Zelf roomboter maken

Wist je dat je maar twee ingrediënten nodig hebt om zelf roomboter te maken? Je hebt ook een dagje geduld nodig, maar daarna kan je genieten van je zelfgemaakte roomboter. En geloof mij deze smaakt echt heel anders dan de roomboter uit de supermarkt, veel voller en rijker van smaak.

Klein beginnen

Ik ben klein begonnen, maar inmiddels maak ik voor iedereen die maar wil vers en zelfgemaakte roomboter. Nadat ik het geserveerd heb bij een warm stokbroodje op een verjaardag vroeg iedereen zich af waar ik deze roomboter had gekocht. Nou niet dus, gewoon zelf gemaakt. Daarna kreeg ik de vraag naar het recept, maar niet iedereen had er even veel zin in om zelf te karnen. Dus dat doe ik met liefde en zo gaat de meeste visite naar huis met een bakje zelfgemaakt roomboter.

Tijd en geduld

Behalve twee ingrediënten karnemelk en slagroom heb je ook tijd en geduld nodig.
Tijd omdat de slagroom eerst moet fermenteren, jaja verrotten dus. Eigenlijk laat je het eerst verrotten en daarna maak je er heerlijke boter van. En nee je wordt er niet ziek van.

Geduld omdat je net zolang moet mixen tot de karnemelk zich van de slagroom gaat scheiden en je dus roomboter overhoudt.

Hoe maak ik het dan?

Om boter te maken heb je ook een gesteriliseerde glazen pot nodig van 1 liter. Een kom en een mixer.

Verder heb je nodig:

  • 500 ml slagroom
  • 2 eetlepels karnemelk

Hoe maak je het?

  1. Doe de slagroom in de glazen pot en voeg de karnemelk toe
  2. Sluit het deksel en laat het 24 uur staan
  3. De volgende dag kan je heel hard gaan schudden met de glazen pot, op deze manier worden de vetbolletjes afgebroken en houd je boter over. Ik deed het makkelijker en gebruikte de mixer er voor
  4. Na een paar minuten mixen zal je zien dat de karnemelk los komt van de slagroom en dat je een dikke klont boter in het midden overhoudt
  5. De karnemelk kan je opdrinken, ik hou er niet van dus ik heb het weggegooid.
  6. Maak een klont van de boter en leg het in een zeef
  7. Spoel de boter nu af met ijskoud water, ga hier mee door tot er geen karnemelk meer uit de boter komt.
  8. Dit proces is erg belangrijk, want hoe minder karnemelk er in je boter zit, hoe langer de boter houdbaar is.
  9. Hierna doe je de boter in een bakje en zet je het in de koelkast tot gebruik.
  10. Je kan er eventueel ook nog wat zout aan toevoegen of lekkere kruiden zodat je je eigen kruidenboter hebt gemaakt.

Klaar is je zelfgemaakte roomboter. Makkelijk he?
Ga jij ook eens proberen om zelf roomboter te maken? Laat me dan vooral weten hoe je het vond.

Please follow and like us:

About the author

Marjolijn

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View all posts

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *