Verlangen jullie in de herfst en de winter ook wat meer naar aardse smaken? In de zomer eet ik vrijwel geen knolselderij, maar in de herfst en de winter zijn ze bijna niet aan te slepen. Ik maak er graag frietjes van, maar ik verwerk het ook graag als en puree of in de erwtensoep. Maar wist je dat een knolselderijsoep ook heel erg smakelijk is? Het is een beetje zoetig en aards van smaak, super lekker.
Slowcooker of gewone pan
Het maakt voor deze soep niet uit of je de slowcooker pakt of de gewone pan, je kan voor beide gewoon dit recept aanhouden. Al zou ik voor het koken in een gewone pan 750 ml bouillon nemen, er verdampt dan toch wat meer vocht dan in een slowcooker.
Omdat knolselderij vrij hard is moet het wel eventjes koken en daarom gebruik ik graag de slowcooker. Zo heb ik er geen omkijken naar en heb ik mijn handen vrij om bijvoorbeeld een lekker broodje erbij te maken. Maar heb je geen slowcooker dan kan je deze soep ook heel goed in de gewone pan maken. Houdt voor de gewone pan een kooktijd aan van 20-30 minuten, dan moet de knolselderij wel gaar zijn.
Wat is knolselderij eigenlijk?
Knolselderij (Apium graveolens var. rapaceum) is een groente die behoort tot de familie Apiaceae, waartoe ook selderij en wortelen behoren. Het deel van de plant dat gegeten wordt, is de knol, die onder de grond groeit en een knoestige, ronde vorm heeft. Hier is alles wat je moet weten over knolselderij:
Uiterlijk en Smaak:
– Knolselderij heeft een ruwe, knobbelige schil die meestal donkerbruin tot lichtbruin is.
– Het vruchtvlees is lichter van kleur, meestal wit tot crèmekleurig.
– Het heeft een aardse, nootachtige smaak met een lichte hint van selderij.
– Knolselderij kan zowel rauw als gekookt worden gegeten, en het is veelzijdig in verschillende gerechten.
Voedingswaarde:
– Knolselderij is een gezonde groente en bevat weinig calorieën.
– Het is een goede bron van voedingsvezels, vitamine K en vitamine C.
– Het bevat ook enkele mineralen, zoals kalium en fosfor.
– Bovendien is knolselderij rijk aan antioxidanten en fytonutriënten, die bijdragen aan de algehele gezondheid.
Bereiding en Gebruik:
– Knolselderij kan op verschillende manieren worden bereid en gegeten:
– Rauw: Knolselderij kan worden geschild en in dunne plakjes of reepjes worden gesneden om rauw te worden gegeten. Het is een belangrijk ingrediënt in sommige salades, zoals waldorfsalade.
– Gekookt: Knolselderij kan worden gekookt en gegeten als puree, toegevoegd aan soepen en stoofschotels, of geroosterd als bijgerecht.
– Gebakken: Dunne plakjes knolselderij kunnen worden gebakken tot knapperige chips als een gezond alternatief voor aardappelchips.
– De schil van knolselderij moet worden verwijderd voordat je hem eet, omdat deze taai en vezelig kan zijn.
Opslag:
– Knolselderij kan enkele weken tot enkele maanden worden bewaard als deze goed wordt bewaard in een koele, vochtige omgeving, bijvoorbeeld in de koelkast of in een kelder.
– Het is belangrijk om de knol niet te schillen voordat je hem opslaat, omdat dit de houdbaarheid kan verkorten.
Knolselderij is een veelzijdige groente die een gezonde toevoeging kan zijn aan je maaltijden. Het kan rauw worden gegeten voor een knapperige textuur en milde smaak, of worden gekookt voor een zachtere, aardse smaak.
Hoe maak je knolselderijsoep met spekjes?
Knolselderijsoep met spekjes
Equipment
- Slowcooker van minimaal 3.5 liter
Materials
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie Om er overheen te drizzelen op het eind
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook uitgeperst
- 2 stengels bleekselderij in stukjes gesneden
- 1 knolselderij ongeveer 800 gram. Geschild en in blokjes gesneden
- 500 ml groentebouillon
- ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
- 100 ml creme fraiche
- 150 gram gerookte spekjes
Instructies
- Doe de knolselderij, bleekselderij, ui en knoflook in de slowcooker en giet de bouillon erbij.
- Zet voor 6 uur op low of tot de knolselderij zacht is geworden
- Bak de spekjes tegen het eind van de kooktijd van de soep en laat uitlekken op een keukenpapiertje
- Pureer de soep en roer er de nootmuskaat en crème fraiche doorheen
- Schep de soep in kommen, drizzel er wat olijfolie over en garneer met spekjes en eventueel met fijn gehakte peterselie.
- Eet smakelijk
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.
[…] Nadat je de peterselie olie hebt gemaakt en hebt gepureerd met een staafmixer is het een felgroene dunne olie geworden. Om de peterselie olie op een schone en mooie manier te serveren in de knolselderijsoep is het fijn om een navulbaar sausflesje te gebruiken zoals bijvoorbeeld deze. Het handige hieraan is, is dat je de hoeveelheid peterselie olie goed kunt doseren en dat je het in een mooie vorm in de soep kunt spuiten (bijvoorbeeld rondjes, stippen of een spiraal.) Ook lekker in deze knolselderij soep met spekjes. […]