Vaak gebruiken we de slowcooker om soep of stoofpotjes te maken, maar je kunt er ook heerlijke desserts of gebakjes in maken, zoals deze overheerlijk brownies. Ik maakte zelfs al een keer brood in de slowcooker, maar mijn voorkeur gaat wat dat betreft toch uit naar brood uit de oven.
Wat zijn brownies?
Een brownie is een plakkerig gebakje die bestaat uit chocolade, het is ontstaan in Amerika rond 1893. Het verhaal gaat dat er aan een chef werd gevraagd om een dessert te maken die je makkelijk kon meenemen in je lunchtrommel. Dit werd de brownie.
Het hotel waar de brownie voor het eerst werd gemaakt en gegeten is The Palmer House Hotel in Chicago en vandaag de dag staat deze brownie nog steeds als The Palmer House brownie op de menu kaart van dit hotel.
In de loop der tijd zijn er veel variaties ontstaan op de brownies, bijvoorbeeld de blondies die bestaan uit witte chocolade. Maar er worden ook regelmatig noten of andere lekkere dingetjes aan toegevoegd.
Ik vind brownies echt heel erg lekker en uit de oven zijn ze ook super snel klaar. Maar ja soms wil die oven wel eens volstaan met andere lekkere dingen en dan is de slowcooker echt een uitkomst. En het liefst maak ik ze met pecannoten, gewoon omdat ik echt verslaafd ben aan pecannoten.
Waarom de slowcooker?
Nou zoals ik al zei, soms heb je zin om wat lekker voor bij de koffie te maken, maar staat je oven al vol met andere lekkere dingen. Dan kan je natuurlijk je airfryer gebruiken, maar als je deze niet hebt en wel een slowcooker dan gebruik je uiteraard je slowcooker. De brownies uit de oven zijn iets krokanter, maar ik vind ze uit de slowcooker een veel diepere chocolade smaak hebben en ze zijn een beetje spekkig van structuur, ik hou ervan. Het is dus puur gemakzucht om de slowcooker te gebruiken, maar na het 1x proberen was ik om en maak ik tegenwoordig vaker de brownies in de slowcooker dan in de oven.
Hoe maak je brownies in de slowcooker?
Brownies uit de slowcooker
Materials
- 140 gram pure chocolade fijn gehakt
- 170 gram ongezouten boter in blokjes
- 210 gram suiker
- 2 eieren
- 1 theelepel vanille-extract
- ½ theelepel zout
- 75 gram bloem
- 75 gram pecannoten geroosterd en in stukjes gesneden
Instructies
- Vet de binnenkant (bodem en stukjes van de zijkant) van de slowcooker in en bekleed de bodem met bakpapier.
- Knip een strook bakpapier uit en zet dit tegen de rand aan. Misschien moet je nog een tweede strook uitknippen om de rand rondom te bekleden.
- Smelt de chocolade en de boter in een kom au-bain-marie. Of smelt het in de magnetron. Laat een beetje afkoelen.
- Mix de suiker door de chocolade, dan de eieren, de vanille en het zout. Voeg de bloem toe en mix gedurende 2 minuten. Voeg de pecannoten toe en meng dit er goed doorheen.
- Giet het mengsel in de slowcooker.
- Sluit het deksel en laat 2 uur op low staan. Let op: de kooktijden kunnen per slowcooker verschillen. De randen van de brownie moeten gaar zijn en het midden nog zacht zijn. Haal de binnenpan uit de slowcooker. Sluit het deksel en laat de brownie in de binnenpan 1 uur een beetje afkoelen.
- Open na een uur het deksel en serveer de brownie nog warm met wat slagroom en/of ijs.
In dit artikel staan affiliate links, door een aankoop te doen via één van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou uiteraard niks extra’s.