Ik ben gek op tortellini, ik ben gek op spinazie en ik ben gek op prosciutto, dus waarom deze drie niet combineren tot een lekkere tortellini soep met spinazie en krokante prosciutto? Het klinkt zo simpel, maar toch ben ik heel lang bezig geweest om de perfecte soep te krijgen. Steeds was er wel iets waarvan ik dacht, hmm niet zo lekker of dit past er niet helemaal bij.
Maar nu, nu heb ik de perfecte en super smakelijke soep voor jullie.
Uiteraard mocht mijn slowcooker zijn best weer doen.
Ik krijg trouwens regelmatig de vraag of het niet verschrikkelijk duur is om de slowcooker de hele dag aan te hebben. Het antwoord is nee.
Voor deze soep heb je uiteraard niet perse een slowcooker nodig, je kan het ook heel goed maken in een gewone soeppan.
Wat kost een slowcooker aan stroom?
De hele dag de slowcooker aan hebben is een stuk goedkoper dan een uurtje de oven aan of koken op gas.
Een slowcooker gebruikt op de laatste stand niet meer dan 150 watt en op de hoogste stand niet meer dan 210 watt. Als je je slowcooker de hele dag aan heb staat kost je dat dus ongeveer € 0,37 aan stroomkosten. Een gemiddelde gaskookplaat verbruikt ongeveer € 0,11 gas per uur als je 1 pit aan hebt op halfhoog vuur. Wanneer je dus stoofvlees klaarmaakt, wat over het algemeen een uurtje op 8 moet sudderen, is een slowcooker vele malen goedkoper dan koken op gas.
Groente en aardappels maak ik eigenlijk nooit klaar in de slowcooker. Dat vind ik dus zonde en ook niet lekker. De groente wordt voor ons te veel doorgekookt net als de aardappelen. Maar soep dan hoor ik je denken? Soep maak ik over het algemeen wel klaar in de slowcooker. Maar dan zijn het wel soepen die over het algemeen langere tijd nodig hebben zoals uiensoep, erwtensoep en bruine bonensoep. Voor andere soepen gebruik ik over het algemeen gewoon de soeppan op het fornuis. Tenzij we die dag druk zijn, of andere verplichtingen hebben, dan vind ik het heerlijk om de slowcooker aan het werk te zetten.
Hoe maak je tortellini soep?
Eigenlijk is deze tortellini soep niet anders dan een goed gevulde groentesoep met tortellini. Maar ja groentesoep met tortellini…dat klinkt niet erg verrassend vinden jullie wel?
Er gaan een aantal gedroogde kruiden in de soep. Je kan uiteraard ook verse kruiden gebruiken. Wil je goede kruiden koken kijk dan eens op de website van Van Beekum Specerijen. Met de code PUUR10 krijg je nu 10% korting op je aankoop bij Van Beekum Specerijen (geldig t/m 31 maart 2023)
Tortellini soep
Materials
- 4 plakjes Prosciutto
- 1 kleine ui gesnipperd
- 2 grote wortels geschild en in kleine stukjes gesneden
- 1 stengel bleekselderij in stukjes gesneden
- 2 teentjes knoflook heel fijn gesneden of uitgeperst
- 1 theelepel gedroogde peterselie
- ½ theelepel gedroogde basilicum
- ½ theelepel gedroogde tijm
- ½ theelepel zwarte peper
- 1 liter kippenbouillon
- 1 klein blikje borlotti bonen uitgelekt
- 200 gram tortellini met kaas
- 200 gram spinazie vers of uit de vriezer
- 120 ml slagroom
- 20 gram geraspte Parmezaanse kaas
Instructies
- Begin met het krokant bakken van de Prosciutto. Ik gebruikte hier de oven voor.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en leg de Prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 10 minuten in de oven tot ze krokant zijn.
- Laat de Prosciutto afkoelen en breek ze daarna in stukjes
- Leg alle groente in de slowcooker en voeg de bouillon toe.
- Voeg alle kruiden en de peper toe en zet de slowcooker op low
- Laat de soep 3 uur staan, doe het laatste uur de bonen erbij
- Voeg het laatste half uur de tortellini en de slagroom toe.
- Wanneer de tortellini gaar is, is je soep klaar
- Schep de soep in de kommen en strooi er wat Parmezaanse kaas over en verdeel er wat stukjes Prosciutto over.