Rode kool met port en peren

Rode kool met port en peren

Wij zijn echt gek op rode kool en het fijne is dat je er ook eindeloos mee kunt variëren. De klassieke variant vinden wij erg lekker, vooral met gekookte aardappeltjes en een balletje gehakt, maar ook deze met ginger beer en deze rode kool met port en peren. Maar je kan er ook heerlijke salades mee maken, zo eten wij heel graag deze “winterse salade” gemaakt met rauwe rode kool en feta.

 Slowcooker vs gewone pan

Deze rode kool met port en peren kan je zowel in de slowcooker als in een gewone pan maken. Gebruik wanneer je het in een gewone pan maakt 200 ml liter port anders is er een kans dat je rode kool aanbrand en dat zou zonde zijn.
Ik zou in dit recept gaan voor een Tawny port, deze is net wat rijper en dieper van smaak, en wat zoeter dan de Ruby port. Welke Twany port je uiteindelijk neemt dat kies je zelf, ik ken jullie smaak niet en iedere Tawny port is weer anders van smaak. Wij nemen altijd deze.

Appels vs peren

Normaal gesproken doe je altijd een appeltje in je rode kool (wij tenminste wel), maar het is ook heel erg lekker om peer te gebruiken, vooral samen met de port is dat een gouden combinatie. Appels zijn van nature al zoet, een peer is minder zoet maar vaak wel weer veel sappiger. Het zoete wat je mist trek je weer helemaal recht door zoete port te gebruiken…ik zei het toch een gouden combinatie.
Heb je wel eens een glaasje port gedronken en daarbij een stukje blauwe kaas met wat stukjes peer gegeten? Dan weet je wat ik bedoel. Heb je dit nog nooit op? Probeer het eens. Wij drinken de laatste tijd steeds vaker een glaasje port op zondagmiddag en daarbij verschillende soorten kaas (voor mij, mijn man lust niet alle kaas) en andere heerlijke hapjes.

Hoe maak je rode kool met port en peren?

Rode kool met port en peren

Voorbereidingstijd25 minuten
Active Time4 uur
Totale tijd4 uur 25 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur koken

Equipment

 • Slowcooker van minimaal 4.5 liter of een grote pan

Materials

 • 1 grote rode kool in kwarten en daarna in fijne reepjes gesneden
 • 1 grote ui heel fijn gesneden
 • 100 ml port gebruik 200 ml wanneer je het in een gewone pan maakt
 • 1 kaneelstokje
 • ½ theelepel hele kruidnagels
 • 2 steranijs
 • 1 eetlepels bruine suiker hou je van heel zoet voeg dan nog 1 eetlepel bruine suiker extra toe
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • 4 peren geschild en in blokjes gesneden

Instructies

 • Doe alle ingrediënten behalve de peren in de slowcooker of gewone pan en dek af met een goed sluitend deksel. Laat in de slowcooker 3 uur op low staan. Laat in een gewone pan 1 uur zachtjes koken. Voeg dan de peren toe. Sluit af met het deksel en laat nog 1 uur zachtjes koken in zowel de slowcooker als gewone pan) tot de kool echt zacht is. Als de kool op een gegeven moment droog lijkt, voeg dan een scheutje water toe. Breng op smaak met zout en peper.
 • In beide gevallen zou je de kool niet af hoeven te gieten maar is al het vocht verdampt.
 • Eet smakelijk!

 

In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s. 

(Visited 988 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept