Gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaasdop

Gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaasdip

Wij zijn gek op borrelen. Meestal doen we dit in het weekend en dan het liefst op zaterdagavond of op zondagmiddag. Vaak maak ik rond lunchtijd een goed gevulde borrelplank en dit eten wij dan gedurende de middag onder het genot van een wijntje lekker op. Soms lezen we er wat bij, soms zijn we wat op onze laptops aan het werk, soms spelen we een spelletje of gamen we op de Playstation en soms kletsen we gewoon wat. Maar wat we ook doen, het is altijd gezellig en ontspannen, het borrelen is een traditie geworden waarvan ik hoop dat hij nog jaren zal duren. Even tijd voor elkaar, want doordeweeks zijn we beide druk en schiet die tijd er wel eens bij in. Op onze laatste borrelplank legde ik ook wat van deze gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaasdip, erg lekker en iets wat zeker vaker op de borrelplank zal komen.

Gemarineerde kippenvleugeltjes

De marinade kan je zo lekker maken als je zelf wilt. Ik gebruikte voor het garneren van deze kippenvleugeltjes veel knoflook, tijm, chilivlokken, citroensap, wat bruine suiker en wat zout. En ik moet zeggen deze smaakcombi was erg geslaagd. Beetje een zoetjes, beetje een prikkeltje en een zoutje, echt een heerlijke combinatie. Maar wil je nog meer toevoegen, ingrediënten veranderen, weglaten het kan allemaal. Het worden jouw kippenvleugeltjes dus lekker doen wat jij lekker vindt. Als er bijvoorbeeld kinderen mee eten, kan je de chilivlokken vervangen door bijvoorbeeld een beetje (gerookte) paprikapoeder. Je kan er ook kipkruiden doorheen doe, wil je een oosters tintje? Doe er dan wat komijn in, of juist wat gemberpoeder en laos. Kortom doe gewoon wat je lekker vindt.

Bij van Beekum Specerijen hebben ze ook heerlijke kant en klare marinades. Ik heb ook altijd een paar flesje in de kast staan, want soms wil je wel lekker maar mag het ook een beetje snel zijn. Wij vinden onder andere de Java marinade en de piri Siri mariande erg lekker voor deze kipvleugeltjes. Dan hoef je verder geen kruiden of specerijen meer toe te voegen, de marinades zijn kant en klaar.

kruiden en specerijen kopen

Hoe maak je gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaas dip?

Gemarineerde kippenvleugeltjes met blauwe kaas dip

Voorbereidingstijd10 minuten
Active Time2 uur 40 minuten
Totale tijd3 uur 50 minuten
Gang: Borrelhapje
Opbrengst: 40 stuks
Auteur: Puur Koken

Materials

Voor de marinade

  • 8 teentjes knoflook in plakjes gesneden
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 1 citroen uitgeperst
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 theelepel zeezout

Voor de kippenvleugeltjes

  • 40 kippenvleugeltjes naturel
  • 1 liter frituurolie

Voor de rub

  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gedroogde tijm
  • 1 theelepel cayennepeper

Voor de blauwe kaas dip

  • 300 ml zure room
  • 100 gram blauwe kaas verkruimeld
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • ½ citroen uitgeperst
  • ½ theelepel gerookte paprika

Instructies

  • Doe alle ingrediënten voor de marinade in een grote plastic zak en schud tot ze goed gemengd zijn. Doe de kippenvleugels in de zak en wrijf tot ze helemaal bedekt zijn. Sluit de zak af en zet hem minstens 8 uur in de koelkast.
  • Als de vleugels gemarineerd zijn, verwarm je de oven voor op 130°C. Haal de vleugels uit de marinade en veeg ze een beetje af.
  • Leg de vleugels in een grote, diepe bakvorm en overgiet met de olie zodat de vleugels volledig bedekt zijn. Dek af met folie en bak 2 1/2 uur onderin de oven.
  • Haal de vleugels uit de olie als ze gaar zijn en laat ze goed uitlekken op een rooster. Verwarm de grill voor op 200℃ en grill de vleugels 5-10 minuten, af en toe draaien, tot ze knapperig en goudbruin zijn.
  • Meng ondertussen de kruidenrub in een grote kom. Als de vleugels klaar zijn, doe ze dan direct in de kom totdat ze licht bestoven zijn. Schud overtollige rub eraf en leg ze op een grote schaal.
  • Meng alle ingrediënten voor de dip. Serveer in een kommetje en zet dit bij de kippenvleugeltjes, Dip de kippenvleugeltjes in de dip en.... eet smakelijk

In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s. 

(Visited 186 times, 1 visits today)
Puur Koken

Hoi! Leuk dat je er bent, welkom in mijn wereld waar koken en bakken een belangrijke plaats hebben.
Je kan mij niet gelukkiger krijgen dan door de hele dag in de keuken te staan. Is er een feestje dan ben ik meestal diegene die zorgt dat er hapjes op tafel... Lees meer...

View stories

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept