Pompoentaart met pecannoten

Pompoentaart met pecannoten

Zeg je herfst dan zeg je pompoentaart of pumkin spice latte, of alleen pompoen, kortom het is weer tijd voor heerlijke recepten met pompoen. De herfst van 2023 trappen we af met deze heerlijke pompoentaart met pecannoten, wie houdt er niet van?

Pompoen gezond?

Ja pompoen is super gezond. Pompoen zit boordevol vitamine en vezels en bevat ook nog eens heel weinig calorieën. Pompoenen bevatten veel vitamine C en E en de oranje varianten bevatten bètacaroteen. Bètacaroteen wordt door je lichaam omgezet in vitamine A en deze vitamine is goed voor je ogen. Niet alleen het vruchtvlees van de pompoen super gezond, ook de zaden zijn heel gezond en voedzaam. Gooi deze dus zeker niet weg, maar droog en bewaar ze, als je ze even roostert heb je een heerlijke gezonde snack. Pompoenpitten zitten namelijk boordevol omega-3 en dit is weer goed voor je hersenen.

Pompoen is ook een goede vleesvervanger en daarom uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten. Waarom zal je denken? Nou pompoen zit boordevol ijzer en ook vlees zit vol ijzer. Door vlees te vervangen voor pompoen kom je wel aan je dagelijkse hoeveelheid vitamine en ijzer.

Nog een goede reden om juist nu pompoen te kopen, ze zijn nu super goedkoop. Pompoen is een sneller groeier en je hebt er vaak veel te veel van. Dit jaar hadden wij geen pompoen in onze tuin, maar volgend jaar ga ik zeker weer pompoen zaaien. Wel hebben wij in onze eerdere moestuin pompoen gehad en ook onze moestuinburen konden mee genieten van onze pompoenen toen wij even op vakantie waren geweest. Het woekert je hele tuin door als je niet uitkijkt en dus moet je regelmatig wat scheuten afknippen om hem in toom te houden. En juist als je de plant klein houdt produceert hij enorm veel vruchten, want alle energie kan hier naar toe gaan.

Hoe maak je pompoentaart met pecannoten?

Pompoentaart met pecannoten
Afdrukken
5 van 1 stem

Pompoentaart met pecannoten

Voorbereidingstijd15 minuten
Active Time1 uur 20 minuten
Totale tijd1 uur 35 minuten
Opbrengst: 8 personen
Auteur: Puur Koken

Equipment

  • Taart vorm met losse bodem van 20 cm
  • Bakbonen of andere gedroogde bonen
  • Staafmixer

Materials

  • 650 gram pompoen zaadjes verwijderd en in blokjes gesneden. Ik nam een Hokkaido pompoen.
  • boter om in te vetten
  • 1 rol vers taartdeeg verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn
  • 100 ml ahornsiroop
  • 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
  • 170 gram koffiemelk
  • 3 grote eieren geklutst
  • 100 gram pecannoten ongezouten en ongebrand
  • eventueel poedersuiker om te bestrooien

Instructies

  • Kook de pompoen 12-15 minuten in een pan kokend water, tot ze zacht zijn. Giet af en zet opzij om volledig af te koelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C (hete lucht)
  • Vet een taartvorm van 20 cm met losse bodem in, bekleed met het deeg en snijd bij.
  • Leg op het deeg bakpapier en vul dit met bakbonen. Bak 15 minuten en verwijder dan het papier en de bonen. Bak nog eens 10 minuten.
  • Pureer de afgekoelde pompoen met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Voeg 50 ml ahornsiroop, de koek-en speculaaskruiden, koffiemelk en eieren toe en mix dit met een garde tot je een gladde massa krijgt en alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Giet het mengsel in de taartvorm, vul tot 2 cm onder de rand. Misschien heb je niet de alle vulling nodig.
  • Bak de taart 40 minuten of tot de vulling net stevig is.
  • Meng in een kom het grootste deel van de overgebleven ahornsiroop met de pecannoten. Roer door elkaar om een laagje om de pecannoten te krijgen. Leg ze op de bovenkant van de taart en besprenkel ze met de rest van de siroop.
  • Zet 20-25 minuten terug in de oven, tot de pecannoten geroosterd zijn. Laat afkoelen in de vorm en zet 2 uur in de koelkast. Haal de taart uit de vorm en bestuif eventueel met poedersuiker als je dat lekker vindt.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ondersteun je mij in mijn werk, ik ontvang dan namelijk een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 440 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




3 comments