In het kader van je moet alles eens geprobeerd hebben (en omdat mijn oven vol zat met tomaatjes om te drogen), heb ik een brood “gebakken” in de slowcooker. Was dit een succes? Dat lees je verderop in deze blog.
Brood uit de slowcooker
Het was een probeersel, ik kwam er achter dat het brood bijna op was en de oven was op dat moment bezet met bakplaten vol met tomaatjes die ik aan het drogen was. de broodbakmachine weigert al een tijdje dus bleef er nog maar 1 mogelijkheid over, brood “bakken” in de slowcooker.
Ik had op verschillende Facebookgroepen al een paar keer voorbij zien komen dat mensen brood maakte in hun slowcooker, maar ik dacht altijd…waarom zou je dat willen? Nou ja, wanneer je brood bijna op is en je oven bezet is dus.
Het brood maakte ik op dezelfde manier als wanneer ik brood in de oven zou maken, ik gebruikte net zoveel water en net zoveel gist. Ik had echt geen idee of dit zou gaan lukken, maar goed ik moest ergens beginnen. Wonderbaarlijk genoeg lukte het brood in 1x.
Was het een succes?
Hier kan ik alleen maar ja op antwoorden. Het korstje van het brood is niet zo knapperig, maar de smaak van het brood was echt heel erg goed. Wil je een krokant korstje dan kan je het brood altijd even roosteren of het hele brood nog even in een hete oven schuiven voor een paar minuten. Ik besloot het brood te roosteren en te besmeren met roomboter en zelfgemaakte aardbeien jam en dit was echt super lekker.
Wil je eens op een andere manier brood bakken? Wat dacht je van dit Dutch oven brood?
Zou je het vaker doen?
Ja, ik zou het zeker nog een keer doen, al gaat mijn voorkeur toch uit naar brood uit de oven. Maar is mijn oven voor langere tijd bezet en heb ik geen tijd meer om te wachten met brood maken, dan zal ik het zeker nog eens uit de slowcooker maken.
Hoe maak je slowcooker brood?
Slowcooker brood
Equipment
- Slowcooker
- Mixer met deeghaken
Materials
- 500 gram volkorenmeel
- 7 gram gedroogde gist
- 1 theelepel zout
- 350 ml lauw-warm water
Instructies
- Doe het gist bij het water en roer even door. Laat het ongeveer 10 minuten staan tot het flink begint te bubbelen
- Doe het volkorenmeel in een kom en meng het zout er door
- Giet het water met het gist bij het meel en mix zeker 10 minuten met de mixer tot het deeg elastisch aanvoelt
- Normaal zou je het deeg nu laten rijzen, maar dit gaat de slowcooker voor je doen
- Bestuif het aanrecht met een beetje bloem en leg het deeg daarop
- Maak een strakke bol van je deeg die in de slowcooker past
- Leg het deeg op een vierkant stuk bakpapier dat in je slowcooker past, het is niet erg als je een ronde slowcooker hebt. Door een vierkant stuk te gebruiken kan je het deeg er makkelijk in en uit tillen.
- Til het deeg met bakpapier in je slowcooker, leg een theedoek tussen je slowcooker en het deksel en sluit dan het deksel. De theedoek zal het grootste gedeelte van het vocht opvangen.
- Doe het deksel op de slowcooker en zet deze voor 2 uur op high
- Na 2 uur til je het brood uit de slowcooker. De onderkant van het brood moet knapperig zijn en de bovenkant moet een beetje veren maar mag niet zacht zijn. Je kan controleren of je brood gaar is door met een thermometer in het midden van het brood te prikken, je brood moet aan de binnenkant 90 °C zijn, dan is je brood gaar. Is dit niet het geval? Leg je brood dan voor 15 minuten terug in de slowcooker. Soms duurt het tot wel 2 1/2 uur voor je brood de gewenste gaarheid heeft bereikt.
- Je brood krijgt geen krokante korst. Wil je dit wel graag? Bak je brood dan op 220 °C voor ongeveer 5-10 minuten in de oven.