De weerkundige zomer is begonnen, dus is het tijd voor een lekker zomers recept. Ik kwam er achter dat ik nog niet veel taart en gebakjes op mijn blog heb staan, dus daar wil ik met deze frambozen en witte chocolade muffins verandering in brengen.
Verschil muffins en cupcakes
Wat is het verschil tussen een muffin en een cupcake? Om te beginnen is de structuur van een muffin heel anders dan dat van een cupcake. Is de cupcake echt een cakeje, de muffin is meer broodachtig. Cupcakes worden vaak versierd en als je cupcakes bakt is dit vaak in een leuk en gezellig papiertje.
Geschiedenis van de muffin
De Engelse zeggen dat zij de muffin hebben uitgevonden en de Amerikanen zeggen dat zij de muffin hebben uitgevonden. Ondanks dat ik als Anglofiel het liefst de Engelsen gelijk wil geven, zijn het toch echt de Amerikanen die de muffin hebben uitgevonden.
Waarom deze “strijd” is ontstaan komt omdat de muffin is uitgevonden door de Engelse bakker Samuel B. Thomas die in Amerika leefde. Volgens de Engelse gebruikte hij een cakerecept die hij van zijn moeder had gekregen om de muffins te maken. Volgens de Engelse is het dus een Engels recept en daarom vinden de Engelsen dat zij het recht hebben op de titel tot bedenker van de muffin.
Leestip: Apple crumble uit de slowcooker
Verschil tussen Amerikaanse en Engelse muffins
De Amerikaanse muffin lijkt een beetje op een paddenstoel, groot van boven en smal naar onderen toe. Ook is de Amerikaanse variant wat meer cake-achtig, een beetje tussen cake en brood in. En Amerikaanse muffin bak je in de oven.
De Engelse muffin is een platte schijf die doormidden wordt gesneden. Grappig is dat de Engelse variant wordt gemaakt van een gistdeeg en er wordt geen gebruik gemaakt van bakpoeder. De Engelse muffins worden niet gebakken in de oven, maar op een grillplaat op het fornuis.
Tot zover een stukje geschiedenis en verschillen tussen de muffins.
Hoe maak je deze Frambozen en
witte chocolade muffins?
De muffins die wij gaan maken zijn de Amerikaanse variant.
Frambozen & Witte chocolade muffins
Equipment
- Muffinvorm
Materials
- 100 gram zachte boter
- 65 gram suiker
- 65 gram licht bruine basterd suiker
- 2 grote eieren op kamer temperatuur
- 125 gram Griekse yoghurt
- 1 theelepel vanille extract
- 5 eetlepels melk
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 200 gram frambozen vers of uit de diepvries
- 75 gram witte chocolade chips ik kocht dit bij de molen
Instructies
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Plaats muffinpapiertje in de muffinvorm.
- Mix de boter en de suiker (de gewone en de basterdsuiker) voor 5 minuten tot het zacht en romig is.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe, voeg pas een volgend ei toe als het eerste ei is opgenomen door de boter en de suiker.
- Voeg de yoghurt, vanille extract en melk toe en meng dit goed door.
- Voeg het zelfrijzende bakmeel, bakpoeder en snufje zout toe en mix alles goed door.
- Roer met een spatel de frambozen en de witte chocolade door het beslag
- Schep de muffinvormen voor ongeveer 3/4 vol
- Bak 8 minuten en verlaag dan de temperatuur naar 160 graden
- Bak vervolgens voor 20-25 minuten tot de muffins mooi gerezen en goudbruin zijn.
- Prik in het midden met een lange sateprikker om te kijken of ze gaar zijn. Als de prikker droog uit de muffin komt is deze gaar.
- Laat afkoelen voor je ze gaat eten.
In dit artikel staan affiliate links. Door een aankoop te doen via een van deze links ontvang ik een kleine vergoeding. Het kost jou niks extra’s.