijen, alleen hier vind je de puurste en lekkerste kruiden voor dit gerecht.

Marokkaanse stoofpot met lam

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time8 uur
Totale tijd8 uur 14 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Marokkaans
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker

Materials

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 kilo lamshouder in stukjes gesneden
  • 2 uien n halve ringen gesneden
  • 5 teentjes knoflook uitgeperst
  • 3 cm verse gember geschild en heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel koriander ik nam gedroogde
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 5 draadjes saffraan
  • Schil van 1 citroen heel fijn gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 500 ml runder- of lambouillon
  • 1 eetlepel honing
  • Sap van 1 citroen
  • 80 gram olijven ik nam Kalamata olijven
  • handvol munt fijn gesneden
  • couscous om erbij te serveren

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak het vlees om en om even aan tot dit goudbruin is.
  • Doe het vlees in de slowcooker
  • Doe in de pan waar je het vlees in hebt gebakken de ui, knoflook, gember, kruiden (behalve de munt), tomatenpuree en citroenschil en bak voor 2 minuten
  • Doe dit in de slowcooker bij het vlees
  • Giet een klein beetje van de bouillon in de pan en schraap met een houten lepel alles los van de bodem, doe dit vervolgens in de slowcooker
  • Voeg de rest van de bouillon toe
  • Zet de slowcooker op low voor 6 tot 8 uur
  • Voeg het laatste half uur de honing, sap van de citroen, olijven en munt toe
  • Serveer met couscous

In dit artikel staan affilate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s. 

(Visited 3.625 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

2 comments