Wij zijn gek op pasta, we proberen het niet iedere dag te eten, maar we betrappen ons erop dat we toch vaker pasta dan aardappels eten. En dat terwijl mijn man een echte aardappeleter is. Deze romige pasta met champignons met spinazie staat hier regelmatig in de zomer op tafel. In de herfst en winter eten we wel wat vaker aardappelen omdat dan vaker een heerlijke stamppot op tafel staat. Zijn jullie meer liefhebbers van pasta of van aardappelen?
Zelf pasta maken
Ik maak mijn pasta altijd zelf, en echt als je dit eenmaal gedaan hebt wil je echt nooit meer gedroogde pasta uit de supermarkt. Ik droog mijn pasta ook aan zogenaamde droogrekjes, op deze manier heb ik altijd zelfgemaakte pasta in huis. Het is best een klusje om te maken, maar het is zo gezellig om met z’n tweeën te doen, muziekje op, glaasje wijn en wat lekkers erbij en gaan. Meestal maak ik spaghetti en tagliatelle omdat we deze het meeste eten. Als kerstcadeautje kreeg ik een paar jaar geleden een elektronische pastamachine, wat ben ik hier tot op de dag van vandaag blij mee zeg. Je maakt in korte tijd heel veel pasta en kunt er ook verschillende soorten pasta mee maken. Nu is het geen tijdrovend klusje meer, maak ik ‘s morgens al het deeg en ‘s avonds gaat het door de machine heen, binnen 10 minuten heb ik dan heerlijke verse pasta.
Maar toch mis ik door deze machine de middagjes samen pasta maken, dus zo af en toe komt ook nog de ouderwetse pastamachine naar boven en staan we heerlijk samen in de keuken te draaien. Ik moet bekennen dat ik het makkelijk vind om met de ouderwetse pastamachine pasta als ravioli te maken. Niet omdat het dunner is dan uit de elektronische maar omdat de elektronische wat hoger staat breekt het deeg sneller. Je moet het dan eigenlijk echt met z’n tweeën doen (net als bij de ouderwetse pastamachine), zodat de eentje het deeg er voorzichtig in kan doen en de ander het deeg kan begeleiden. Want de pasta moet zo dun uitgerold worden dat je van een klein stukje deeg echt een mega grote lap krijgt.
Hoe maak je deze romige pasta?
Romige pasta met champignons en spinazie
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui fijn gesnipperd
- 300 gram champignons in plakjes gesneden
- 300 gram tagliatelle
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 250 gram Creme fraiche
- 30 gram geraspte parmazaanse kaas
- 200 gram verse spinazie
Instructies
- Verhit de olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur en bak de ui en champignons 10 minuten, of tot ze zacht en lichtbruin zijn. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de knoflook toe aan de pan met de champignons en bak nog 2 minuten. Schep de crème fraîche en parmezaan erdoor, roer door en voeg dan de spinazie beetje bij beetje toe (de spinazie zal flink slinken). Zet even aan de kant.
- Haal de pasta van het vuur, giet af en bewaar 25 ml van het water. Schep de pasta in de romige champignonsaus, zet terug op het vuur en kook op laag vuur ongeveer 5 minuten. Giet er een beetje kookvocht bij om het een beetje smeuïg te maken. Breng op smaak met zwarte peper en bestrooi eventueel met chilivlokken.