Apple butter, appel boter van eigen appels.

Apple butter (appel boter) uit de slowcooker

Appelstroop en appelmoes kennen jullie allemaal wel, maar kennen jullie ook al apple butter? Het grappige is dat het lijkt alsof je appels met boter maakt en in een potje stopt, maar dit is niet waar. Er gaat geen klontje boter in de apple butter, de naam komt denk ik omdat de structuur van de appel boter zo zacht is dat het op boter lijkt.

Eigen appels

Ondanks dat onze appelbomen pas 5 jaar oud zijn gaven ze dit jaar voor het eerst heel veel appels. De appels waren weliswaar nog aan de kleine kant, maar ze waren wel super smaakvol. Wij hebben 4 Elstar appelbomen in de tuin en daar komen in de winter of het hele vroege voorjaar nog 3 appelbomen bij. Appelbomen heb je tenslotte nooit genoeg haha.

Omdat de appels nog wat aan de kleine kant waren heb ik van de appels dit jaar appelmoes, appeltaart en deze apple butter gemaakt. En natuurlijk hebben we ook een appeltje zo opgesnoept en ook onze pup James vindt appeltjes heerlijk.

Wat is appel butter / appel boter?

Appel boter is geen echte boter, maar door de zijdezachte, boterachtige structuur heeft het de naam appel boter gekregen.
Appel boter is geen appelmoes en ook geen appelstroop, het zit daar tussenin. Eigenlijk kan je beter zeggen dat appel boter een hele geconcentreerde appelmoes is. Ik maak het graag in de slowcooker omdat je er dan geen omkijken naar hebt en het heel rustig urenlang kan inkoken tot je de zijdezachte, boterachtige substantie hebt bereikt. Je kan het uiteraard ook in een gewone pan maken, maar je moet er dan continue bijblijven omdat het anders aanbrand. In een gewone pan ben je wel een stuk sneller klaar.
Door de appels zolang in te laten koken samen met de specerijen krijg je een donkere substantie waarvan de smaak zit tussen appelmoes en appelstroop en die zijdezacht is.

Waar eet je apple butter bij?

Ik vind het heel erg lekker om de apple butter te verwerken in cakes. Maar ook is het erg lekker om op brood of of een toastje te smeren en het dus te gebruiken als broodbeleg. Zet het eens bij je borrelplankje met wat stokbrood, wedden dat het potje zo leeg is ;-).

Ook is appel boter erg lekker bij vlees. Vul er eens een varkenshaasje of rollade mee, je weet echt niet wat je proeft. En, maar dit is persoonlijk, ik vind het ook heel erg lekker bij de rode kool.

Hoe maak je apple butter?

Apple butter maken is echt super simpel en je hebt er niet heel veel voor nodig. Door het in weck- of conservenpotten te doen, kan je het heel lang bewaren. Hoe je dat doet beschrijf ik in het recept.

Apple butter

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time8 uur
Totale tijd8 uur 10 minuten
Auteur: Puur Koken

Equipment

 • Slowcooker
 • Staafmixer wanneer je een gladde structuur wilt

Materials

 • 1 kilo appels of meer, je slowcooker moet voor 2/3 gevuld zijn.
 • 50-100 gram bruine basterdsuiker heb je meer appels nodig dan hier boven staat, dan kan je naar smaak meer suiker toevoegen.
 • 2 eetlepels citroensap
 • 1 flinke theelepel gemalen kaneel
 • merg van 1 vanillepeul

Instructies

 • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken (niet te groot, ongeveer 1 - 2 cm dik). Leg ze in laagjes in de slowcooker.
 • Voeg de bruine suiker (je kunt met minder beginnen), kaneel, vanillemerg en citroensap toe en roer goed. Doe het deksel erop en laat ongeveer zes tot acht uur koken op de stand low tot de appels heel zacht zijn en tot moes zijn gekookt.
 • Pureer het in de slowcooker eventueel met een staafmixer. Breng eventueel op smaak met meer suiker.
 • Als het te vloeibaar is en van een lepel druipt (bijvoorbeeld omdat de appels te sappig waren), kook de puree dan verder op high met het deksel iets open (of leg een keukenhanddoek tussen de slowcooker en het deksel om de stoom te absorberen. Laat ongeveer één tot vier uur inkoken, afhankelijk van de gewenste dikte. Roer elke 30 minuten.
 • Doe in schone weck- of conservenpotten, draai de deksel erop en laat afkoelen. Op deze manier trekt de pot vacuüm en is de appel boter heel lang houdbaar. Je kan de appel boter ook invriezen als je dat fijn er vindt.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 1.563 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept