Deze klassieke rode kool is wat mij betreft echt de aller, allerlekkerste. Ik maak hem altijd in mijn 6.5 liter slowcooker en maak dan altijd een dubbele portie, wat overblijft vries ik in zodat we altijd deze heerlijke rode kool op voorraad hebben.
Ik heb al diverse rode kool recepten gedeeld, maar deze blijft bij ons toch wel favoriet, al zijn de andere ook heel erg lekker.
Deze klassieke variant eten wij altijd met gekookte aardappels en een heerlijke gehaktbal, kan het Hollandser?
Wat is klassieke rode kool?
Waarschijnlijk geldt voor klassieke rode kool hetzelfde als voor erwtensoep, ieder huis heeft wel zijn eigen recept voor een klassieke variant. Is er wel een klassieke variant? Ik ben voor jullie op onderzoek uitgegaan en kwam er achter dat er veel “klassieke” recepten in omloop zijn. Wat wel opvallend is dat in ieder “klassiek” recept appeltjes en kaneel gaan. Verder heeft ieder huis zijn eigen varianten, soms wordt er wijn toegevoegd, soms bessensap, soms gaan er nog rozijntjes in, soms nog wat kruidnagel, uien etc. Dus we kunnen stellen dat er veel klassieke varianten in omloop zijn, maar welke de echte klassieker is dat is niet bekend.
Ik claim dit recept ook als klassiek, maar dus geen idee of dat ook werkelijk zo is.
Rode kool gezond?
JA! Rode kool is super gezond. En je kan het zowel rauw eten in bijvoorbeeld een salade, gestoofd, in een ovenschotel, gekookt etc.
Enkele gezondheids weetjes op een rijtje.
- Rode kool is laag in calorieën
- Rode kool zit boordevol voedingsstoffen
- Rode kool heeft ontstekingsremmende eigenschappen
- Rode kool is goed voor je hart
- Rode kool is vezelrijk
- Rode kool is rijk aan vitamine C en K en dit zorgt voor sterke botten
- Rode kool is goed voor je darmflora
Dus na dit gelezen te hebben wil je vast zo snel mogelijk een heerlijk rode kool recept maken 😉
Hoe maak je deze klassieke rode kool
Het maken van deze rode kool is echt heel simpel. De boter zorgt ervoor dat de rode kool een heerlijk zachte en een beetje romige smaak krijgt, echt super lekker.
Denk je ja hallo moet ik een hele rode kool kopen om vervolgens een halve te gebruiken? Als je slowcooker groot genoeg is kan je het recept verdubbelen en wat je overhoudt invriezen (dit doe ik ook altijd).
Ik hou van een heerlijke kaneelsmaak in de rode kool, daarom voeg ik altijd nog een theelepel extra kaneel toe, maar als je hier niet van houdt hoeft dit niet, dan is het kaneelstokje voldoende.
Klassieke rode kool uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- ½ Rode kool in reepjes gesneden
- klontje ongezouten roomboter hoeveelheid naar eigen smaak
- 50 ml bessensap
- 1 kaneelstokje
- 1 sjalotje Gepeld
- 4 kruidnagels deze steek je in het sjalotje
- 1 rode ui fijn gesneden
- 3 Elstar appels of een andere fris zure appel bijvoorbeeld goudreinetten. Klokhuizen verwijderd en in stukjes gesneden. Schillen hoeft niet, mag wel.
- 1 theelepel kaneel ik hou van de smaak van kaneel en voeg daarom altijd nog wat extra kaneel toe, maar dit hoeft niet als je dit niet lekker vindt.
Instructies
- Doe alles in de slowcooker en roer het even goed door zodat alles goed door elkaar zit.
- Zet de slowcooker voor 6 uur op low
- Eet smakelijk