Had ik jullie al verteld dat ik zo onwijs blij ben met mijn slowcooker ;-). Ik merk dat ik de slowcooker in de zomermaanden wat minder vaak gebruik dan in de wintermaanden.
Wij fietsen graag, dan is het in de zomermaanden ook ideaal om van te voren soep klaar te maken. De slowcooker op low te zetten en vervolgens een paar uur te gaan fietsen. Bij terugkomst alleen nog even pureren en klaar is kees.
Moeders
Vroeger vond ik rode kool echt heel erg vies, mijn moeder heeft van alles geprobeerd om mij rode kool te laten eten maar niks werkte. Alleen als ik al rook dat we rode kool gingen eten maakte ik het liefst dat ik weg kwam.
Vaak ging ik dan naar mijn zus (16 jaar ouder dan mij) om te vragen of zij een bordje bij wilde schuiven. Maar meestal ontkwam ik er niet aan en moest ik toch echt gewoon mijn bordje leeg eten. Ik gebruikte dan bijna een hele pot appelmoes, veel aardappels en jus om de rode kool vooral niet te proeven. Mijn ouders lieten het maar zo, want ze wisten ook dat tegenspreken geen zin had want dan at ik gewoon niks.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Waarderen
Wanneer ik rode kool wel ben gaan waarderen weet ik niet meer. Ik denk dat het is gekomen toen ik samen ging wonen en mijn ex-vriend wel enorm dol was op rode kool. Ik had lang niet altijd zin om voor mezelf iets anders te koken en dus zat er niks anders op dan gewoon rode kool mee te eten, weer met een hele pot appelmoes, veel aardappelen en jus.
Toen ik uiteindelijk ontdekte dat je eigenlijk heel goed kan variëren met rode kool en door het toevoegen van een aantal appels wordt de rode kool zelfs lekker zoet, weg grote pot appelmoes. Langzaam maar zeker ben ik rode kool zelfs lekker gaan vinden en nu vind ik het zelf heerlijk. Ik ben altijd blij als het weer herfst is en de rode kolen weer bij de teler liggen.
Slowcooker
Maakte ik de rode kool altijd in een grote pan of een laag vuurtje, nu gebruik ik daar maar al te graag de slowcooker voor.
‘s Morgens alles snijden, appeltjes erbij, wat kruidnagel en laurierblaadje en pruttelen maar.
Vandaag kon ik de slowcooker niet gebruiken, hierin zit heerlijk stoofvlees. Dus vandaag moest ik dan toch weer een grote pan tevoorschijn toveren om de rode kool in te doen.
Jammer genoeg durf ik dan niet weg te gaan, ben altijd bang dat het aanbrand. In de slowcooker heb je daar dus echt geen last van. Dat pruttelt op zo’n lage temperatuur dat je gerust weg kan gaan.
Naar het werk gaan en de rode kool opzetten durf ik niet. Maar even met de hondjes naar het bos, of stukje fietsen dat gaat goed.
Een hele dag zou ook geen probleem moeten zijn, er zijn meer mensen die het doen. Maar daarin ben ik dan wel een bange poeperd ;-).
Wat heb ik nodig dan?
- 1 rode kool (koop gerust meer want je kan het goed invriezen)
- 1 ui
- 3 zoete-zure appels (ik gebruikte Elstar appels)
- 1 theelepel gemalen kruidnagel (of 4 hele kruidnagels)
- 2 laurierblaadjes
- 2 theelepels kaneel
- Scheutje azijn
- Suiker naar smaak
- Zout naar smaak
En hoe maak ik het dan?
- Snijd de kool fijn en leg deze in de slowcooker.
- Schil de appels en snijd in blokjes en doe bij de rode kool.
- Doe er een klein bodempje water bij. Er komt ook nog veel vocht uit de rode kool.
- Strooi de kruidnagel en zout erover of leg de hele kruidnagels bovenop.
- Leg de laurierblaadjes bovenop.
- Schil de ui en leg deze in zijn geheel tussen de rode kool en appels.
- Het is de bedoeling dat de ui alleen smaak afgeeft, na het koken haal je deze eruit en gooi je het weg.
