Spaanse omelet met aardappel en ui

Spaanse omelet

Een Spaanse omelet is een maaltijd op zich, door het toevoegen van aardappelen en uien wordt het een complete maaltijd. Wij eten graag een puntje bij een lekker kopje soep en de rest eten we de volgende dag als lunch.

Wat is een Spaanse omelet?

Spaanse omelet met aardappel en ui

Een Spaanse omelet is niet gewoon een omelet van alleen eieren. Aan deze omelet worden ook aardappelen en uien toegevoegd. Verder kan je er mee variëren wat je wilt, dit recept is vegetarisch maar je kan er ook stukjes chorizo enz. aan toevoegen.

Wil je in Spanje een Spaanse omelet eten? Bestel dan een Tortilla de patatas. Voor deze omelet heb je maar vijf ingrediënten nodig, wel kost je het aanzienlijk veel tijd om te maken, maar het resultaat mag er zeker zijn. En de volgende dag kan je het even oppiepen of koud eten als lunch.

De oorsprong van deze omelet moeten we zoeken in de binnenlanden van Spanje in de regio’s van Navarra en het Baskenland. Het grote geheim om een echte Spaanse omelet te krijgen is door de uien en de aardappelen eerst een lange tijd in olie te stoven en daarna deze warm bij het eimengsel gieten. Oorspronkelijk werd het gemaakt door boeren en arbeiders zodat restjes opgemaakt konden worden en er een voedzame maaltijd ontstond waar men lange tijd zware arbeid op kon uitoefenen.

Hoe maak je een Spaanse omelet?

Voor het maken van deze omelet heb je maar vijf ingrediënten nodig, eieren, aardappelen, uien, olie en wat peterselie. Uiteraard kan je er nog van alles aan toevoegen, bijvoorbeeld chorizo, paprika, erwtjes, broccoli, zalm enz. enz. Maar de basis bestaat dus uit maar vijf ingrediënten.

Spaanse omelet

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time50 minuten
Totale tijd1 uur
Gang: Hoofdgerecht, Lunch
Keuken: Spaans
Opbrengst: 4 personen
Auteur: Puur Koken

Materials

 • 500 gram aardappelen
 • 1 ui
 • 150 ml extra vierge
 • 3 eetlepels vers gehakte platte peterselie
 • 6 eieren

Instructies

 • Schil de aardappelen en snijd in dikke plakken. Snipper ook de ui.
 • Verwarm de olijfolie in een grote koekenpan, voeg de aardappelen en ui toe en stoof zachtjes, gedeeltelijk afgedekt, gedurende 30 minuten, af en toe roerend, tot de aardappelen zacht zijn geworden. Giet de aardappelen en ui door een vergiet die boven een grote kom staat (zet de gezeefde olie apart).
 • Klop de eieren los en roer ze door de aardappelen voeg de peterselie en flink wat zout en peper toe. Verhit een beetje van de gezeefde olie in een kleinere pan.
 • Giet alles in de pan en bak op een matig vuur
 • Wanneer de omelet bijna gaar is, keer je hem om op een bord en laat je hem terug in de pan glijden en bak je deze kant nog een paar minuten.
 • Keer nog twee keer om, bak de omelet elke keer kort tot alles gaar en bruin is. Schuif de omelet op een bord en laat 10 minuten afkoelen voor je het opdient.

In deze blog staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 390 times, 2 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept