De lekkerste stroganoff met gehaktballetjes uit de slowcooker

Bij stroganoff denk je waarschijnlijk aan paprika en rundvlees? In dit recept laat ik je een recept van stroganoff zien die net even iets anders is en die kinderen zeker heel erg lekker zullen vinden. Stroganoff uit de slowcooker, zonder rundvlees maar met gehaktballetjes.

Dit recept is een lange tijd geleden gedeeld door mijn kookheld Rudolph van Veen op 24Kitchen. Ik heb aan dit gerecht inmiddels mijn eigen draai gegeven, maar het is nog steeds super lekker.

Wat is stroganoff

Lees/kooptip: Slowcooker e-book boordevol heerlijke recepten

Stroganoff is een Russisch stoofgerecht die normaliter bestaat uit rundvlees en veel paprika. Het originele recept stamt uit de 19e eeuw en is van de familie Stroganov.
Het originele recept bestaat uit: rundvlees, ui, champignons, zure room, bouillon, meel en mosterd.

De stroganoff van tegenwoordig lijkt in de verste verte niet meer op dit originele recept en ik ben eigenlijk wel benieuwd of er nog families of restaurants zijn die dit oude, authentieke recept maken.

In 1981 kwam er een kookboek uit van Jelena Ivanovna Molochovets en daarin beschreef zij de stroganoff die lijkt op de stroganoff die wij tegenwoordig eten. Rundvlees, champignons, ui, veel paprika en paprikapoeder.

Wat heb ik nodig voor de stroganoff met gehaktballetjes?

Alle kruiden kocht ik bij Van Beekum Specerijen.

  • 500 gram half om half gehakt
  • Spaghetti (voor 4 personen)
  • 1 grote ui
  • 3 paprika’s
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ei
  • Klein blikje tomatenpuree
  • Runder Bouillonblokje
  • 150 ml kookroom
  • 100 ml water
  • 2 el paprikapoeder
  • 2 tl knoflookpoeder
  • 3 tl uienpoeder
  • 4 augurken
  • 200 gram champignons
  • Paneermeel
  • Zout en peper

Hoe maak je het?

  1. Snipper de ui en pers 1 teentje knoflook uit.
  2. Doe het gehakt in een kom en doe hier de gesnipperde ui en uitgeperste knoflook bij.
  3. Doe er 1 el paprikapoeder, 1 tl knoflookpoeder,  tl uienpoeder, zout en peper bij.
  4. Breek een eitje boven het gehakt en strooi er wat paneermeel overheen.
  5. Meng nu alles goed door elkaar, mocht je het gehakt nog wat te nat vinden strooi er dan nog wat extra paneermeel doorheen.
  6. Maak je handen wat vochtig en draai van het gehakt balletjes ter grote van een walnoot.
  7. Smelt wat boter in de pan en leg de gehaktballetjes in de pan.
  8. Snijd de overige knoflooktenen in dunne plakjes en leg deze bij de gehaktballetjes in de pan.
  9. Snijd de champignons in kwarten en doe ook deze in de pan bij de gehaktballetjes.
  10. Snijd de paprika in reepjes en voeg deze toe aan de champignons en gehaktballetjes.
  11. Als de gehaktballetjes rondom bruin gebakken zijn (ze hoeven nog niet gaar te zijn) leg je met het bakvocht, champignons, paprika en de knoflook in de slowcooker.
  12. Strooi de overige paprikapoeder, knoflookpoeder en uienpoeder er overheen.
  13. Schep de tomatenpuree er overheen en schenk de kookroom en het water erbij.
  14. Roer alles goed door elkaar en zet de slowcooker voor 4 tot 6 uurtjes op low.
  15. Kook wanneer je stroganoff bijna klaar is de spaghetti volgens de verpakking, of 4 minuutjes als je (zoals mij) (zelfgemaakte) verse pasta gebruikt.
  16. Leg de spaghetti op een bord, schep er wat stroganoff overheen.
  17. Snijd de augurken in plakjes en strooi deze over de stroganoff heen.

Eet smakelijk!!

(Visited 4.797 times, 21 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 comments