- Zet de slowcooker voor 6 uurtjes op low.
- Giet de rode kool af en breng op smaak met kaneel, azijn en suiker.
- Hou er rekening mee dat de appels ook al zoet zijn, dus let op als je suiker gebruikt. Blijf continue proeven, net zolang tot je de smaak hebt die jij lekker vindt.
Eet smakelijk!
Houden jullie van rode kool? Mocht je er niet van houden probeer dan te expirimenteren met smaken die je wel lekker vindt. Misschien wat meer appel, of meer kaneel? Mijn moeder voegde ook wel eens rozijntjes toe. Dit zullen vooral kids erg lekker vinden.
Als je een grote rode kool had, en na twee dagen rode kool eten heb je nog over. Vries het dan in! Meestal haal ik 3 rode kolen en zit de slowcooker tot aan het randje vol. Ik haal eruit wat wij die avond gaan eten en de rest gaat in zakjes in de vriezer. Zo heb je altijd een heerlijke maaltijd, alleen nog aardappels koken en vlees bakken, klaar is Kees.
Fijne zondag!
oh heerlijk rode kool!! maar dan wel zonder appel want dan vind ik het niet lekker! je hebt mij weer op een idee gebracht en ga het snel weer een keer eten, en ja ook niet uit de slowcooker want die heb ik niet 😉
Leuk! En zonder slowcooker gaat ook prima ????.
Inderdaad je kan de kookpot in zijn geheel 6 uur in de oven zetten op de lage temperatuur van de slowcooker.
Wij gebruiken evenveel appels als rode kool: 1kg rode kool = 1 kg appelen.
Je.moet de azijn er voor het koken aan toevoegen dan houdt de rode kool zijn dieprood paarse kleur.
Ik kook de.kruidnagel + geplette geverbes mee in een theehouder zodat niemand deze toevallig in zijn mond krijgt.
Bij het koken nooit, maar dan ook nooit water toevoegen. De appelen en kool geven meer dan voldoende vocht af. Dat is stoven.
Nooit koken dan gooi je samen met het water heel wat smaak weg.
Nooit zal je nog rode kool willen eten die gekookt is.
En zo heeft iedereen een eigen manier van rode kool maken, net als iedereen op zijn eigen manier erwtensoep maakt.
Wij vinden 3 appels genoeg anders wordt het te zoet.
Elke keer als ik lees over een slow cooker dan denk ik aan de mijne die in de kelder staat te verstoffen. Ik moet daar toch nodig eens wat mee gaan maken zeg!
Zonde inderdaad om te laten verstoffen, dus hup naar boven halen en lekker slowcooken ????.
Hoi! Zin in slowcooker rode kool maar veel water in recept. Wordt dat niet te drassig?
Ik zet Rode kool altijd net onder water, zo weet ik zeker dat alles gaar is. De rest van het water giet ik af. Maar uiteraard kan je minder water gebruiken.
Veel smaak gaat verloren. GEEN water toevoegen.
Aan de kook brengen op een laag vuur regelmatig roeren en dan geeft de kool en de appelen voldoende vocht af.
Ik ben helemaal weg van mijn slowcooker, zonde als u hem in de kelder laat staan , zoveel heerlijke recepten ervoor ????????????
Wat een goede tips. Ik vond als kind rode koolook niet lekker, maar nu wel.
Gek hé, waarschijnlijk is je smaak als kind dan toch heel anders dan wanneer je volwassen ben. Ga ik eens uitzoeken en er een blog over schrijven.
Goed om te weten nog niet eerder over nagedacht! Zeker keer proberen waard. Klinkt erg lekker 🙂
Zeker het proberen waard! Het is echt heerlijk.
De slowcooker is inderdaad ideaal. Maar ook bij mij (helaas) een apparaat die vaak staat te verstoffen. Misschien toch maar weer een tevoorschijn halen voor rode kool.
Zonde inderdaad. Vooral in de herfstweer winter kan je er heerlijke stoofpotjes in maken.
