Uiensoep, een keer een recept die ik niet van huis heb meegekregen maar die ik wel door kon geven aan mijn moeder.
Mijn vader gruwelde van uien, overal waren uien inzaten was bij voorbaat al niet lekker, al zat het nog zo fijn gesnipperd in een pastasaus hij proefde het en at het dan gewoon niet. Behalve als hij bij ons was, ik wilde best rekening houden met mijn vader, maar dat zou er op neerkomen dat ik niks klaar kon maken wat hij al niet kende, de aardappels, vlees en groente. Dus hij at bij ons maar gewoon wat de pot schafte en als hij het niet lustte had hij gewoon pech, maar hij gaf mij bij het naar huis gaan altijd een dikke kus en zei elke keer weer dat hij zo lekker had gegeten. Ik weet dat hij de waarheid sprak, want als hij het niet lekker had gevonden dan had hij het echt niet gegeten.
Waar ik mijn vader echt altijd een plezier mee deed was deze paprikasoep.
Mijn moeder lustte (bijna) alles en vaak kookte zijn dan ook 2 pannetjes eten, iets wat zij wel lekker vond en mijn vader niet (hutspot, boerenkool enz). Ook maakte zij altijd 2 pannetjes pastasaus, eentje voor mijn vader zonder prei en ui en eentje voor haar zelf met prei en ui. Nu ik er op terugkijk denk ik: jeetje mam wat een werk heb jij aan pa gehad haha.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Uiensoep
Mijn moeder kookte dus ook nooit uiensoep terwijl ze daar wel dol op was. Dus als wij uiensoep aten maakte ik altijd een extra pannetje voor mijn moeder, zo kon ze het invriezen en had ze altijd een lekker bordje uiensoep in huis. Ā En ik maakte het met liefde voor haar klaar.
Toch jammer dat het maken van uiensoep altijd zoān vervelend werkje is, je huis ruikt heerlijk maar ook je ogen blijven de hele dag gevoelig (die van mij tenminste wel). Ik laat mijn man dan ook meestal de uien snijden, hij heeft geen last van zijn ogen tijdens het uien snijden. Ik zorg dat uiteindelijk alles in de pan terecht komt en sta dan ook daar nog een half uur te sniffen.
Volledig in de slowcooker of half
Je kan deze uiensoep volledig in de slowcooker maken, hier ben je dan wel zoān 9 uurtjes zoet mee. Ik maak hem altijd half in de slowcooker en half op het fornuis. De uien kraameliseer ik op het fornuis met de knoflook en de tijm, daarna gaat het in de slowcooker. Ik zal jullie beide opties geven zodat jullie zelf kunnen kiezen hoe jullie het gaan maken. Volledig in de soeppan maken kan natuurlijk ook.
De tijm kocht ik bij Van Beekum Specerijen, ik heb ook altijd tijm in de kruidentuin staan, maar nu in de winter groeit er niet zoveel. Dus heb ik ook altijd een potje tijm in de kruidenla liggen. De kruiden en specerijen van Van Beekum zijn veel beter van smaak dan de kruiden in de supermarkt. Ook vind je geen rotzooi in je kruiden wat je vaak in de supermarkt wel vindt.
Uiensoep volledig uit de slowcooker
Materials
- 1500 gram uien in dunne halve ringen
- 50 ml witte droge wijn
- 1 eetlepel tijm
- 4 runderbouillon blokjes voor de Vega variant kan je groentebouillon gebruiken
- 2 liter water
- boter
- 1 eetlepel bruine suiker
- 3 laurierblaadjes
- 4 knoflookteentjes grof gehakt
- Stokbrood in plakjes gesneden
- Gruyere kaas geraspt
Instructies
- Verwarm de slowcooker voor op low en doe een klont boter in de pan
- Snijd ondertussen alle uien in halve ringen
- Snijd de knoflook grof
- Doe de uien, knoflook en bruine suiker in de pan en roer goed door
- Laat dit 5 uur op low staan
- Voeg de overige ingrediƫnten toe en laat nog 4 uur op low staan
- Verwarm de grill in de oven voor op 200 graden
- Snijd het stokbrood in plakjes en strooi op elk plakje een beetje kaas
- Leg de stokbroodjes onder grill tot de kaas gesmolten is en de broodjes goudbruin zijn.
Uiensoep half in de slowcooker
Materials
- 1500 gram uien in dunne ringen gesneden
- 2 liter water
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel tijm
- 50 ml droge witte wijn
- 4 teentjes knoflook
- 3 laurierblaadjes
- 4 runderbouillon blokjes
- boter
- stokbrood
- Gruyere kaas geraspt
Instructies
- Snijd alle uien in halve dunne ringen
- Smelt de boter in een pan met dikke bodem en doe alle uien met de suiker erin
- Roer alles goed door en voeg na 10 minuten de knoflook en tijm toe
- Bak de uien goed, ze moeten goed bruin zijn. Dit duurt zeker 20 tot 30 minuten
- Als de uien goed bruin gebakken zijn doe je alles in de slowcooker
- Voeg de overige ingrediƫnten toen en roer even door
- Zet de slowcooker voor 4 uur op low
- Verwarm de grill in de oven zo'n 10 minuten voor
- Snijd het stokbrood in plakjes en strooi op ieder plakje wat kaas
- Leg de plakjes stokbrood onder de grill en grill deze tot de kaas gesmolten is en het stokbrood goudbruin is.
Zo zie je hoe je 1 recept heel makkelijk op twee manieren kunt klaarmaken.
Eten er kinderen mee dan kan je de wijn ook weglaten of vervangen voor alcoholvrije wijn.
Bon Appetit!
Vandaag voor de eerste keer mijn slowcooker gebruikt….en de soep was heerlijk. Mocht wat ons betreft iets meer ingedikt zijn. Is het dan een optie om ergens in het recept wat bloem of bindmiddel te gebruiken, of juist naderhand in de ketel en binden?
Wat leuk om te horen Peggy. Je kan de soep met een allesbinder altijd een beetje indikken in de pan als je hem te dun vindt. Met wat meer uien krijg je ook wat meer vulling.
Franse geheime tip: doe een scheutje rode Port in de soepkom voordat je de soep opschept.
Van dit soort tips hou ik. Dankjewel, ik ga het de volgende keer erin doen.