HacheeĀ kennen we allemaal wel. Stukjes rundvlees met uien en kruidnagel. Ik voeg hier altijd nog wat mosterd, appelstroop, scheutje azijn en wat knoflook aan toe. Dit maakt het net wat rijker van smaak, al zou mijn moeder mij waarschijnlijk een draai om mijn oren geven als ze zou weten dat ik het op deze manier zou maken haha.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Ik maakte deze hachee in de slowcooker (voor de foto plaatste ik het in een mooie pan), maar je kan dit uiteraard ook in een gewone pan maken op een laag vuurtje, net als je normaal hachee zou maken. Voeg dan wel een beetje water of maak van het bouillonblokje een bouillon en voeg dat toe, anders brandt het aan en dat wil je uiteraard niet.
Gebruik goed vlees
Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar alsjeblieft kijk eens naar het vlees dat je koopt. Vlees uit de supermarkt komt vaak van bedrijven waar dieren het heel slecht hebben en worden mishandeld zodra zij de vrachtwagen in moeten als zij worden geslacht of in het slachthuis zelf. Het is niet voor niks dat vlees uit de supermarkt vaak zo goedkoop is (vraag je zelf af waarom dat zo is).
Ik zeg uiteraard niet dat je moet stoppen met vlees eten. Maar het zou fantastisch zijn als ik al 2 mensen die dit bericht lezen kan overtuigen om goed vlees te kopen in plaats van vlees uit de supermarkt.
En ik snap dat niet iedereen een boerderij in de buurt heeft waar je vlees kan kopen, maar gelukkig is daar een oplossing voorā¦Grutto.
Bij Grutto koop je vlees dat rechtstreeks bij de boer vandaan komt. Je kan zien bij welke boer je varken, koe, kip, lam enz vandaan komt (in de meeste gevallen kan je deze boerderij bezoeken om zelf een kijkje te nemen), en je kan zien wanneer jouw koe, varken enz volledig verkocht is en klaar is om geslacht te worden.
Wil je meer weten over Grutto kijk dan even op hun website, daar vind je ook de verschillende vleespakketten.
Hachee
Terug naar de hachee. Deze hachee is net zo eenvoudig te maken als de klassieke hachee, maar heeft een heerlijk oosters tintje.
Hachee met een oosters tintje
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 600 gram sucadelappen In blokjes gesneden (neem geen mager vlees, een vetrandje zorgt dat je vlees lekker mals blijft)
- boter om in te bakken
- 4 uien in stukjes gesneden (het hoeft niet heel fijn)
- 5 cm verse gember geschild en geraspt
- 1 runderbouillon blokje
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 2 laurierblaadjes
- 5 takjes verse tijm
- 1 eetlepel 5-spices kruiden
- 2 eetlepels bloem
Instructies
- Meng het vlees met de bloem, zorg dat op elke stukje vlees een beetje bloem zit
- Smelt de boter in een pan en bak het vlees rondom bruin
- Leg het vlees in de slowcooker en bak de uien in het overgebleven vet van het vlees voor ongeveer 4 minuten
- Doe de uien bij het vlees in de slowcooker
- Voeg alle overige ingrediƫnten toe aan de slowcooker en roer even goed door
- Laat 6-8 uur op low staan
- Mocht je het vocht te dun vinden, dan kan je het eventueel met een maizena papje wat indikken.
- Haal de laurierblaadjes en takjes tijm eruit voor je opdient