Het werd wel weer eens tijd voor een nieuw recept van gehaktbrood, dit keer een Italiaans gehaktbrood :-).
Ik maakte dit gehaktbrood zowel in de slowcooker als in de oven en beide waren echt super lekker. Al had het gehakt vanuit de slowcooker niet een lekker bruin korstje, maar dit loste ik op door het gehaktbrood vanuit de slowcooker nog heel even onder een loeihete grill van de oven te leggen. Qua smaak vond ik het gehaktbrood uit de slowcooker sappiger dan uit de oven, maar nogmaals beide waren echt super lekker.
Heb ik het recept voor de slowcooker aangepast ten opzichte van de oven?
Nee, ik heb het recept niet aangepast, ik zal twee recepten plaatsen maar dit is meer voor de temperatuur en de baktijd, de ingrediƫnten zijn voor beide hetzelfde.
Wat eet je erbij?
Een vraag die veelvuldig gesteld wordt, wat eet je erbij? In dit geval zou ik zeggen alles waar je normaal een gehaktbal bij zou eten, daar kan je dit gehaktbrood bij eten. Wij eten het heel graag bij gebakken aardappeltjes en sla, maar ook bij andijviestamppot en hutspot. En koud is het ook erg lekker op boterham.
Ik maakte afgelopen december dit gehaktbrood toen wij onderweg gingen naar Engeland. Ik kreeg toen een aantal keer de vraag maar dit mag je toch niet invoeren? Als ik kiloās gehaktbrood mee zou nemen dan mag dit inderdaad niet, maar heb je het op een boterham en is het voor onderweg dan is er echt niemand die moeilijk doet. Wij zijn al diverse keren voor een controle eruit gepikt en geven dan ook altijd netjes aan wij hebben broodjes met gehaktbrood (en vaak ook broodjes omelet) voor onderweg en telkens krijgen wij hetzelfde antwoord, lekker van genieten. Zolang je niet voor een heel weeshuis bij je hebt is het echt geen probleem. Zo dat ook weer uit de lucht. Uiteraard moet je wel goed naar de regels kijken als je rauw vlees, melk, kaas etc. wil invoeren want hier zijn ze vaak een stuk strenger op, maar wanneer het al gaar is en voor onderweg dan mag het.
Italiaans gehaktbrood uit de slowcooker
Italiaans gehaktbrood uit de slowcooker
Equipment
- Slowcooker grootte maakt niet uit, je kan je gehaktbrood vormen naar jou maat slowcooker.
Materials
- paneermeel kijk zelf even hoeveel je wilt gebruiken, de ene houdt van wat meer dan de ander. Ik strooi er altijd maar wat in en voel dan tijdens het kneden of er nog iets bij moet of niet.
- 4 eetlepels geraspte parmazaanse kaas
- 500 gram half-om-half-gehakt of kipgehakt rundergehakt kan ook, maar dit is vaak wat droger.
- 1 ui heel fijn gesneden
- 100 gram pancetta fijn gesneden
- 1 knoflookteen uitgeperst
- 1 ei losgeklopt
- 1 theelepel tomatenpuree
Instructies
- Meng twee eetlepels paneermeel en twee eetlepels parmazaanse kaas door elkaar en zet apart.
- Doe alle overige ingrediƫnten in een grote kom en voeg wat zout en peper toe. Meng het met je handen goed door elkaar. Dit is best even een klus, maar zorg ervoor dat alles goed door het gehakt gemengd is. Voel zelf even aan hoeveel paneermeel je toevoegt.
- Leg je gehakt op een snijplank en vorm er een mooi broodje van die in je slowcooker past.
- Strooi de paneermeel-parmazaan kruimels over je gehaktbrood en druk het een beetje in het gehakt.
- Zet de slowcooker voor 5 uur op low
Italiaans gehaktbrood uit de oven
Italiaans gehaktbrood uit de oven
Equipment
- ovenschaal
Materials
- Paneermeel Voel tijdens het kneden van je gehakt zelf even aan hoeveel je nodig hebt.
- 4 eetlepels geraspte parmazaanse kaas
- 500 gram half-om-half gehakt of kipgehakt rundergehakt kan ook, maar dit is wat wat droger.
- 1 ui heel fijn gesneden
- 100 gram pancetta fijn gesneden
- 1 knoflookteentje geperst
- 1 ei losgeklopt
- 1 theelepel tomatenpuree
Instructies
- Verwarm de oven voor op 190 graden. Schep alle overige ingrediƫnten in een grote kom met een flinke scheut zout en peper en meng goed - handen zijn het beste voor deze klus.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier (dit gaat het makkelijkst als het bakpapier nat maakt).
- Meng 2 eetlepels broodkruim en 2 eetlepels Parmezaanse kaas door elkaar in een kommetje en zet even apart.
- Schep alle overige ingrediƫnten in een grote kom met wat zout en peper en meng goed door elkaar. Dit is best een klusje, maar zorg er voor dat alles goed door elkaar gemengd is. Voel zelf even aan hoeveel paneermeel je nodig hebt.
- Haal het gehakt uit de kom en leg op een snijplank. Maak er een mooi broodje van en leg deze in de met bakpapier bekleedde ovenschaal.
- Bestrooi de bovenkant van het gehaktbrood met het mengsel van paneermeel en parmazaanse kaas.
- Bak gedurende 40-45 minuten tot de bovenkant goudkleurig en knapperig is.
- Haal uit de oven en laat dan nog even 5 minuten afkoelen voor je het gehaktbrood aansnijdt.
In deze blog staan affiliate links, door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extraās.Ā