Stroganoff

Stroganoff uit de slowcooker

Ik maakte al eerder een heerlijk gerecht met stroganoff en gehaktballetjes dus uiteraard moest er ook een meer klassieke variant komen. Maar ja wat is klassiek? Er gaan inmiddels zoveel recepten van stroganoff de wereld over.

 

Klassieke stroganoff

Zoals wij in Nederland stroganoff maken komt bij lange na niet in de buurt van de echte authentieke stroganoff. Van oorsprong bestaat de stroganoff uit rundvlees, bouillon, mosterd en zure room, niet meer niet minder. Wij hebben er in de loop der jaren van alles aan toegevoegd zoals uien, paprika, champignons, tomaten etc. Maar dit hoort dus niet in het klassieke recept.

Met dit recept ben ik zo dicht mogelijk bij de klassieke versie gebleven, maar ik kon het niet laten om er toch wat paprika aan toe te voegen, dit vind ik nou eenmaal erg lekker. Maar wil je het niet? Dan laat je het gewoon weg.

Oorsprong van stroganoff

Dit Russische gerecht is vernoemd naar de Russische Graaf Stroganoff. Het is tot op heden niet duidelijke welke chef de klassieke storganoff uiteindelijk maakte. Het gerecht verscheen voor het eerst in de boeken in 1861. Het bleek dat de graag een slecht gebit had en vroeg om een gerecht met kleine reepjes biefstuk, op deze manier hoefde hij niet zo heel erg te kauwen.

Later (in 1916) heeft een kookonderwijzeres er uien, paprika en champignons aan toegevoegd. Waarna zei dit verkondigde als het originele stroganoff recept. Dus het moraal van dit verhaal is, maak het lekker zoals je wilt en doe er in wat je wilt.

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Kruiden

Ja ik ben eigenwijs en voegde ook wat kruiden toe aan deze stroganoff, deze kruiden koop ik altijd bij Van Beekum Specerijen. Hier koop je goedkoop en goede kruiden, geen troep, geen rommel, maar 100% natuurlijke kruiden. Wat ooit begon als een leuke samenwerking is nu een ware verslaving geworden. Zodra de nieuwbrief in de digitale postbus valt en ik zie dat ze weer nieuwe kruiden en/of kruidenmixen hebben, dan vul ik mijn mandje weer met veel lekkere spulletjes. Altijd weer een feestje om deze kruiden toe te voegen aan mijn (overvolle) kruidenla.

Hoe maak je stroganoff?

Stroganoff uit de slowcooker

Voorbereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker

Materials

  • 750 gram rundvlees ik nam riblappen (geen mager vlees nemen)
  • boter om in te bakken
  • 2 uien gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes geperst
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 1 runderbouillonblokje
  • 1 eetlepel Dijon mosterd
  • 200 gram champignons in kwarten gesneden
  • 1 eetlepels bloem
  • 200 gram zure room
  • 1 eetlepel Paprikapoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 4 augurken in stukjes gesneden
  • klein blikje tomatenpuree

Instructies

  • Zet de slowcooker vast aan op low
  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 2 cm en bestrooi met peper en zout
  • Strooi bloem over het vlees en meng dit even goed door elkaar zodat elk stukjes vlees een beetje bloem heeft
  • Smelt de boter in een pan en bak het vlees even rondom bruin aan, het hoeft niet gaar te zijn
  • Haal het vlees uit de pan en leg dit in de slowcooker, voeg vervolgens in de pan waar je het vlees in hebt gebakken de uien, paprika en champignons toe en bak dit even 4 minuten op middelhoog vuur, voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  • Voeg de groente toe aan de slowcooker
  • Voeg de kruiden toe en roer alles even goed door en voeg de tomatenpuree en de mosterd toe, roer dit ook goed door
  • Voeg 100 ml water en het bouillon blokje toe en roer nog een keer goed door
  • Doe het deksel erop en laat voor 6 tot 8 uur op low staan
  • Het laatste half uur voeg je de zure room en de augurkjes toe
  • Wij eten het met aardappelpuree, rijst of met tagliatelle

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 12.337 times, 11 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




1 comment