Een top 5 van mijn meest favoriete food.

Ik ben een echte foodie, een echt foodlover, een echte lekkerbek. Er zijn maar weinig dingen die ik echt niet lekker vind. Gekookte witlof, koude tomaat, margarine op brood en melk zijn de enige dingen die ik echt niet lust. Verder kan je mij echt alles voorschotelen. Al ben ik ook niet gek op alle soorten vis, maar ik ben wel altijd bereid om het te proberen. Want de manier van klaarmaken speelt ook een grote rol. Zo vind ik gebakken tonijn niet lekker, maar rauw in de sushi of poké bowl vind ik het heerlijk.

Met stip op nummer 1

Mijn meest favoriete eten, het eten wat ik elke dag zou kunnen eten en waar je me ook echt voor mag wakker is: poké bowl. Het gebeurd zelfs regelmatig dat ik poké bowl bestel op het werk als ik een late dienst heb en het gebeurd de laatste tijd steeds vaker dat ik elke late dienst een poké bowl bestel, aangezien ik gemiddeld 3 late diensten in een week heb….tel maar uit.

Maar poké bowl is gezonder dan wanneer ik een pizza of kant en klaar maaltijd in de oven of magnetron zou schuiven. Dus zo probeer ik elke bestelling voor mezelf goed te praten. Inmiddels heb ik aardig wat collega’s weten te overtuigen hoe lekker poké bowl is en bestellen we vaak met een groepje.

Inmiddels heb ik 1 favoriete bowl gevonden, het enige waarin ik nog wel eens wissel is de topping en de dressing, maar qua groente blijft het hetzelfde.
Wat ik er in doe?
– Sushirijst
– Komkommer
– Lente-ui
– Avocado
– Mango
– Cashewnootjes
– Gebakken uitjes of sesamzaadjes
– En meestal neem ik een sesam- of honing-mosterddressing

Ik geef toe 3x in de week een poké bowl bestellen gaat behoorlijk in de papieren lopen. Daarom heb ik met mezelf afgesproken dat ik nog maar 1x in de week mag bestellen haha. Hoe hard collega’s ook aandringen om mee te bestellen, als ik zelf eten bij mij heb ga ik dat eten en ga ik niet bestellen.

Op nummer 2

Op nummer 2 staat Belgisch stoofvlees met frietjes.
Toen ik dit recept voor de eerst keer maakte raakte ik bijna in katzwijm. Inmiddels heb ik het recept aangepast en is het nog lekkerder geworden. Dit gerecht staat zeker in de herfst en wintermaanden regelmatig op het menu. Vaak eten wij er frietjes bij, maar het is ook erg lekker met rode kool of hutspot.

Op nummer 3

Op nummer 3 staat pasta. Het maakt eigenlijk niet eens zoveel uit welke pasta, ik vind pasta erg lekker.
Of dat dan lasagne, spaghetti Bolognese, spaghetti Carbonara een pastasalade of iets anders met pasta is, maakt eigenlijk niet uit. Ik vind het allemaal lekker. Zodra ik weer spinazie bij de boer kan halen (zomer) wil ik nog een lekkere lasagne met jullie delen, een lasagne met 2 soorten kaas (Gorgonzola en een boerenkaas) en spinazie. Kinderen vinden Gorgonzola meestal niet zo heel lekker, maar ik heb dit gerecht uitgeprobeerd om twee moeilijk etende kinderen en telkens als ze bij ons zijn vragen ze om de lasagne met ‘stinkkaas’, want die vonden ze toch wel erg lekker.

Misschien heeft het ook wel geholpen dat ik ze heb laten meehelpen met het maken van de lasagne. En tussendoor heb ik ze laten ruiken en proeven. Eerst oogjes dicht en mondje open om te proeven en daarna mochten ze wat ze net geproefd hadden ruiken. Ze waren zo verbaasd dat iets wat “stinkt” toch zo lekker kan smaken. Ik begreep van de moeder van de kinderen dat ook zij bijna elke dag de vraag krijgt wanneer ze lasagne met ‘stinkkaas’ gaan eten.

Kinderen mee laten helpen met koken is sowieso een goed idee. Zo kunnen ze tussendoor proeven en is het vaak een minder drama om ze daarna hun bordje leeg te laten eten. Helemaal als je ze de hemel in prijst dat ze zo lekker gekookt hebben, vaak zijn ze dan zo trots dat hun bordje ongemerkt leeg gaat. Wanneer je met de groente bezig bent kan je ze regelmatig een stukje rauwe groente toestoppen, zo krijgen ze ongemerkt toch al een lekker portie groente binnen en is het een minder groot drama als ze hun bordje niet leegeten.

Op nummer 4

Kip tandoori staat op nummer 4. Vroeger aten wij hem altijd uit de bekende pakken wereldgerechten. We wisten niet beter en vonden deze erg lekker, maar sinds wij zonder pakjes en zakjes zijn gaan koken maak ik hem ook met het grootste gemak zelf.
Binnen no time had ik de juiste verhoudingen voor de kruiden en met een stukje lekkere malse kip van de boer, was dit gerecht in niet veel meer tijd klaar dan wanneer ik een pak gebruikt zou hebben. Hebben jullie dit recept al geprobeerd?

Op nummer 5

Last but not least. Dat dit gerecht op nummer 5 staat wil niet zeggen dat ik dit het minst lekkere gerecht vind, maar de andere gerechten vind ik net iets lekkerder.
Ik heb het in dit geval over stampot zuurkool.

Onze zuurkool zit nu bijna 2 weken in het vat en morgen zullen we voor het eerst gaan kijken of er schimmel op staat en deze verwijderen. Nee dit is niet vies, de schimmel is juist erg belangrijk voor het hele proces van het zuurkool maken. Maar het moet er wel van tijd tot tijd afgeschept worden, op die manier kan de kool weer opnieuw schimmel aan maken en zal het uiteindelijk alleen maar lekkerder worden. Zodra er geen schimmel meer op de zuurkool komt te staan is de zuurkool klaar om gegeten te worden (duurt ongeveer een week of 6-7). En nee je wordt er echt niet ziek van. het zelfde proces gebeurd ook met de zakjes zuurkool die je in de winkel koopt, alleen zie je het dan niet en ben je je er waarschijnlijk ook niet bewust van.

Dit was mijn top 5 met mijn favoriete eten. Vinden jullie zo’n rijtje leuk? Willen jullie vaker een rijtje zien met favoriete of juist niet favoriete dingen? Laat vooral weten wat je graag terug zou willen zien.

Wat is jullie top 5 favoriete eten?

(Visited 60 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *