Ik heb al vaker een tweetal recepten gedeeld, de gehaktballetjes in stroganoffsaus en de klassieke stroganoff met rundvlees. En nu komt daar nog een heerlijke variatie bij, de kip stroganoff. Heerlijke malse stukjes kip in een klassieke stroganoffsausje. Begint het water je al in de mond te lopen? Lees dan vooral verder :-).
Wat is stroganoff?
Stroganoff is vernoemd naar de Russische graaf Pavel Alexandrovich Stroganoff. Hij was lid van een steenrijke Russische familie, rijk geworden door de (bont)handel en zoutwinning. Echter of dat in zijn voordeel heeft gewerkt geen idee, hij werd maar 43 jaar oud. Pavel kwam terug van de jacht en had wel trek in iets lekkers. De kok had alleen niet meer zoveel voorraad in huis en besloot een maaltijd te maken van wat hij op dat moment voorhanden had. Dit beviel Pavel zo goed dat hij dit gerecht stroganoff noemde.
Er gaat echter ook een ander verhaal de ronde. Dit verhaal gaat over Graaf Gregori Stroganoff. Deze Graaf had geen tanden meer en vroeg zijn kok om een maaltijd te bereiden met kleine stukjes biefstuk. Op deze manier hoefde hij niet te kauwen en kon hij toch genieten van een lekkere maaltijd. Deze maaltijd noemde hij stroganoff.
Welk verhaal waar is en welke niet, geen idee en ik denk dat we daar heden vandaag niet meer achter zullen komen.
In 1871 werd het recept van stroganoff voor het eerst op papier gezet door Elena Ivavnova Molokhovts. Zij maakte een kookboek van de klassieke Russische keuken, was zij wellicht de bedenker van de stroganoff? En heeft ze het gerecht uit eerbied vernoemd naar de steenrijke familie? Wie zal het zeggen?
Het oorspronkelijke recept bestond uit reepjes rundvlees in een sausje van zure room, mosterd en bouillon. Later zijn we er allerlei ingrediƫnten als paprika, champignons en kruiden aan toe gaan voegen. Maar dit hoort dus niet in het klassieke recept van Elena. En in de meeste landen zal je geen paprika in het gerecht vinden als je stroganoff besteld.
Nadat Elena het had opgenomen in haar kookboek ging het recept al snel de hele wereld over. In Nederland kwam het vanaf de jaren 70 in restaurants op de kaart. Maar het duurde nog tot in de laten jaren 80 en begin jaren 90 voordat mensen het ook thuis gingen maken. Het recept van stroganoff kwam in Nederland ongeveer gelijk met de introductie van paprika. Dit zou een goede reden kunnen zijn waarom wij in Nederland graag paprika in stroganoff verwerken.
Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten
Hoe maak je kip stroganoff?
Kip stroganoff
Equipment
- Slowcooker
Materials
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 kipfilets of kippendijen in stukjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- 400 gram champignons in kwarten gesneden
- 150 ml kippenbouillon
- 2 theelepels paprikapoeder
- 125 gram creme fraiche eventueel extra om te garneren. Ik nam een potje van 200 gram.
- 15 gram bieslook fijn gesneden
- tagliatelle
Instructies
- Verhit de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de stukjes kip toe aan de pan en bak de kip rondom bruin (het hoeft nog niet gaar te zijn). Voeg de laatste 2 minuten de ui en paprikapoeder toe en bak even mee.
- Doe de kip en ui over in de slowcooker. Voeg de champignons, kippenbouillon en zure room toe. Roer voorzichtig om alle ingrediƫnten te mengen.
- Doe de deksel op de slowcooker. Als je kipfilet hebt gebruikt laat je het 4 uurtjes op low staan. Heb je kippendijen gebruikt dan laat je het 6 uur op low staan.
- Kook de laatste minuten de tagliatelle volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Leg de tagliatelle op het bord en giet er wat stroganoff op, garneer met de bieslook.
- Eet smakelijk!