Al eerder schreef ik een blog over de klassieke Engelse scones, wij zijn er echt gek op. Het maken van scones is niet moeilijk, maar vergt wellicht wel wat oefening omdat het deeg vrij plakkerig is. Voor de scones gebruik ik altijd een uitsteker die je ook op de foto ziet. Deze heb ik ooit gekocht in Engeland en heb ik in Nederland nog niet kunnen vinden (daarom afgelopen vakantie een nieuwe uitsteker in Engeland gekocht haha). Je kunt ook deze uitstekers gebruiken.
Gewone vs kaas
De gewone scones zijn ontzettend lekker en je kan ze plain of fruity eten. Plain is zonder krenten en/of rozijnen en fruity is met krenten en rozijnen. Scones worden in Engeland vaak als Cream tea gegeten, dit gebeurd na de lunch en voor het avondeten om de ergste trek vast te stillen. Cream tea wordt gegeten/gedronken tussen 2 en half 5 ‘s middags. Nu denken jullie bij Cream tea vast aan de typische Engelse thee waar een hele sloot melk in gaat. Maar dit is niet wat de Cream tea is. Ja je krijgt melk bij je thee, maar dit wordt netjes in een kannetje geserveerd zodat je zelf kan beslissen of je het in je thee doet of niet. De Cream tea dankt zijn naam aan de scone die altijd met clotted Cream en jam wordt gegeten en altijd bij een kopje thee gegeten wordt.
De scones met kaas zijn gewone scones maar dan met een laagje kaas aan de bovenkant en door het deeg. Deze variant is ook redelijk klassiek al zie je deze variant minder dan de gewone scones. De scones met kaas eet je niet met clotted Cream en jam, maar je doet er iets hartigs op, bijvoorbeeld gerookte zalm, gedroogde ham enz. De scones met kaas doen het ook goed op een borrelplank, maak ze dan de helft kleiner en smeer er wat kruidenkaas op en beleg met plakjes gerookte zalm of gedroogde ham.
Hoe maak je Engelse scones met kaas?
Engelse scones met kaas
Materials
- 225 gram zelfrijzend bakmeel plus extra voor bestuiven
- snufje zout
- snufje cayenne peper
- 1 theelepel bakpoeder
- 55 gram koude boter in blokjes gesneden
- 120 gram geraspte cheddar of belegen Goudse kaas
- 90 ml melk plus een beetje extra om te bestrijken
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden met een grote bakplaat erin.
- Zeef het bakmeel, het zout, de cayennepeper en het bakpoeder in een kom en zeef nogmaals om ervoor te zorgen dat de ingrediënten goed gemengd zijn.
- Voeg de boter toe aan de kom en meng met je vingertoppen tot het eruit ziet als broodkruim.
- Strooi 100 gram van de kaas op het deeg en meng met je handen door elkaar tot het gelijkmatig is verdeeld. Probeer niet te veel te mengen, want door de warmte van je handen kan de boter gaan smelten
- Maak een kuiltje in het midden van het mengsel en giet er genoeg melk in om een vrij klef maar stevig deeg te krijgen. Giet niet alle melk in één keer, want je hebt misschien niet alles nodig om de juiste consistentie te krijgen.
- Bestuif het aanrecht lichtjes met wat bloem en rol het deeg uit tot ongeveer 2 cm dik. Steek met een uitsteker de scones uit het deeg (je kan ook een glas gebruiken), leg ze op een vel bakpapier, bestrijk met een beetje melk en bestrooi met de overgebleven kaas. Schuif op de hete bakplaat.
- Bak 15-20 minuten of tot ze goudbruin en gaar zijn.
In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.