Engelse scones

Engelse scones met jam en clotted cream

Je kan mij niet blijer maken dan met een grote pot thee en echte huisgemaakte Engelse scones, uiteraard met jam en clotted Cream.

Eerste keer Engelse scones

Ik weet het nog zo goed, het was 15 jaar geleden dat wij verhuisde naar Engeland. Mijn man was er al vaker geweest ik nog nooit, want Engeland boeide mij eigenlijk nooit zo (hoe kan een mens veranderen in korte tijd). Het was vooral voor mijn ouders dan ook een grote verrassing toen wij vertelde dat we voor 3 jaar naar Engeland zouden verhuizen. Ik was net 3 maanden samen met mijn huidige man, studeerde nog en mijn man had net een huis gekocht, de timing kon dus niet beroerder. Maar dit hield ons niet tegen, ik besloot in het diepe te springen en met mijn man mee te verhuizen, dat is later de beste keuze ooit bleek te zijn had ik toen nog niet voorzien.

Engeland kan je bijna vanuit de Nederlandse kust zien liggen, maar toch is het een hele andere wereld qua eten en gebruiken. Zo gingen wij op de eerste dag van onze verhuizing boodschappen doen, de groente zag er uiteraard exact zo uit als in Nederland, echter de smaak was echt heel anders. Echt zo apart hoe verschillend een bloemkool kan smaken. Dat was dus even wennen, maar dat gebeurde al snel. Waar wij echter niet aan konden wennen was het Engelse bakboter, ooievaars-kuitbeen-vet zoals mijn man het noemt. Dus elke keer als we naar Nederland gingen of er kwam visite over vanuit Nederland vroegen wij of ze bakboter voor ons mee wilde nemen, heel slecht maar dit was echt de enige manier om lekker vlees te krijgen haha.

Toen wij de dag na onze verhuizing wat door onze nieuwe woonplaats aan het wandelen waren liep het tegen half 4. Er zat niet heel ver bij ons huis een tearoom en hier begon het al lekker druk te worden. Dus ook wij besloten naar binnen te gaan voor een kopje thee. In de vitrine lagen de meest lekkere gebakjes, maar wij gingen voor de scones. De naam zei ons wel iets, maar we hadden het nog nooit gegeten. Of we er clotted Cream bij wilde…eh wat. We kregen een lepeltjes te proeven en na de clotted Cream geproefd te hebben wilde wij dat wel graag bij onze scones. We konden nog kiezen uit een paar verschillende smaakjes jam en daarna was het heerlijk genieten van een vers kopje thee met een heerlijke scone.

Het bleef niet bij die ene keer. Als vrij snel leerde ik wat meiden uit onze straat en uit de buurt kennen en omdat ik niet mocht werken waren wij vaak met een clubje vrouwen in de tearoom te vinden. al thee drinkend en scones etend leerde ik de meiden, het plaatsje en de omgeving steeds een beetje meer kennen. Dit uitstapje wat we zeker 2x in de week deden mis ik echt verschrikkelijk. We houden nu vaak via Skype tea time en daarbij zijn ook altijd de scones (zelf gebakken of zelf gekocht) aanwezig. Wat mis ik mijn meiden dan heel erg zeg.

Engelse scones maken moeilijk?

Nee, Engelse scones maken is niet moeilijk. Als je dit recept stap voor stap volgt dan maak jij ook binnen de kortste keren een heerlijk bord vol scones.

Engelse scones met clotted cream en jam

Voorbereidingstijd5 minuten
Active Time10 minuten
Totale tijd15 minuten
Gang: gebak
Keuken: Engels
Trefwoord: clotted cream, scones
Opbrengst: 8 stuks
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 350 gram zelfrijzend bakmeel en extra om te bestuiven
 • 1 theelepel bakpoeder
 • 85 gram boter in kleine blokjes gesneden
 • 3 eetlepels suiker
 • 175 ml melk
 • 1 theelepel vanille extract
 • klein beetje citroensap
 • 1 ei losgeklopt
 • jam naar keuze
 • clotted cream kan je dit niet vinden dan kan je ook 1 deel geklopte slagroom mengen met 2 delen mascarpone.

Instructies

 • Verwarm de oven tot 220 graden. Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom met ¼ theelepel zout en het bakpoeder en meng dit door elkaar
 • Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot het mengsel op fijne kruimels lijkt. Roer de suiker erdoor.
 • Doe de melk in een pannetje en verwarm tot het warm is, maar niet heet. Voeg het vanille-extract en een kneepje citroensap toe en zet even opzij.
 • Zet een bakplaat in de oven. Maak een kuiltje in de droge mix, voeg dan de melk toe en roer het met je handen door elkaar. Het zal in het begin vrij nat lijken.
 • Strooi wat bloem op je werkblad en leg het deeg erop. Bestuif het deeg en je handen met wat meer bloem en vouw het deeg dan 2-3 keer om tot het wat gladder is. Maak met een uitsteker een rondje van ongeveer 4 cm diep en 5 cm breed.
 • Herhaal dit tot je deeg op is, het kan zijn dat je het deeg weer opnieuw moet uitrollen en opvouwen om er nog meer rondjes uit te halen
 • Bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei en leg ze voorzichtig op de hete bakplaat. Bak 10 minuten tot ze gerezen en goudkleurig zijn aan de bovenkant. Eet ze warm of koud op de dag van het bakken, rijkelijk belegd met jam en clotted cream. Als je ze invriest, vries ze dan in zodra ze afgekoeld zijn. Laat ontdooien en zet dan een paar minuten in de oven op ongeveer 140 graden.

Dit artikel beval affiliate links. Wanneer je een aankoop doet via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding, het kost jou niks extra’s. 

(Visited 349 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
1 comment