Bbq’en is de taak van mijn man, maar deze Koreaanse shorts ribs zijn ook heel erg lekker uit de slowcooker. Het vlees is super mals en valt zo van het bord af.
Koreaanse saus
Voor deze Koreaanse short ribs gebruik ik een Koreaanse saus genaamd Gochujang. Deze saus kan je bij de meeste Albert Heijns vinden, ook Jumbo heeft een soort gelijke saus alleen heet het daar Daesang pasta, qua smaak komt dit heel erg met elkaar overeen.
Mocht je in beide winkels de saus niet kunnen vinden dan kan je eventueel ook een pittige bbq saus gebruiken.
Short ribs wat is het?
Short ribs zijn eigenlijk de runderen variant van de spareribs (deze zijn altijd van het varken). Echter is het vlees van de short rib veel zachter en malser dan van de sparerib (mijn persoonlijke mening). Mijn man maakt echt de heerlijkste spareribs op de bbq, maar komt hij thuis met een zak short ribs dan word ik echt super blij.
Aangezien hij niet altijd zin heeft om de bbq aan te steken, dacht ik spareribs kunnen ook in de slowcooker , dus laat ik eens proberen of ik short ribs ook in de slowcooker kan doen, het resultaat….verrukkelijk!
Maar goed verder over de short ribs. Wereldwijd zijn er verschillende benamingen voor short ribs. Hierdoor kan je in het ene land een ander deel van de rib van de koe krijgen als in een ander land. Vraag dus gerust bij het bestellen van short ribs in een ander land van welk deel van de rib dit gesneden is.
De verwarring zit vaak in het gedeelte van de back ribs en de short ribs.
Bij de back ribs zit het vlees voornamelijk tussen de ribben, hierdoor zit er nagenoeg geen vlees op de ribben. Bij short ribs zit het vlees juist op de ribben.
De short ribs komen uit het lagerere gedeelte van de koe, de ribben tegen het klapstuk aan (de Nederlandse benaming voor short ribs is dan ook wel klapribben).
Tot zover wat informatie over de short ribs.
Hoe maak je koreaanse short ribs?
Alles kruiden en specerijen kocht ik bij Van Beekum Specerijen .
Koreaanse short ribs
Materials
- 1 eetlepel zonnebloemolie
- 4 grote short ribs in totaal zo'n 2 kilo
- 2 teentjes knoflook
- 5 eetlepels Gochujan saus
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels bruine suiker
- 1 kaneelstokje
- 2 stuks steranijs
- 1 theelepel korianderzaad
- 75 ml rijstwijn
- 2 uien in kwarten gesneden
- 3 cm verse gember geschild en grof gehakt
- 200 ml runderbouilion
- 1 eetlepel maizena
- 2 lente-uitjes in smalle ringetjes gesneden
Instructies
- Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en bak de short ribs even om en om voor ongeveer 8-10 tot ze bruin zijn. Leg ze in de slowcooker
- Pers de knoflook uit en doe dit samen met de Gochujan saus, gember, uien, kaneelstokje, koreandezaad, steranijs, rijstwijn, suiker in de slowcooker bij de short ribs. Meng alles goed door elkaar. en voeg de runderboulion toe.
- Zet de slowcooker voor 6 to 8 uur op low. Kijk regelmatig of je ribs al gaar zijn. Dit kan je zien door te kijken of ze al loslaten van het bot.
- Wij aten de short ribs samen met rijst en gewokte groente.
In dit artikel staan affiliatie links, door een aankoop te doen via deze links krijg ik een kleine vergoeding. Het kost jullie niks extra’s.Â
Ik ben nog niet bekend met short ribbs en heb wat op internet gespit maar ik begrijp dat er veel meer vet aan de short ribbs zitten dan bijv spare ribbs. Klopt dat? Wij griezelen van stukjes vet in vlees dus ik vroeg me af of dat na bereiden van de ribbs nog steeds stukjes/ randjes vet aanwezig is.
Short ribs zijn inderdaad vetter dan spareribs. Het is per short rib verschillend hoeveel vet er nog aan zit, maar over het algemeen zit er altijd wel vet aan. Dit zorgt er voor dat de short ribs als ware smelt op je tong en super mals is. Als je niet van een vetrandje houdt zou ik kiezen voor spareribs in plaats van short ribs.
Dank je wel voor je eerlijke antwoord!
Recept ziet er in eerste instantie lekker uit maar nu ik het wil gaan maken kom ik er achter dat er meerdere ingrediënten niet beschreven staan in het recept: maizena, lenteui, soyasais, ui…. Hoe verwerken we die in het gerecht??
Goed dat je het opmerkt en gek dat dit een ander nog niet is opgevallen. De uien staan er wel in. De sojasaus en lente-ui gaan in stap 2 erbij (bewaar ik at lente-ui ter garnering),de maizena gebruik je op het laatst om het sausje eventueel nog wat te binden (papje maken van wat maizena en water). Ik ga het recept z.s.m compleet maken.