Zelf geen ervaring met de slowcooker maar wel enthousiast over de Ecostoof, ook ideaal en 100% milieuvriendelijk omdat het geen stroom of energie verbruikt. Eens kijken of ik daar ook je rodekool recept in ga uitproberen, alhoewel ik eerlijk gezegd niet zo’n grote liefhebber ben van deze groentesoort.
Ik ben nu toch wel heel nieuwsgierig naar de ecostoof. Waar kan je die kopen? Dan ga ik eens kijken en informatie vragen.
Dat klinkt lekker, helaas heb ik geen slowcooker. Zou het recept ook lukken als je geen slowcooker hebt?
In de pan gaat ook prima. Je hoeft het dan niet zolang op te laten staan.
Je kan je oven perfect op lage temperatuur als slowcoocker gebruiken. Je plaats er de hele pot in….
Waarom zou ik de oven gebruiken als ik een slowcooker heb? ????♀️
Slowcooker is veel zuiniger in gebruik, in het artikel was de slowcooker gezet, maar ik heb er inmiddels twee.
Ik vind het juist niet lekker omdat het zo zoet is. Vroeger at ik het wel eens, maar sinds een paar jaar reageer ik niet goed op kool. Hoef het nooit meer te eten haha.
Sinds kort heb ik een slowcooker en had er al hachee in gemaakt. Daar hoort rode kool bij voor mij, dus jou recept gevonden en gemaakt! Heerlijk!!
Een kleine variatie: suiker vervangen door een paar lepels abrikozen jam
Wat leuk dat je mijn, of eigenlijk deels mijn moeders, recept hebt gemaakt. De abrikozenjam ga ik ook eens proberen, lijkt me erg lekker! Fijne dag!
Moet ik de laurier en kruidnagels eruit halen, en tussendoor roeren erin
De laurier en kruidnagel haal je er weer uit. Ik doe vaak de losse kruiden die er later weer uitgaan in een thee-ei. Tussendoor roeren kan maar is niet noodzakelijk.
Mijn moeder deed er later nog een flinke steek boter bij en een paar lepels stroop
Dat klinkt ook erg lekker, ga ik ook eens proberen.
Rode kool met Tutti Frutti
1 ui fruiten
100 gram suiker
Zout
2 Kaneelstokjes
200 ml rode wijnazijn
250 volle rode wijn
Aan de kook brengen
Rode kool en Tutti frutti toevoegen
Plak ontbijtkoek verkruimelen
1 1/2 uur laten stoven.
EET SMAKELIJK
Tip,
kruidnagel in de ui steken dan hoef je niet te zoeken als het klaar is.
Met bessensap maak je er een kerst item van
Rode kool is heerlijk. Ik doe ipv water appelsap of sinaasappelsap . Heerlijk
Ik gebruik liever kaneelstokjes ipv gemalen kaneel. Heeft u enig idee of ik dan 1 of 2 stokjes moet gebruiken?
Dat is persoonlijk denk ik. Hou je erg van kaneel zou ik 2 stokjes doen, hou je er wat minder van dan maar eentje. Het ligt ook aan de soort kaneelstokjes, ik hebberd een stokjes gehad daar kon ik er 10 van in doen en dan nog zatter geen smaak aan. Nu bestel ik mijn stokjes bij van Beekum (er is een blog met een linkje naar de site, als je rechtsboven zoekt op van Beekum dan kom je bij de juiste blog uit), deze stokjes zijn heel goed en vaak gebruik ik er maar eentje omdat er veel smaak vanaf komt.
[…] dat hoefde ik uiteindelijk niet meer te eten. Maar verder was het gewoon eten wat of tafel komt. Rode kool was zo iets wat ik echt niet lekker vond maar gewoon moest eten. Om de smaak van de rode kool te […]
[…] zijn echt gek op rode kool en het fijne is dat je er ook eindeloos mee kunt variëren. De klassieke variant vinden wij erg lekker, vooral met gekookte aardappeltjes en een balletje gehakt, maar ook deze met […]
Tip, steek de kruidnagelen in de ui, ik raak ze nl altijd “kwijt” in een recept