Toscaanse kipgehaktballetjes

Toscaanse kipgehaktballetjes met pasta uit de slowcooker

Deze Toscaanse kipgehaktballetjes met pasta is het gerecht wat wij standaard eten op de tweede avond als we op kampeervakantie gaan, de slowcooker gaat ook altijd mee als we gaan kamperen. Het is snel en erg lekker en helemaal als je er een simpele salade bij eet, kan je rustig even bijkomen van je autorit.

 

Toscane

Wij komen heel graag in Toscane, het weer is er eigenlijk altijd goed, de omgeving is prachtig en de mensen zijn er erg vriendelijk. Of je nou van cultuur, wijn, strand houdt een actieve of juist een rustige vakantie wilt, in Toscane vind je het allemaal.

Toscane is een prachtige regio in het centrum van Italië, wereldberoemd om zijn adembenemende landschappen, rijke geschiedenis, kunst, cultuur, en heerlijk eten en wijn. Hier zijn enkele feitjes die Toscane zo bijzonder maken:

  1. Landschap: Toscane staat bekend om zijn betoverende landschappen, gekenmerkt door glooiende heuvels bedekt met cipressen, uitgestrekte wijngaarden, olijfgaarden en schilderachtige dorpjes. Het is een regio die veel schilders en kunstenaars heeft geïnspireerd.
  2. Kunst en Cultuur: Toscane heeft een rijke artistieke erfenis, met steden zoals Florence (Firenze), Siena, Pisa, Lucca en Arezzo die bol staan van de kunstwerken en architectonische meesterwerken uit de Renaissanceperiode. In Florence vind je bijvoorbeeld de beroemde Uffizi-galerij, de Duomo en de Ponte Vecchio.
  3. Historische steden: Naast Florence zijn er tal van andere historische steden in Toscane die een bezoek waard zijn. Siena staat bekend om zijn prachtige Piazza del Campo en de Palio, een spannende paardenrace die twee keer per jaar plaatsvindt. Pisa is beroemd om zijn scheve toren, maar heeft ook andere indrukwekkende architectuur te bieden. Lucca is een charmante ommuurde stad met middeleeuwse straatjes en pleinen.
  4. Gastronomie: Toscane staat bekend om zijn heerlijke keuken, die gebruikmaakt van verse en lokale ingrediënten. Bekende gerechten zijn onder meer ribollita (een stevige Toscaanse soep), pappa al pomodoro (tomatensoep met brood), bistecca alla Fiorentina (Florentijnse T-bone steak) en schaal- en schelpdieren gerechten langs de kust.
  5. Wijnbouw: Toscane is een belangrijke wijnproducerende regio, met wereldberoemde wijnen zoals Chianti, Brunello di Montalcino, Vino Nobile di Montepulciano en Vernaccia di San Gimignano. Er zijn talloze wijngaarden en wijnhuizen die rondleidingen en proeverijen aanbieden.
  6. Evenementen en festivals: Toscane organiseert het hele jaar door verschillende festivals en evenementen, variërend van religieuze feesten tot culturele vieringen. De Palio in Siena is een van de meest opvallende evenementen, maar er zijn ook middeleeuwse festivals, oogstfeesten en muziekfestivals verspreid over de regio.

Al met al is Toscane een bestemming die reizigers van over de hele wereld trekt vanwege zijn prachtige landschappen, rijke cultuur en heerlijke keuken. Het is een regio die echt voor elk wat wils biedt, of je nu geïnteresseerd bent in kunst, geschiedenis, gastronomie of gewoon wilt ontspannen in de serene schoonheid van het Toscaanse platteland.

Pisa

 

Hoe maak je Toscaanse kipgehaktballetjes?

Toscaanse kipgehaktballetjes met pasta

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time5 uur
Totale tijd5 uur 10 minuten
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Slowcooker van minimaal 3.5 liter

Materials

  • 500 gram kipgehakt
  • 50 gram panko
  • 1 ei
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 200 gram zongedroogde tomaatjes op olie + twee eetlepels van de olie, de helft van de tomaatjes fijn gesneden
  • 20 gram geraspte parmazaanse kaas
  • 1 kleine ui heel fijn gesneden
  • 4 teentjes knoflook heel fijn gesneden of geperst
  • 150 ml kippenbouillon
  • 50 ml droge witte wijn
  • 400 gram pasta naar keuze ik nam penne
  • 100 gram verse of diepvries spinazie
  • 100 ml slagroom
  • eventueel maizena om het sausje in te dikken

Instructies

  • Meng in een middelgrote kom met je handen gehakt, panko, ei, Italiaanse kruiden, zout, peper, knoflookpoeder, fijngesneden zongedroogde tomaten en de helft van de Parmezaanse kaas. Vorm gehaktballetjes ter grootte van een walnoot.
  • Doe ui, knoflook, bouillon, wijn en tomatenolie in een slowcooker en breng op smaak met zout. Leg de gehaktballetjes erin. Sluit het deksel en zet op low voor ongeveer 4 uur (of tot de gehaktballetjes gaar zijn)
  • Wil je bruine gehaktballetjes volg dan na 4 uur de onderstaande stappen
  • Verwarm de grillstand van de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de gehaktballetjes vanuit de slowcooker op de bakplaat. Zet de slowcooker ondertussen op high.
  • Bak de gehaktballetjes ongeveer 15 minuten, draai ze halverwege een keer om. Let er goed op dat ze niet verbranden, haal ze er desnoods wat eerder uit.
  • Ondertussen gaan we de pasta koken
  • Voeg de pasta en de resterende zongedroogde tomaten toe aan de slowcooker en roer alles goed door elkaar. Dek af en kook op high tot de pasta gaar is, ongeveer 20 - 30 minuten.
  • Roer de spinazie, room en de andere helft van de Parmezaanse kaas door de slowcooker. Doe de gehaktballetjes terug in de slowcooker. Sluit het deksel en kook tot de spinazie gaar is wordt (nog ongeveer 5 minuten bij verse spinazie, bij spinazie uit de vriezer zal dit wat langer duren)
  • Verdeel de pasta en de gehaktballetjes over de borden.
  • Eet smakelijk!!
(Visited 3.447 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories